Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma a renuntat la cererea de insolventa

Marti, 17 Mai 2016, ora 16:50
2349 citiri
Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma a renuntat la cererea de insolventa
Foto: Facebook/ Hexi Pharma Co.

Compania Hexi Pharma, implicata in scandalul dezinfectantilor diluati folositi in spitale, si-a retras cererea de intrare in insolventa, iar Tribunalul Bucuresti a luat act de aceasta solicitare.

Decizia companiei vine dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a interzis, luni, orice procedura de inchidere a Hexi Pharma - adica insolventa, urmata de dizolvarea si lichidarea companiei -, dupa cum cerusera procurorii de la Parchetul General, potrivit Realitatea TV.

Hexi Pharma si-a cerut insolventa (Video)

La termenul de luni, Judecatoria Sectorului 5 a decis impunerea a 7 masuri, printre care se numara si suspendarea dizolvarii companiei pe o perioada de doua luni.

Tot timp de doua luni, Hexi Pharma nu are voie sa foloseasca bani din conturile sale, cu exceptia sumelor de care are nevoie pentru a plati salariile angajatilor si facturile la utilitati. De asemenea, judecatorii au interzis companiei sa produca si sa vanda biocide. Decizia instantei nu a fost definitiva, putand fi contestata in urmatoarele 24 de ore. Hotararea a fost, insa, executorie.

Dupa ce Ministerul Sanatatii a prezentat, miercurea trecuta, rezultatele testelor asupra produselor Hexi Pharma - unele substante fiind diluate de aproape zece ori - compania a transmis o scrisoare in care a anuntat ca isi va retrage toate produsele de pe piata si ca a demarat deja procedurile legale pentru inchidere.

Scandalul dezinfectantilor, primele rezultate oficiale: Substante diluate de aproape 10 ori

Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma cere scuze medicilor si pacientilor si vrea gasirea vinovatilor

Aceasta ultima parte i-a pus in alerta pe procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), care au cerut Judecatoriei Sectorului 5 sa nu permita dizolvarea sau lichidarea companiei, iar primul termen a fost stabilit pentru luni.

Scandalul dezinfectantilor: Procurorii cer suspendarea dizolvarii Hexi Pharma

Hexi Pharma a cerut intrarea in insolventa

De asemenea, martea trecuta, Hexi Pharma a cerut la Tribunalul Bucuresti intrarea in insolventa, primul termen fiind stabilit pentru data de 17 mai. In cererea de insolventa, Hexi Pharma a invocat ca are datorii de peste 23 de milioane de lei la bugetul de stat si catre furnizori, dar si facturi de 20 de milioane de euro neachitate catre doua firme din Cipru, care ar fi controlate chiar de cel care detine si Hexi Pharma, Dan Condrea.

ANAF-ul, cu ochii pe Hexi Pharma: Si-a cerut insolventa pentru ca este "o umbrela foarte buna"

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru TVR, ca, dupa inceperea urmaririi penale impotriva unei firme, ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta in cazul Hexi Pharma, instanta poate suspenda pe o perioada de 90 de zile deschiderea procedurii falimentului. Pana la faliment, o societate trebuie sa intre in insolventa, dupa care urmeaza dizolvarea si lichidarea companiei.

In momentul in care o firma intra in insolventa, persoanele care se constituie parte civila intr-un proces impotriva companiei respective nu mai pot cere despagubiri, a mai aratat avocatul.

La randul sau, seful ANAF, Dragos Doros, a spus ca "Hexi Pharma si-a cerut insolventa pentru ca aceasta este o umbrela foarte buna", fiind prevazuta in legislatie tocmai ca o forma de protectie a unei firme in fata creditorilor, dar ca unele societati profita de acest lucru pentru a evita plata datoriilor.

ANAF a demarat recent o ancheta privind compania Hexi Pharma, insa doar din punctul de vedere al taxelor, intrucat investigatia principala este de competenta altor institutii.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Hexi Pharma insolventa, #declarare insolventa Hexi Pharma, #ANAF Hexi Pharma , #ancheta