Dincolo de Hexi Pharma, cine sunt ucigasii tacuti din spitale

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Marti, 31 Mai 2016, ora 07:56

   

Dincolo de Hexi Pharma, cine sunt ucigasii tacuti din spitale
Tragedia de la Colectiv si apoi scandalul Hexi Pharma au adus in prim plan un subiect nu neaparat nou, dar mai degraba ignorat de interesul public - infectiile intraspitalicesti, responsabile pentru multa suferinta si multe vieti pierdute.

Nu stim cate. Numarul real al victimelor bacterilor din spitale, ai acestor ucigasi tacuti, este necunoscut, tocmai pentru ca insasi dimensiunea fenomenului este de fapt foarte putin cunoscuta in Romania.

Daca in UE avem o incidenta medie a infectiilor nosocomiale de 5%, in Romania anul trecut, spre exemplu, au fost raportate aproape 12 mii de infectii la peste 3 milioane de pacienti externati, adica 0,03%. Un mic varf al unui mare aisberg.

Cat de mare? Specialistii apreciaza ca in mod real incidenta ar fi de aproximativ 10%.

Deci primul pas esential este intelegerea cauzelor subraportarii, pentru a-i pune capat. Adica "trebuie vazut cat din necunoasterea fenomenului e generata de refuzul recunoasterii acestor infectii, deci o zona administrativa, intentionata, si cat de incapacitatea sistemului de a identifica si raporta rapid infectiile, deci o zona medicala, unde doar dorinta nu e suficienta", dupa cum spune prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.Chestiunea administrativa tine de prevederile din contractul managerilor de spital, care erau sanctionati daca infectiile treceau de 3%. Deci nu treceau.

Incapacitatea sistemului de a identifica infectiile tine in buna masura de situatia laboratoarelor de analize. Multe spitale nu au deloc, altele au, dar cu personal putin, nu suficient de bine pregatit si care lucreaza cu materiale slabe.

"E vorba de calitatea reactivilor, cel mai frecvent utilizat fiind mediul de cultura. (...) Daca folosesc medii de cultura pe care nu creste nimic, nu voi izola nimic si pot considera ca nu exista probleme sau infectii intraspitalicesti. Sigur ca toata lumea are un control extern de calitate, dar e facut o data la 3 luni si uneori discutabil sub aspectul rezultatelor si al eficacitatii.

Apoi, personalul trebuie instruit cum sa recolteze, sa transporte si sa sa prelucreze produsul. Va dau un exemplu: noi pentru hemoculturi folosim flacoane standardizate si de la un spital partener le-am primit inapoi cu leucoplast lipit exact peste codul de bare, care citeste identitatea pacientului.

Ar trebui sa revenim la specialitatea de microbiologie, care a existat pana in 1994 si care in mod ciudat s-a contopit cu alte specialitati de laborator", avertizeaza prof. Rafila.

Nu intamplator sunt voci care spun ca urmatorul mare scandal dupa cel al dezinfectantilor ar trebui sa fie cel al reactivilor.

Dar mai e un motiv al subraportarii, despre care ne-a vorbit dr Adriana Pistol, medic primar epidemiolog in cadrul ISP Bucuresti: "Medicii s-au obisnuit prea tare cu el (fenomenul infectiilor - n.red.). Am auzit chirurgi spunand: 'Care e problema ca mai curge putin puroi din plaga? Dam antibiotic si trece in cateva zile'".

De la nivelul chirurgilor, lucrurile nu se vad insa asa, spune prof. univ. dr. Nicolae Galie: "chirurgul simte nevoia sa se acopere. Stie ca sala de pansamente e neadecvata, vede cum pacientii si vizitatorii vin cu pantofii de pe strada, navalesc toti in saloane, vad ca apar periodic complicatii postoperatorii, ce sa faca?"

