Ce se intampla cu informarile SRI care ajung la Cotroceni si cum tratam Sanatatea din Romania

Joi, 26 Mai 2016, ora 20:37
5824 citiri
Ce se intampla cu informarile SRI care ajung la Cotroceni si cum tratam Sanatatea din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Sanatatea publica figureaza pe agenda sedintei CSAT de vineri, insa rezolvarea crizei din acest domeniu nu se poate face atat timp cat nu identificam "boala" de care el sufera, coruptia fiind doar un simptom, spune Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Alaturi de strategia militara a Romaniei sau de raportul SRI pe 2015, printre subiectele aflate pe ordinea de zi a sedintei CSAT de vineri se afla si "Situatia actuala a sistemului de sanatate publica. Infectiile intraspitalicesti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securitatii nationale".

Subiectul este in atentia opiniei publice de aproximativ o luna, evoluand de la dezvaluirile privind dezinfectantii diluati folositi in spitale si pana la moartea socanta a lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

In timp ce unii au aratat cu degetul catre SRI acuzand ca nu si-a indeplinit corect atributiile, serviciul sustine ca Hexi Pharma "in sine" nu este un caz de siguranta nationala si se dezvinovateste spunand ca a trimis informari decidentilor la momentul oportun.

Citeste argumentele serviciului in articolul SRI: Hexi Pharma nu e caz de siguranta nationala "in sine". Dan Condrea nu era filat, dar si explicatiile oferite de seful Comisiei de Control SRI, Georgian Pop, intr-un interviu acordat Ziare.com

Ce s-a intamplat cu aceste informari, ajunse si pe masa presedintelui Romaniei? De ce a fost nevoie de o ancheta jurnalistica pentru ca adevarul sa iasa la iveala? Klaus Iohannis a dat asigurari ca SRI si-a facut treaba si a explicat: "In momentul in care primim informari, le citim si ne consideram informati".

Asta e tot?

"Nu pot sa va spun ce face dansul cu informarile de la SRI, pentru ca nu am acces la aceste informatii, dar pot sa vorbesc despre mine, pentru ca nu divulg niciun secret", ne-a declarat Iulian Fota, fost consilier pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu.

"Depinde de informatie, de gravitatea ei, de ce anume scotea in evidenta. Unele informari erau doar generale, de genul 'Aveti grija ca pe acolo lucrurile nu prea sunt in regula!'. Alte informari erau ceva mai punctuale, cum au fost cele legate de Institutul Cantacuzino, care spuneau 'Suntem in pericol sa il pierdem, uitati care sunt consecintele'.

Ca atare, pe baza acestor informari, puteam sa iau anumite decizii. In unele situatii, ma uitam sa vad cui a mai fost adresata informarea. Era adresata si ministrului Sanatatii? Era suficient pentru mine, insemna ca ministrul ia act de problema si se ocupa de rezolvarea ei. In anumite situatii grave, de exemplu, in speta Cantacuzino, verificam dand un telefon. Am avut discutii pe tema institutului pentru a gasi solutii, plecand tocmai de la importanta cazului.

Marea majoritate a informarilor vin insa pe zona de securitate. Si atunci luam legatura cu cei in cauza, il informam pe presedinte (care primea si dansul informarile), ne sfatuiam ce facem, de la caz, la caz", a adaugat acesta.

Cine decinde daca o problema e sau nu de securitate nationala?

Intrebat cine si cum decide daca o problema este sau nu de siguranta nationala, pentru ca Legea 51/1991 acopera o plaja larga de domenii, Iulian Fota a raspuns: "numai CSAT".

"Procesul de a declara o chestiune importanta politic ca fiind 'problema de securitate nationala' intotdeauna a fost delicat si, chiar daca exista explicatii in cartile de teorie, niciodata nu a fost clar. Dar, dupa parerea mea, conform Constitutiei Romaniei si sistemului nostru legal actual, doar CSAT poate declara o chestiune ca fiind de securitate nationala.

