Cand vom afla daca erau sau nu buni dezinfectantii Hexi Pharma: Procurorul general da explicatii

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 15:37
2300 citiri
Cand vom afla daca erau sau nu buni dezinfectantii Hexi Pharma: Procurorul general da explicatii
Foto: Facebook/Hexi Pharma

Testarea eficientei dezinfectantilor Hexi Pharma se efectueaza atat in tara, cat si in strainatate, a afirmat marti procurorul general, Augustin Lazar.

"Investigatia continua, se efectueaza teste privind eficienta substantelor care au fost ridicate de organele politiei judiciare. Se efectueaza aceste teste pe un lot in tara si pe un alt lot in strainatate, intr-un stat al Uniunii Europene. (...) Sunt in curs testele", a declarat Augustin Lazar inainte de inceperea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul general nu a precizat unde sunt efectuate testele din strainatate, mentionand doar ca este vorba de un stat din Europa Centrala.

"Eu cred ca in circa o luna de zile vom avea o imagine de ansamblu asupra tuturor testelor care s-au efectuat si vom putea avea niste rezultate certe, clare", a mai spus Augustin Lazar.

Au fost sau nu diluati dezinfectantii Hexi Pharma? Ce spune Parchetul General

La finalul lunii august, noi teste - primele la cererea procurorilor Parchetului General - au aratat ca dezinfectantii Hexi Pharma aveau o concentratie in limita standardelor Uniunii Europene, adica substanta activa nu a fost diluata.

Totusi, este vorba doar de un lot de produse, preluate din spitale la o saptamana dupa ce a izbucnit scandalul dezinfectantilor diluati.

Surse citate de Digi 24 au spus ca exista informatii potrivit carora, in acea saptamana, Hexi Pharma si-ar fi retras dezinfectantii din spitale sau i-ar fi inlocuit. Asadar, Parchetul General a decis sa trimita substantele la teste in strainatate.

Dezinfectantii Hexi Pharma, care erau folositi in spitalele romanesti, au provocat un scandal zguduitor in sistemul de sanatata, dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a dezvaluit ca erau diluati masiv, ceea ce punea in pericol viata pacientilor.

In luna mai, Ministerul Sanatatii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare dupa aceasta data fiind facuta pe raspunderea managementului spitalelor. Testele facute de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii au aratat atunci ca dezinfectantii erau diluati de pana la 4.000 de ori.

Dupa declansarea scandalului si deschiderea oficiala a anchetei, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis intrand cu masina intr-un copac, iar directorul Flori Dinu a ajuns in arest la domiciliu, fiind acuzat de 128 de infractiuni de inselaciune si de participare improprie la zadarnicirea combaterii bolilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#procuror general dezinfectanti Hexi Pharma, #dezinfectanti Hexi Pharma teste strainatate , #dezinfectanti