Si asa ajungem la cauzele reale ale fenomenului. Exista una principala, valabila in toata lumea si tot mai ingrijoratoare: consumul de antibiotice. Studiile OMS arata ca o treime pana la jumatate din prescriptiile de antibiotice sunt inutile sau eronate.

Efectul? "Prin consumul de antibiotice selectam deci bacterii cu mecanisme de rezistenta fata de antibiotic. Urmatoarea infectie poate deveni mai greu de tratat. Si nu e vorba doar despre bacteria care a cauzat infectia actuala. Cum nu traim izolati, transmitem de la o persoana la alta acesti germeni mai rezistenti. Este efectul social negativ al utilizarii antibioticelor, care nu exista in cazul altor medicamente", a explicat pentru Ziare.com conf. univ. dr. Gabriel Popescu, medic primar infectionist.

De ce nu tin antibioticele pasul cu bacteriile?

"Cercetarea farmaceutica este tot mai putin interesata sa puna pe piata antibiotice, pentru ca nu sunt la fel de rentabile ca alte medicamente. Tratezi o infectie, 3 zile, 5 zile, 7 zile, uneori cateva saptamani si gata. Nu e ca tratamentul de diabet sau hipertensiune, care se ia zi de zi toata viata. Cercetarea farmaceutica se duce in domenii in care investitia se recupereaza mai usor." Si intre timp in Romania apare bacteria rezistenta la toate antibioticele.

Ceea ce diferentiaza Romania, tara cu un consum de antibiotice dublu fata de media europeana, este, potrivit conf univ dr Gabriel Popescu, ca "germenii nostri sunt mai rezistenti la antibiotice decat altii. Adica de infectat se puteau infecta oriunde, dar la noi, si din cauza consumului foarte mare de antibiotice, inclusiv de antibiotice de rezerva, germenii sunt mult mai rezistenti si raman mai putine alternative terapeutice eficiente."

Sunt tot mai multe cazurile in care infectiile nu cedeaza nici la cefalosporine de generatia a treia.

De ce?

Ne-a explicat prof. univ. dr. Nicolae Galie: pentru ca la noi nu sunt respectate ghidurile terapeutice, la noi se intampla cum vrea seful de sectie a carui vointa este mai puternica decat orice ghid si orice protocol. Tarile cu cele mai bune rezultate in combaterea infectiilor intraspitalicesti au infectionisti in fiecare spital, care coordoneaza administrarea de antibiotice.

Apoi, este vorba despre nerespectarea normelor de igiena. In primul rand, in cazul personalului medical: "Exista manevre si proceduri care trebuie urmate. La aplicarea unei sonde vezicale, ce treaba are dezinfectantul? Sonda e sterila, dar eu trebuie sa fiu spalata pe maini, sa imi pun manusi si cu ele pe maini sa nu raspund la telefon, sa nu mai fac manevre altui pacient. Daca nu respecti asta, orice dezinfectanti ai, nu rezolvi nimic", spune dr. Adriana Pistol.

Dar la fel de adevarat este ca un personal medical subdimensionat este o mare problema. Daca nu poti izola pacientii cu infectii, daca nu poti sa ai personal dedicat pentru ei, daca aceeasi asistenta trebuie sa faca trei lucruri deodata pentru ca face munca a trei asistente, e greu sa nu fie scapari.

Problema nu este insa doar a personalului medical. Este si la nivelul pacientilor. In aproape toate spitalele te ciocnesti peste tot de vizitatori fara niciun fel de echipament de protectie, care plimba bacteriile in si din spital.

Este si o problema a pacientilor insisi: "eu va garantez ca am acum pe mana stafilococi. Daca pun mana pe plaga, ce se intampla?" (dr. A. Pistol)

Starea generala a sistemului sanitar contribuie si ea la propagarea infectiilor: "Noi operam de 2-3 ori mai mult decat in Franta. Si pentru ca se opereaza foarte mult, in goana asta se ignora regulile si apar complicatiile.