Parlamentul sau Guvernul, partidele politice, poate chiar societatea civila, pot face propunerea, dar ca ea sa capete caracter de securitate nationala, adica sa aiba nu doar greutate politica, ci si juridica sau administrativa, trebuie ca CSAT sa ia o decizie in acest sens. Inclusiv strategia de securitate nationala este adoptata de CSAT mai intai, si abia apoi trimisa in Parlament, pentru aprobare", a explicat Iulian Fota.

Fostul consilier nu a putut preciza daca e nevoie ca un anumit subiect sa fie declarat de CSAT ca fiind de securitate nationala pentru ca SRI sa ceara mandate de interceptare si sa poata fila un suspect, asa cum s-a sugerat ca s-ar fi intamplat in cazul lui Dan Condrea.

"Eu vorbesc doar despre aspectul politic. Cum se traduce asta in termeni juridici nu stiu, nu cunosc mecanismul, intra intr-o cu totul alta zona", ne-a spus acesta.

"Problema de securitate nationala nu e Hexi Pharma, ci functionarea sistemului sanitar"

In ceea ce priveste cazul Hexi Pharma, informatia ca el nu a fost considerat unul de siguranta nationala a starnit nedumerire in randul opiniei publice, in conditiile in care viata atator oameni a fost pusa in pericol de dezinfectantii diluati.

"Hexi Pharma e o speta. Institutul Cantacuzino era alta speta. Am avut tragedia de la Colectiv si s-a pus intrebarea daca au fost sau nu bine ingrijiti. Am avut bebelusii din Arges. De ce ar fi o speta mai importanta decat celelalte, pentru ca in toate este vorba despre fiinte umane, despre cetateni romani?

Dupa parerea mea, problema de sanatate in acest moment nu este Hexi Pharma, ci buna functionare a sistemului sanitar din Romania. Ce faci daca rezolvi doar Hexi Pharma si lasi celelalte probleme nerezolvate?", a comentat Iulian Fota.

Coruptie, incompetenta, lacomie, prostie...

Intrebat daca nu cumva adevarata problema in Sanatate este coruptia, celelalte fiind doar efectele ei, Iulian Fota a declarat ca sistemul sanitar nu functioneaza bine din mai multe motive, iar "coruptia este doar unul dintre ele".

"Nu avem numai coruptie. Intr-un interviu publicat joi pe Ziare.com, un medic semnaleaza o serie intreaga de chestiuni care nu tin de coruptie, ci de buna organizare si de buna practica europeana aplicata sistemului sanitar din Romania.

Eu cred ca avem nevoie in primul rand sa iesim din isteria asta publica in care suntem, pentru ca dezbaterea o ia razna complet (apropo de ce declara fosta sotie a lui Dan Condrea). Ingrijorarea e justificata si o inteleg, dar daca dam din ingrijorare in isterie nu ne ajuta la nimic.

Si, in al doilea rand, un profesionist sa ia problema de la A la Z. Ca in medicina, in primul rand, trebuie pus un 'diagnostic': Care e 'boala' sistemului? Despre ce discutam? Cand ma refer la profesionisti, ma refer in primul rand la Ministerul Sanatatii. Cu cine vreti sa rezolvam situatia? Cu Armata? Cu Politia?", a adaugat acesta.

Prin urmare, de la sedinta CSAT de vineri trebuie sa avem asteptari destul de limitate.

"Daca CSAT ia o decizie si va spune ca Sanatatea este o problema de securitate nationala, asta inseamna ca e o problema de gravitate maxima si trebuie rezolvata imediat, fara amanare. Iar CSAT trebuie sa spuna clar cine se ocupa.

Dar, la fel ca in cazul unui om bolnav - trebuie sa stii mai intai de ce boala sufera. De unde stii cum il tratezi daca nu pui un diagnostic? Cineva trebuie sa ne spuna de ce boala sufera sistemul sanitar romanesc (ca e coruptie, incompetenta, lacomie, prostie, nu stiu...), si in functie de ea trebuie luate masurile imediat", a conchis Iulian Fota.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CSAT Hexi Pharma, #Iulian Fota informari SRI, #SRI Hexi Pharma , #dezinfectanti