Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce stia si ce a spus SRI in cazul Hexi Pharma? De ce nu era Condrea filat? - Interviu cu seful comisiei de control al SRI

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Mai 2016, ora 17:55
5866 citiri
Ce stia si ce a spus SRI in cazul Hexi Pharma? De ce nu era Condrea filat? - Interviu cu seful comisiei de control al SRI
Foto: captura Youtube/Realitatea.net/imagini arhiva martie 2016

In cazul Hexi Pharma, SRI nu putea primi legal de la judecator mandat pe securitate nationala pentru supravegeherea lui Dan Condrea, deoarece dosarul era deja deschis la Parchet, afirma presedintele Comisiei de control SRI, Georgian Pop.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Georgian Pop a explicat ca mandatul de securitate nationala putea fi cerut doar daca, pe langa faptele referitoare la dezinfectanti anchetate de Parchet, in privinta lui Dan Condrea apareau si elemente privind savarsirea altor infractiuni definite de legea securitatii nationale, spionaj sau terorism.

Georgian Pop sustine ca, potrivit informarilor SRI, beneficiarii de la nivel central si de la nivel local, la fel organele de urmarire penala au fost informati nu despre infectii in general, ci specific despre faptul ca dezinfectantii Hexi Pharma erau diluati.

Seful comisiei SRI a mai explicat pentru Ziare.com de ce serviciul nu vrea sa desecretizeze documentele clasificate in scandalul Hexi Pharma.

De ce nu a cerut SRI mandat de securitate nationala pentru a-l urmari pe Dan Condrea?

Scopul principal al SRI nu este sa aiba operatiuni informative, ci sa obtina informatii relevante. Ele pot fi obtinute fie prin metode specifice, fie, daca aceste metode nu sunt suficiente, se poate apela la mandate de securitate nationala, aprobate de un judecator.

Mandate de siguranta nationala, care implica interceptarea telefonului, filaj, inregistrari si supraveghere video ambientala, se cer doar in momentul in care celelalte posibilitati de obtinere a informatiilor sunt epuizate. Daca poti obtine informatiile relevante fara a restrange drepturi si libertati fundamentale este foarte bine.

Asa s-a intamplat in cazul Hexi Pharma - Condrea. SRI a obtinut informatiile prin metode specifice fara a restrange drepturile si libertatile. Informatiile specifice despre Hexi Pharma si Condrea au fost trimise atat beneficiarilor legali din plan central si local, cat si organelor de urmarire penala.

Asta in perioada anterioara izbucnirii scandalului. Dar dupa, de ce nu a cerut mandat de securitate nationala pentru filarea, interceptarea lui Condrea, ca sa vada ce face, unde se duce, cu cine se intalneste?

Pe acest dosar, privind afectarea dreptului la sanatate al cetatenilor romani, nu putea obtine mandat.

De ce nu era de securitate nationala?

Lucrurile merg asa: daca intr-un caz de culegere de informatii apar indicii privind savarsirea de infractiuni, prin lege SRI este obligat ca toate informatiile disponibile sa le puna la dipozitia parchetului compentent.

Cand decid deschiderea unui dosar, dupa decizia CCR 51/2016, procurorii nu mai pot lucra cu SRI absolut deloc. Daca in acel caz apar cumva elemente privind savarsirea altor infractiuni definite de legea securitatii nationale, spionaj sau terorism, de catre cel urmarit deja de Parchet pentru furt, coruptie sau ce o fi, atunci se poate deschide un alt caz pe securitate nationala si se poate emite mandat de securitate nationala.

Deci, in cazul Hexi Pharma - Condrea, SRI nu putea primi de la judecator mandat pe securitate nationala pentru faptele din dosarul deja deschis la Parchet.

De ce ati ales sa nu audiati SRI in cazul Hexi Pharma, avand in vedere emotia publica starnita de cest caz?

Audierea este un instrument, nu un scop in sine. Instrumentele de control ale comisiei sunt audierile, solicitarile de informatii, de date sau controalele in cadrul unitatilor locale sau centrale ale SRI.

De ce am preferat sa solicit documente? Pentru ca la o audiere punem intrebari si ni se poate raspunde, legitim de altfel: nu avem inca o imagine foarte clara, avem nevoie sa verificam arhivele si revenim in perioada urmatoare cu un raspuns. Deci in audiere nu ai raspunsul final, clar si negru pe alb la toate intrebarile.

De aceea, am ales sa trimitem in scris intrebarile care acopera toata problematica si toate controversele din spatiul public. Am primit intr-o saptamana un raspuns de 70 de pagini, cu toate informatiile.

Raspunsul in scris e cel mai bun instrument, la care voi apela de cate ori e cazul. Esenta controlului parlamentar peste tot in UE consta in documentele oficiale ramase in urma controlului.