De exemplu, patul nu mai sta liber o saptamana pe luna pentru curatenie, repede, repede, ca mai sunt inca 10 afara. In sala de operatie in mod normal e nevoie de un interval pentru sterilizari. Daca operatia dureaza trei ore si noi avem cinci bolnavi care trebuie operati, cum sa rezolvi problema?" (prof. univ. dr. N. Galie)

De ce?

Pentru ca avem o problema atat de preventie, in lipsa careia oamenii ajung cu duiumul direct la spital in stari care necesita interventia urgenta, si pentru ca nu exista sau nu sunt respectate procedurile clare.

Adica si o problema de atitudine, de raportare la fenomen: "Statele UE ajung la 4-6%, unele 8%. Atat e in tarile unde mergem noi sa ne tratam. Dar acolo atat personalul medical, cat si populatia au inteles ca infectiile exista (...) le fac vizibile si se straduiesc: am infectia asta, puteam sa o previn? Ce a facut pacientul in spitalul meu? Unde am gresit? Aici? Indrept."

Nu trebuie sa inventam apa calda dupa cum spune prof. Galie: "Tratatele de afara, axate pe practica spun foarte clar ca in spitalele unde se respecta circuitul bolnavilor, se respecta igienizarea, rulajul pacientului pe pat, unde se respecta criteriile de asepsie si antisepsie in blocul operator si in salile de pansamente, unde la maximum doi ani se zugraveste, se schimba faianta si linoleumul, au scazut infectiile."

Dar cine sa se ocupe de aceste lucruri, cine sa stea pe capul managerilor, cand in sistemul sanitar din Romania epidemiologii sunt raritati?

Peste toate acestea, bomboana pe coliva s-a adaugat coruptia, aceea care a permis ca dezinfectanti diluati precum cei de la Hexi Pharma sa aiba nu monopol, nu locul intai, dar un procent important din piata dezinfectantilor in ceea ce priveste contractele cu spitalele - 46%. Interesant este ca pe ansamblul pietii dezinfectantilor din Romania, in care intra si partea privata, Hexi nu are decat 14%. Deci este evident ca privatii fugeau de Hexi si probabil stiau bine de ce.

Ce efect au acesti dezinfectanti diluati nu e greu de inteles, fie ca vorbim despre suprafete sau despre instrumentar care nu poate fi sterilizat termic, ci doar chimic: "folosirea solutiilor dezinfectante in dilutii prea mari stimuleaza rezistenta bacteriana fata de acei dezinfectanti. Exista si studii, deocamdata putine, care arata ca unele bacterii expuse la dezinfectati pot dezvolta chiar si o rezistenta mai mare fata de antibiotice" (conf. G. Popescu).

Asadar, o lupta serioasa si eficienta impotriva infectiilor instraspitalicesti, imperios necesara, trebuie sa atace toate aceste fronturi constant si tenace, nu doar in functie de un moment emotional sau altul, de un scandal punctual sau altul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12202 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Imanuel
rank 2
Fratzilor, tot stam pe colac shi filozofam despre "dincolo",
acest transcendent la care Vestul, mai pragmatic, a renuntzat sa mai gandeasca. Concret: ce face statul roman ca sa rezolve problemele punctuale care au aparut (Hexi, modul in care este manipulata piata medicamentelor shi sabotarea laboratoarelor romaneshti) ? Nimic in afara de mushamalizari shi inchis ochii la afaceri evident murdare. Tot filozofand despre "dincolo" nu ne va duce nicaieri.
trolheim
rank 1
nu te fortza, sa nu-ti scapi ceasul prin colac ;-) Tragedia de
la Colectiv si scandalul Hexi Pharma ne arata o societate dezorganizata aflata sub semnul improvizatiilor si deasemenea, criza de valori reale de care sufera statul si societatea in ansamblul ei - traim intr-o tara de mantuiala - imaginea Romaniei este mai aproape de tobele bongo si vracii care-si zdrangane amenintatori penele si zurgalaii - acestea sunt inaltele culmi de civilizatie si progres pe care ni le-au promis parintii celor de la putere?
adevar
rank 1
cine poate sa dea garantii si cifre ca in Romania s-a murit
in spitale la gramada datorita ....dilutiilor,sau ca situatia arsilor de la Colectiv era cu mult mai buna intr-un accident similar din alte state,este un ...romantic!
inventivitatea si analizele massmedia sunt inepuizabile!
Cronos
rank 3
adevar - v-as intreba la ce este buna facultatea
de stiinte politice din Ro, daca dupa 30 de ani nu avem niciun politician de renume format in aceasta facultate (nu vorbesc de cadrele didactice din aceast facultate ci de PRODUSELE facultatii)?!

