Scandalul dezinfectantilor Un manager de spital da in judecata Hexi Pharma: Atentat la siguranta nationala

Luni, 16 Mai 2016, ora 14:23
6055 citiri
Scandalul dezinfectantilor Un manager de spital da in judecata Hexi Pharma: Atentat la siguranta nationala
Foto: Ziare.com

Managerul Spitalului de Pediatrie din Brasov, chirurgul Liviu Muntean, spune, ca vrea sa dea in judecata Hexi Pharma atat din postura de manager, cat si din cea de medic. Mai mult, el se gandeste sa actioneze in instanta si alte firme.

Intr-o postare pe Facebook, medicul a notat ca in acest caz se poate vorbi de "atentat la siguranta nationala", informeaza News.ro.

Scandalul dezinfectantilor - Seful Spitalului Sf. Maria: Mainile chirurgilor aratau ca niste crocodili

Managerul Spitalului de Pediatrie din Brasov sustine ca dezinfectantii au fost cumparati de la firma romaneasca Hexi Pharma prin achizitie directa, la pretul cel mai mic, in conditiile in care aceasta "avea absolut toate avizele, spre deosebire de alte firme", el mentionand ca unitatea spitaliceasca a avut contract cu aceasta companie pana in aprilie 2016.

"Inainte de a fi manager de spital, sunt medic chirurg si cred, si sper si om. Am trait cea mai neagra saptamana din viata mea din cauza dezinfectantilor/diluatilor. Spitalul pe care il conduc a cumparat de la Hexi prin achizitie directa, la pretul cel mai mic de la firma care avea absolut toate avizele. Diferentele de pret nu erau deloc neglijabile, iar noi ne-am explicat acest lucru prin faptul ca Hexi era firma romaneasca si nici nu avea verigi intermediare de productie, distributie etc.

Ca manager, nu risipesc sub nicio forma banii spitalului, cea mai buna dovada fiind faptul ca am preluat spitalul cu aproape 1.000.000 euro datorie si am achitat-o in primul an. Ca medic chirurg, nu cred ca ma poate acuza nimeni de nebunie, adica sa cumpar cu buna stiinta dezinfectanti 'apa de ploaie'. Ar fi insemnat sa-mi pun propriii pacienti operati in pericol", scrie Liviu Muntean pe Facebook.

Scandalul dezinfectantilor: Alte 18 probe arata cat de mult dilua Hexi Pharma substantele - Documente

Chirurgul se arata revoltat de acuzatia ca managerii de spitale au luat mita ca sa cumpere de la Hexi Pharma si de faptul ca institutiile statului "dilueaza problema si arunca anatema asupra managerilor".

"Insist sa fie publicata lista celor care au primit mita de la Hexi pentru ca personal ma simt profund lezat de aceasta acuza. La randul meu, acuz de ipocrizie pe toti cei care prin cadrul legislativ creat ne-au impins dirijat, calculat, premeditat pe culoarul ingust al achizitiilor, ca pe vite la abator, spre Hexi. Nu poti sa nu cumperi la pretul cel mai mic, te acuza imediat alte institutii ale statului", scrie pe Facebook Liviu Muntean.

Scandalul dezinfectantilor: Produsele Hexi Pharma au ajuns si peste granita (Video)

Managerul Spitalului de Pediatrie Brasov mai spune ca vrea sa actioneze in instanta Hexi Pharma si ca se gandeste daca sa se limiteze doar la aceasta firma, el considerand, totodata, ca in acest caz se poate vorbi de atentat la siguranta nationala.

"Sunt paralizat de frica pentru ca in toti acesti ani se pare ca am pus in pericol sanatatea pacientilor si ai spitalului. (...). As dori sa vad lista oamenilor politici si decidentilor din Romania care s-au tratat in spitale din strainatate in ultimii ani si sa-i acuz pe toti de tainuire si complicitate! Si cum spuneam, de atentat la siguranta nationala! Toti recunosc din gura profesionalismul medicilor romani, atunci inseamna ca au plecat sa se trateze afara din alt motiv, probabil stiau de dezinfectanti, nu? (...).

Incep sa-mi revin dupa o saptamana de cosmar, voi consulta un avocat pentru ca vreau sa actionez in instanta Hexi atat din postura de manager, cat si de medic, iar lista acuzatiilor va fi mare. Ma gamdesc daca sa ma limitez doar la Hexi. Cei din jur imi spun sa stau naibii si sa-mi vad de treaba, sa demisionez din functie si sa fac doar medicina. E extrem de tentant, iubesc meseria asta si o fac din pasiune, dar cum ramane cu pasii in spate? Nu mai putem accepta sa dam inapoi, sa nu spunem nimic, dar in acelasi timp sa acuzam pe altii ca nu e bine", a mai scris Liviu Muntean.

Rezultatele testelor facute publice de Ministerul Sanatatii arata clar ca dezinfectantii neconformi de la Spitalul de Pediatrie Brasov si de la Spitalul Municipal Fagaras erau un pericol pentru sanatate si erau diluati.

Astfel, produsul Polyiodine Scrub avea o concentratie de 3,39% desi valoarea declarata era de 7,5%. Alte doua produse marca Hexio Sept erau, de asemenea, diluate, unul dintre produse avand o concentratie de 1,18% desi valoarea declarata era de 12%, iar celalalt 5,68%, desi valoarea declarata era de 7%.

Probele au fost ridicate si sigilate de Politia Romana si testate intr-un laborator acreditat.

Spitalul de Pediatrie si cel din Fagaras au retras inca de la inceputul saptamanii trecute toate produsele Hexi Pharma.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#manager spital scandal dezinfectanti, #manager spital proces Hexi Pharma, #manager spital dezinfectanti Hexi , #spital