In 4 ani avem cateva sute de documente de control. De cate ori a fost o problema fie in spatiul public, fie semnalata de noi la comisie, am declansat controlul si el s-a incheiat pe baza de documente oficiale.

Trebuie sa va credem pe cuvant pentru ca, spre deosebire de problema care duce la declansarea controlului, aceste documente nu ajung in spatiul public. Exact ca in Hexi Pharma.

Legislatia nu ne permite sa comunicam mai mult. Tot ce pot face e sa comunic concluziile.

De ce nu se pot desecretiza documentele din cazul Hexi Pharma? Multa lume cere asta, inclusiv parlamentari.

Este o discutie profunda, legitima. Am vazut multe critici, dar desecretizarea e o chestiune complexa. In primul rand, poate sa desecretizeze un document institutia care l-a emis. Aceste documente ale SRI nu le poate desecretiza nici comisia, nici CSAT, nici beneficiarii, ci doar SRI.

Si de ce nu o face?

Va spuneam ca ei isi obtin informatiile prin mijloace secrete, specifice. Unele dintre ele sunt sursele umane. Daca prin desecretizare poate fi afectata modalitatea prin care informatia a fost obtinuta, pe viitor munca de informatii si eficienta serviciului pot fi afectate.

In ordine, nu continutul. Dar de ce nu se pot descretiza informatii de baza: data, beneficiarul informatiei si tema? De exemplu, la data de, ministrul X a primit informatii despre Y.

Repet, si nu vreau sa o luati ca pe o spalare pe maini, legea spune ca institutia emitenta face desecretizarea.

Ati cerut desecretizarea?

Nu am competenta legala sa cer desecretizarea. Dar mai trebuie stiut ceva, este un proces pe rol si procurorii si judecatorii au acces la documentele clasificate. In fiecare barou exista avocati cu certificat ORNISS. Orice proces poate fi judecat si in regim clasificat.

Adica judecatorii pot cere sa vada ce informari a facut SRI in cazul Hexi Pharma si cui?

Orice judecator poate sa solicite oricarei institutii din Romania datele necesare pentru aflarea adevarului si pentru o decizie justa. Poate avea acces in regim clasificat la orice document. E un principiu foarte important al statului de drept: clasificarea nu e o piedica in calea aflarii adevarului de catre justitie, dar sunt date care nu pot fi facute publice din ratiuni de stat.

Ati vazut documentele, sunteti interfata dintre SRI si societatea neindrituita sa le vada. Din punctul dvs de vedere, SRI si-a facut pe deplin datoria in scandalul Hexi Pharma?

Beneficiarii de la nivel central au fost informati, cei de la nivel local au fost informati, la fel organele de urmarire penala, nu despre infectii in general, ci specific despre Hexi Pharma. Mai departe orice om trage concluzia logica.

Deci sustineti ca autoritatile mentionate de dvs. au stiut de la SRI ca dezinfectantii Hexi sunt diluati?

Da. Si ca sunt probleme legate de licitatii, de atribuirea contractelor.

Dar, vedeti, este o problema din lumea medicala, din sfera sanatatii publice. Vi se pare normal ca singura ancheta, singurul control parlamentar sa fie la Comisia de Control al SRI? Avem si alte institutii cu responsabilitati pe domeniu, comisiile de Sanatate...

Nu vreau sa fiu gresit inteles ca imi critic colegii. La o presiune publica foarte ridicata nu am avut nicio problema, am convocat comisia, am facut ce era in atributiile noastre. Dupa accidentul nefericit de duminica seara, dupa accidentul dlui Condrea, am reunit comisia sa vedem ce atributii avem in lumina noilor evenimente.

Si ce v-a raspuns dl Ghita la aceasta intrebare?

Spusese deja la televizor ca trebuie sa punem intrebari SRI. Le-am adresat, am primit raspunsul de pe o zi pe alta. Am fost transparenti. Am preferat sa comunic in forma scrisa pentru ca orice interventie la televizor poate fi rastalmacita, ce e scris ramane.

Comisia SRI vorbeste pe doua voci contradictorii. Dvs pe o parte, dl Ghita pe alta. Pana la urma, suspiciunile incendiare la adresa SRI in privinta accidentului de duminica un membru al Comisiei SRI, dl Ghita, le-a starnit.

Atitudinea mea publica fata de colegii din comisie a fost intotdeauna corecta, luam deciziile prin majoritate sau consens dupa multe dezbateri si daca am ceva de spus despre colegii din comisie voi spune dupa ce imi voi incheia mandatul. N-am vorbit si nu voi vorbi absolut nimic in acest mandat despre colegii din comisie. Asa e corect.

Cititi maine pe Ziare.com partea a doua a interviului cu Georgian Pop. Cine controleaza de fapt SRI? Este comisia avocatul SRI? De ce are SRI cei mai multi angajati dintre serviciile europene?

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Georgian Pop comisia SRI, #SRI Hexi Pharma , #accident Dan Condrea