Hexi Pharma a beneficiat de uriase sume de bani si a pus in pericol viata a milioane de oameni - motivare sentinta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 17 Martie 2019, ora 14:05
12413 citiri
Hexi Pharma a beneficiat de uriase sume de bani si a pus in pericol viata a milioane de oameni - motivare sentinta
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta

Societatea Hexi Pharma a pus in pericol viata a milioane de pacienti care au beneficiat de asistenta medicala din partea acelor unitati sanitare carora le fusese livrate biocide ineficiente in combaterea infectiilor nosocomiale.

Aceasta este o parte din motivarea judecatorului Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti, cel care a solutionat dosarul Hexi Pharma. Compania a fost condamnata la plata unei amenzi penale in valoare de 2,6 milioane de lei, pentru ca a vandut dezinfectanti diluati spitalelor din Romania.

Hexi Pharma a fost gasita vinovata de inselaciune, uz de fals si participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor. Instanta a decis dizolvarea companiei si a mentinut mai multe masuri preventive fata de aceasta societate.

Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu (foto), a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare, iar Mihail Leva, directorul de productie al companiei, a primit o sentinta de 3 ani si 8 luni de inchisoare.

Prejudiciul este urias

Tribunalul Bucuresti motiveaza in aceasta sentinta ca la stabilirea amenzii a avut in vedere, in primul rand, uriasul prejudiciu produs de catre Hexi Pharma unitatilor sanitare carora le-au fost vandute produsele biocide neeficiente, prejudiciu care se impune a fi recuperat.

Firma trebuie sa plateasca prejudicii de aproximativ 85 de milioane lei catre 128 de unitati medicale, care s-au constituit parti civile in aceasta speta foarte complexa.

Au pus in pericol viata a milioane de oameni

In al doilea rand, instanta a avut in vedere starea de pericol pe care Hexi Pharma a creat-o prin activitatea sa infractionala, punand in pericol viata a milioane de pacienti care au beneficiat de asistenta medicala din partea acelor unitati sanitare carora le fusesera livrate acele biocide ineficiente in combaterea infectiilor nosocomiale.

"In al treilea rand, instanta retine indelungata perioada in care inculpata si-a desfasurat activitatea infractionala, dovedind astfel dispret fata de sanatatea celor care apelau la asistenta medicala, inculpata (Hexi Pharma- n.red.) dobandind in acest fel uriase sume de bani in detrimentul sigurantei sanatatii contribuabililor romani platitori de taxe si impozite, utilizarea pe o perioada de timp a acestor biocide ineficiente asigurand conditiile dezvoltarii rezistentei antimicrobiene pe principiul ceea ce nu te moara de face mai puternic, aceste microorganisme rezistente fiind adesea, responsabile de infectiile asociate asistentei medicale, care nu in putine randuri, au provocat grave afectiuni sau chiar decese", conchide judecatorul Mitu Stegaru.

Compania si-a deturnat activitatea

Magistratul precizeaza ca se impune dizolvarea Hexi Pharma pentru ca obiectul de activitate al acestei societati a fost deturnat pe o perioada foarte lunga de timp, in scopul comiterii in special a infractiunii de inselaciune, compania "beneficiind astfel de imense sume de bani in detrimentul unitatilor sanitare din Romania si a pacientilor acestor unitati".

In cazul celor doi directori ai firmei Hexi Pharma care au fost condamnati, Tribunalul arata ca prin activitatea lor au favorizat compania in cazul infractiunii de inselaciune.

Rolul directorilor

Pe de alta parte, directorii au pus in pericol sanatatea si viata a milioane de pacienti care au beneficiat de servicii medicale din partea unitatilor sanitare carora Hexi Pharma le-a livrat acele biocide ineficiente.

"Este neindoielnic ca, fara activitatea lor infractionala, inculpata SC Hexi Pharma, nu ar fi fost in masura sa produca acele produse biocide ineficiente, produse a caror menire era tocmai combaterea infectiilor nosocomiale existente in unitatile sanitare din Romania, incidenta acestora la nivel national fiind neindoielnic, mult mai mare decat cea raportata (la nivelul anului 2013, in Romania incidenta infectiilor nosocomiale era de doar de 0,23 % fata de o medie europeana de 5,7%", motiveaza Mitu Stegaru.

Nu in ultimul rand, instanta retine ca cei doi directori, desi aveau cunostinta si participau la fabricarea acelor biocide ineficiente, au perseverat in activitatea lor infractionala si ar mai fi facut-o si in prezent, scopul fiind evident acela de beneficia de compensatii financiare din partea fostului patron al companiei, Dan Condrea.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, in varsta de 41 de ani, a murit in mai 2016, dupa ce a intrat cu masina intr-un copac, pe un drum judetean, intre localitatile Corbeanca si Buftea.

Citește și:
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom...
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
Liberalii au transmis vineri că susţin scăderea taxării muncii şi creşterea veniturilor, dar au subliniat că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de...