La aprox 30 de ani de la revolutie, desi se produc sute de politicieni/an in Ro, politica romaneasca este facuta cu prompteristi, jurnalisti, stungari, afaceristi, medici, vanghelisti, coritori dar nu cu absolventi de FSPUB! Cu se explica asta?
Cronos
rank 3
santatea este chintesenta societatii romanesti!
Au ramas in sistem cei care sunt "patrihoti" si cei care sunt incompetenti (nu ating standardele occidentale) si pe ici pe colo cata un medic onest si profesionist! Din nefericire, majoritatea medicilor onesti, pregatiti si dedicati meseriei au parasit sistemul! Cu cine sa se faca reforma? Cu spagarii? Cu incompetentii? Care or fi ma oportuni?
Cam acelasi lucru este si in societate.... PSD nu-i un partid, este o stare de spirit care domina Romania!
adevar
rank 1
desi in "sanatatea romaneasca"este loc de mult mai
bine si trebuie sa avem oameni mai competenti,profesionisti si buni manageri la varf,

capitala trebuie asigurata ca va avea un primar capabil si in actualitate!

Oameni buni,despre ce vorbim?

Pai Robert Turcescu,vorbeste si cunoaste aspecte legate de lume,viata,realitatile relatiilor sociale,mai bine decat toti candidatii actuali la puterea a doua,si este de 4 ori mai dotat intelectual si vizionar decat tovarasul babac securist mincinos si hot -Oprescu!
Dintre toti aspirantii,Turceascu si Firea se detaseaza,dar Robert este net deasupra,pentru ca tovarasa artista de ...Voiculesti,bate campii copios,este tupeista si trombonista!
Urmariti aici si trageti concluzia:

https://www.youtube.com/watch?v=IeMM2w7jZXU

Bucuresteni,nu va furati caciula,alegerile pentru Capitala sunt vitale si ocaziile nu se repeta saptamanal!
Votati Robert Turcescu!
Va garantez pe orice,ca nu veti avea cum sa regretati!
trolheim
rank 1
Sase preoti au cântat la căpătâiul lui Dan Condrea
presupun ca si ei foloseau produsele Hexi Pharma pentru dezinfectarea moastelor si icoanelor pe care le pupa prostanacii si isi transmit boli unii altora - sau pe astea nu le dezinfecteaza nimeni? un CSAT, ceva?
Cronos
rank 3
"Noi operam de 2-3 ori mai mult decat in Franta"
Inseamna ca in Ro sunt operati degeaba atata cat in Franta este in topul listei in care pacientii nu mor cu zile iar Ro la coada!

