Cazul Condrea cu basca sau fara basca. Ce vrem de fapt?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 07:11
9924 citiri
Cazul Condrea cu basca sau fara basca. Ce vrem de fapt?

Cu siguranta suntem un popor inteligent, ospitalier, prietenos, plin de talente de toate felurile, dar ma tem ca printre calitatile multora dintre noi nu se numara si consecventa.

Ma uit, spre exemplu, la incandescentul subiect Dan Condrea si vad o mare suparare ca omul nu era deja in arest in loc sa se dea cu masina printre si in copaci. Cum umbla el liber printre care copaci dorea, cu ce viteza si ce masina dorea? Nu e normal asa ceva.

Poate ca nu e, nu ma pronunt. Dar cei mai suparati pe aceasta situatie ii vad pe fix cei mai aprigi contestatari ai arestarilor cerute de DNA. Spuneau ei atunci ca prezumtia de nevinovatie e sfanta. O avea si Condrea. Ca nu trebuie incarcerati preventiv decat cei care comit fapte cu violenta. Condrea nu comisese nimic violent. Sau cei care se sustrag anchetei. Condrea nu se sustragea. Sau cei care incearca sa distruga probe. Din ce stiu, nu a incercat.

Deci, conform argumentelor anterior formulate cand cu alti incatusati, de ce sa-l fi legat pe Dan Condrea? Ca sa nu intre cu masina intr-un copac voluntar sau nu? Cu tot respectul, dar acesta nu e motiv prevazut de lege.

Deci Condrea a ramas liber exact in conformitate cu exigentele apararii prezumtiei de nevinovatie si ale drepturilor omului anterior formulate. Ca nu mai e printre noi ar trebui sa fie risc asumat. Poate si unii dintre arestatii DNA ar fi luat pomul in brate, daca ar fi fost lasati liberi.

Mai vad o mare suparare si ca nu ar fi fost filat. Si primul repros a fost catre SRI. Ar fi putut fi unul bine intemeiat pana in primavara. Dar de atunci pe poarta serviciului sta afisata mare si frumos caligrafiata decizia CCR care il exclude in supravegherile tehnice efectuate in dosarele penale.

De ce nu a filat DOS? Nu stiu, dar sa va spun un secret al lui Polichinelle. Drepturile omului au invins atat de zbrobitor incat nu prea se mai fac filaje in dosarele penale dupa decizia CCR. Asta e treaba care cere nitel antrenament, o oarecare stiinta, niste mijloace, daca vrei sa faci treaba buna. Laura Codruta Kovesi a spus foarte clar ca din punct de vedere tehnic DNA lucreaza pe avarie. Din informatiile mele nu e mai bine nici in restul parchetelor. N-au cu cine.

Asa ca, pana s-or gasi destui politisti pregatiti in DOS, in DNA si pe unde mai sunt organe indrituite de CCR, in intelepciunea ei, sa faca filaje, sa nu ne miram ca infractori sau suspecti zburda liberi pe toate tapsanele fara cine stie ce supraveghere. Stiu si ei asta, stie toata lumea, dar democratia si drepturile omului au invins.

Eu zic ca e bine, ca doar asta am vrut. Sau nu e? Nu stiu. Hai sa ne hotaram ce vrem de fapt si sa actionam in consecinta. Pentru ca e o vorba veche despre sufletul din Rai si slanina din pod care sunt incompatibile.

Si daca tot suntem la capitolul asta poate ne hotaram si ce vrem de la institutiile statului. Vad ca toata lumea este furioasa ca SRI nu stia ce concentratie au dezinfectantii. Trebuia sa stie? Sau ar fi trebuit sa stie institutiile din sistemul sanitar, cele care se ocupa cu autorizarea substantelor de pe piata?

Ca aici eu vad din nou doua variante. Daca cerem SRI sa fie si in eprubete inseamna ca vrem un serviciu cu mult mai puternic decat ar fi normal sa fie intr-un stat democratic si functional, acceptand in acelasi timp existenta unor institutii civile si impotente care se limiteaza la ceea ce le ofera spre procesare SRI.

Asta ar presupune, ma tem, sa admitem nostalgia dupa securitatea ceausista care, da, era si in eprubete, si in paine, si in branza si sub plapuma. Securistul spitalului Corcodel stia si ce culoare are lenjeria femeii de serviciu, ce sa mai vorbim de concentratia dezinfectantilor.

Eu personal nu asta imi doresc, ci institutii civile eficiente care sa nu aiba nevoie de acoperiti ca sa-si faca treaba fiecare in nisa ei, inclusiv cu dezinfectantii. Dar in aceasta paradigma a statului democratic, Ministerul Sanatatii era primul care trebuia sa dea explicatii din zori in noapte in povestea dezinfectantilor, care era prin excelenta de domeniul lui.

Deci ce vrem, totusi, de la statul roman si institutiile lui? Cu basca sau fara basca?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dan Condrea filaj, #Dan Condrea SRI, #Dan Condrea accident, #Dan Condrea murit , #accident Dan Condrea