500 de informari despre dezastrul tarii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 22 Mai 2016, ora 18:30
6741 citiri
500 de informari despre dezastrul tarii

In prima faza au spus ca au trimis 100 de informari privind infectiile intraspitalicesti. Cand scandalul Hexi Pharma a luat amploare si toata lumea se intreba ce o fi pazit SRI, un alt comunicat al celei mai puternice institutii din Romania ne anunta ca peste 500 de note au plecat catre factorii decidenti, in ultimii cinci ani, pe subiectul infectiilor nosocomiale si a calitatii indoielnice a dezinfectantilor din spitale.

De cealalta parte, niciun decident dintre cei indicati de SRI ca destinatar al informarilor despre hotia si mizeria care omoara oameni cu zile in spitale nu si-a amintit sau recunoscut sa fi primit, vazut, citit sau stiut ceva din sutele de informative.

Niciunul dintre ministrii Sanatatii, niciun premier sau presedinte din ultimii 5-10 ani nu si-a amintit de vreo nota SRI care sa-i avertizeze ca niste criminali dilueaza de mii de ori substanta cu care medicii sterilizeaza instrumentarul cu care opereaza. Ba fostul presedinte Basescu a reactionat si cel mai violent, amenintand SRI sa decretizeze documentele informative.

Daca lucrurile vor ramane asa, pentru mine concluzia e una singura. Avem un ditamai serviciul de informatii special, cel mai mare si mai puternic dintre cele 7 existente, complet inutil si nefolositor bunului public.

Daca produsul muncii ofiterilor SRI nu ajunge la cine trebuie, daca nu este inteles, coroborat si folosit in sensul prevenirii actiunii mafiote, pot trage concluzia atunci ca existenta institutiei devine in cel mai bun caz inutila, daca nu cumva se transforma ea insasi intr-o amenintare la siguranta nationala.

Reactia de negare a politicienilor in fata comunicatelor SRI despre sutele de informari trimise lasa loc pentru cele mai sinistre ipoteze. Iar primul care mi-a venit in minte a fost acela ca in loc sa lupte impotriva mafiei, "aparatorii patriei" au devenit poate complici, au incurajat sau chiar profitat de pe urma practicilor mafiote ale celor de teapa Hexi Pharma.

Daca SRI vrea ca panica din sanatate si haosul din spitale sa nu se extinda la nivelul societatii, eu cred ca nu are decat o singura solutie: sa demonstreze ca nu ei mint, ci toti politicienii si decidentii care au stiut, dar au ignorat sau acceptat moartea nefericitilor din spitale.

Altfel, sa ne imaginam ca intr-o lume fantastica, la un moment, s-ar face un bilant real al primilor 25 de ani de dupa caderea comunismului apropo de viscerele furtului din Romania si modul in care serviciile speciale au vegheat si "pazit" derularea transferului penal de la public in privat.

Dupa ce vom fi cunoscut detaliile stilului primitiv in care a fost supt buget dupa buget de catre eterna mafie institutionalizata, e foarte probabil ca la final aceleasi servicii sa sara cu miile si sutele de note informative pe care le-au dat celor care au guvernat de-a lungul ultimului sfert de veac.

Imi imaginez ca raspunsul clasei politice ar fi si mai probabil acelasi pe care l-au dat cei vizati direct in scandalul din sanatate provocat de dezvaluirile afacerilor cu iz mortal desfasurate de firma Hexi Pharma in spitalele din tara: "Nu stim, n-am vazut, n-am citit si habar n-aveam ca se fura sub noi, in jurul nostru si, in general, oriunde in proximitatea noastra".

Din pacate, nici nu trebuie sa facem vreun exercitiu de imaginatie. E ceea ce vedem in realitate, in ultimii 3-4 ani, cand dezvaluirea fiecarui mare tun intareste ideea ca fiecare grup din tagma conducatoare avea rolul sau bine stabilit: unii aranjau afacerea, altii carau gentile cu bani, cativa supravegheau si toti se ingrijeau ca profitul sa se imparta intr-un cerc tot mai restrans.

Daca serviciile speciale isi doresc sa iasa din unghiul in care ma tem ca ultimele scandaluri le-au impins - de partasi si profitori ai pradarii Romaniei - ar trebui sa vedem in perioada urmatoare o avalansa de "lepadari" fata de diversii "Hexi" care nu doar ca ne-au furat, dar ne-au si impins spre moarte cu buna stiinta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#scandal dezinfectanti HexiPharma SRI informari , #dezinfectanti