In rest....probabil ca bacteriile au omorat cu mult mai putin decat a omorat incompetenta si conditionarea actului medical! In sanatate ca in toata Ro este o criza morala!
mercenarul
rank 2
incompetenta esye cea mai mare..
miciuna a doua si hotia a treia problema a sistemului sanitar si al doctorilor. degeaba se dau medicii mari si tari, 99% dintre ei nu ar rezista in SUA nici 6 luni. cei care lucreaza acolo si cei care au facut specializari acolo sint de acord cu mine. postacii sint aici sa dea stele putine. i dont give a fuuuck on whatever they evaluate me with. o tzara de hoootti de care mi-e rusine si unde nimic nu se va schimba pina la o adevarata revolutie
trolheim
rank 1
nu este vorba doar despre coruptie si hotia tradit
traditionala balcanica - nivelul de civilizatie al unei societati este oglindit cu precizie de consumul de apa si sapun - "adevarata ta revolutie" sa nu fie cumva un dezastru si mai mare - societatea este formata din cetatenii pe care ii stim, la ce te referi? - conceptul de "mantuire a neamului" s-a mai vehiculat si in perioada interbelica (Miron Cristea) si AMINteste de Holocaust - prea multi romani se indaratnicesc sa traiasca din AMINtiri si refuza sa se adapteze vremurilor pe care nu le inteleg - daca adaptezi teoriile lui Marx despre dezechilibrul generator de revolutii care apare la un moment dat intre fortele si relatiile de productie si schimbi actorii, vei descoperi dezechilibrul dintre revolutia tehnologica si cetatenii analfabeti sau prost educati care au pierdut pasul, care se simt depasiti si se refugiaza debusolati in ororile trecutului intunecat - am de a face zilnic cu persoane (care se pretind) care habar nu au cum se deschide un calculator, care cred ca impozitele si taxele pe venituri trebuie sa scada deoarece a scazut TVA-ul din care sunt formate, etc. - o adunatura de prosti si de tzaranoi lipsiti de educatie care in loc sa stea deoparte, se inghesuie in fatza cu tupeu de neam prost, streseaza lumea cu stupiditatea lor si isi trimit reprezentantii in structurile puterii; indivizi facuti dupa chipul si asemanarea lor - Romania a fost modernizata numai sub dictaturile "despotilor luminati" care au inlaturat prostia de la putere
schmit
rank 5
Flaxi, Albanezul de gorj, a fost ultimul conducator loial romanilor,
un fel de JFK romanesc!
Prefer ca Albanezul si TU sa termin similar!!
-----------------
Dincolo de Hexi Pharma, cine sunt ucigasii tacuti din spitale
maxi
rank 5
Conducatorii Romaniei, din interes, au luptat IMPOTRIVA sistemului!
Sa nu uitam lupta lui Basescu impotriva lui ARAFAT, ca sa vanda 800 de masini de salvare, lupta lui Basescu si Boc sa inchida spitale, lupta pentru devalizarea fondurilor casei de sanatate, bani care nu sunt controlati de Curtea de COnturi!
Conducatorii ne-au tradat, ne tradeaza, ne fura in continuare ... Ponta a fost ultimul conducator loial romanilor, un fel de JFK romanesc!
schmit
rank 5
Flaxi -sunt prea multi creduli ca tine ( sa nu zic Ydi-oti)
care cred ca Albanezul ar fi redresat Romania!!
Si el a stiut de situatia din spitale ...si ce a facut??
a plecat sa se opereze in Turcia!!
Tu cu serviciul de TURNATOR esti mai mare penal ca si
Albanezul.
Sa ajungi urgent in spitale din Ro. sau in pomul tau
"preferat" cu 150 Km/h.
trolheim
rank 1
turcii i-au oblojit genunchii lui Ponta cerand la
schimb moscheea promisa - eroul lui maxi care isi serba ziua de nastere pe stadioane ca in Coreea de Nord (cica JFK, hehe), si-a betegit genunchii din cauza pozitiei pe care tanarul albanez sau oltean o lua zilnic inaintea tovarasilor imbracati in anterie ai lui tata socru - cu cat ne pretindem mai civilizati, cu atat ne indepartam mai mult de acest deziderat - datorita indivizilor gen maxi
Cronos
rank 3
Ponta i-a fost loial lui Oprea, Dragnea, Valcov, Sova si alte
elite romanesti!

Ponta mai avea putin si era linsat la prezidentiale!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor