Manipularea HexiPharma

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 August 2016, ora 22:08
12184 citiri
Manipularea HexiPharma

Jalnic amuzanta reactia pe care am vazut-o pe mai toate ecranele dupa ce procurorul general Augustin Lazar a anuntat ca unele teste in privinta dezinfectantilor HexiPharma au rezultate conforme.

Aceleasi figuri, aceleasi voci care linsau firma si pe patronul ei, care au facut din acest subiect scandalul cel putin al anului, il denuntau acum cu aceeasi manie inflacarata drept o mare manipulare, o mare intoxicare si mai ca incepeau sa planga de mila lui Dan Condrea.

Cei care foloseau o femeie cu certe probleme de sanatate pentru a-si dovedi tezele in acest scandal, desi expunerea ei, in situatia data, este, in opinia mea, de competenta CNA, acum il pun la zid pe Catalin Tolontan care, pana la urma, nu a facut decat sa expuna public niste informatii.

Cei care zbierau seara de seara de mila victimelor genocidului comis de mafia dezinfectantilor, acum declarau senini ca era oricum clar de la inceput ca piata dezinfectantilor reprezinta o firmitura din ceea ce inseamana fondurile cheltuite pe medicamente, materiale si aparatura medicala. Peanuts! Si asa si este.

Corabia s-a intors 180 de grade fara date certe si cu atat mai putin finale. Nici macar nu stim exact, din declaratia destul de vaga a dlui Lazar, ce fel de teste au fost facute la Catacuzino: concentratie, eficienta, sanitatie? Ma intreb si eu ce se va intampla daca peste cateva saptamani contraexpertiza venita din Cehia va arata din nou rezultate proaste? Iar vor intoarce corabia?

Daca n-ar fi grav ar fi ridicol. Si cred ca este grav pentru ca aceasta volatilitate pe alocuri iresponsabila dovedeste cel putin (pentru ca refuz procesele de intentie) cat de putin este documentata abordarea subiectului.

Pana la urma, Catalin Tolontan a facut publice niste informatii pe care le-ar fi facut publice orice jurnalist si pe care autoritatile ar fi avut obligatia sa le clarifice. Ce s-a intamplat dupa aceea nu mai este responsabilitatea lui.

Toata isteria de presa, toate exagerarile, nu mai sunt ale lui. Si ele au fost copioase, pe alocuri grotesti.

Pentru ca o minima documentare ar fi aratat ceea ce Ziare.com a aratat repetat, si anume ca dezinfectantii, nu doar Hexi (adica 20% din piata), ci toti nu aveau cum sa fie nu doar singura, dar nici macar principala cauza a infectiilor intraspitalicesti, un fenomen scapat intr-adevar de sub control in Romania din motive foarte complexe.

Ar fi fost extrem de simplu ca totul sa tina de dezinfectanti, dar de la cauze generale ale fenomenului, precum consumul excesiv de antibiotice, pana la cauze specifice, precum personalul deficitar, disciplina precara si mentalitatile pacatoase ale corpului medical si ale pacientilor, toate se impletesc intr-un cerc vicios extrem de greu de rupt, cu mult dincolo de elementul favorizant si agravant pe care il reprezinta dezinfectantii. Dar explicatiile reci, nu au loc la vreme de isterie generala.

Dincolo de ancheta lui Catalin Tolontan, propagarea subiectului a fost conceputa si condusa ca linsaj, catre persoane si catre anumite institutii, in mod straniu nu cele cu responsabilitati directe, si foarte putin pe chestiunile certe de fond:

1. Cauzele reale ale infectiilor intaspitalicesti.

2. Slabiciunea institutiilor din sistemul sanitar. Cat timp ani de zile calitatea dezinfectantilor nu e verificata de nimeni, nici macar o data, cat timp nici macar nu exista in Romania vreun laborator acreditat pentru asemenea verificari, nici nu te poti astepta sa nu apara si fraude. Ele se nasc acolo unde gasesc mediul propice.

Nici acum nu stim care e realitatea: ce teste au fost facute initial, ce teste a facut Institutul Cantacuzino, la ce se refera procurorul general, ce va contraexpertiza laboratorul din Cehia.

Marea problema nu este daca Dan Condrea a fost sau nu un ticalos, ci faptul ca nu exista reguli, proceduri clare si institutii puternice cu atributii certe care sa ii anihileze pe eventualii ticalosi a caror aparitie este intotdeauna doar o chestiune de timp. Marea problema nu sunt asadar virusii sistemului, ci lipsa totala a anticorpilor, faptul ca totul este un haos general pigmentat emotional cu cate un scandal.

Azi il linsam pe Condrea si il eroizam pe Tolontan, maine invers, in functie de interese subterane sau de trei vorbe aruncate pe un colt de trotuar. In tot acest joc emotional si manipulator fondul problemei ramane neatins si nevindecat si continua sa produca aceleasi efecte imputate altor actori al caror linsaj nu foloseste, de fapt, la nimic.

Si daca nu vom ajunge pana la fond, scandalul Hexi, pornit ca demers jurnalistic corect, va degenera intr-o manipulare emotionala, indiferent de rezultatele care vor veni din Cehia.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#teste dezinfectanti HexiPharma diluati, #teste dezinfectanti HexiPharma Cehia, #Condrea sinucidere dezinfectanti HexiPharma , #dezinfectanti