Importanța hidratării pentru organism. Ce se întâmplă când nu bei suficientă apă

Marti, 17 Septembrie 2024, ora 18:30
2804 citiri
Importanța hidratării pentru organism. Ce se întâmplă când nu bei suficientă apă
FOTO: freepik.com

Cu siguranță toată lumea știe că 60% din corpul nostru este apă. Apa controlează temperatura corpului, curăță toxinele, lubrifiază articulații, oferă energie, combate stările de somnolență, dă forță creierului și, în plus, ne ajută să avem o piele frumoasă.

Cum se răzbună corpul atunci când nu te hidratezi

În lipsa unui consum adecvat de apă întregul organism se deshidratează și putem începe să ne confruntăm cu o serie de probleme care nici nu ne-am fi gândit că se pot rezolva doar cu câteva pahare cu apă.

1. Constipație

Uneori nu acordăm importanța meritată sistemului nostru digestiv. Datorită lui corpul absoarbe nutrienții necesari, iar atunci când nu bem apă, intestinul absoarbe apa din fecale, astfel acestea devin mai dure și vor fi mai greu de eliminat.

2. Crampe musculare

Printre efectele pe care hidratarea insuficientă le are asupra corpului nostru se numără și crampele musculare sau amorțirea membrelor aparent fără motiv. Motivul: în lipsa apei necesare, circulația sângelui în mușchi este deficitară.

3. Dispoziție proastă

Când nu avem o stare prea bună, ne gândim că s-ar putea să fie de la ceva ce am mâncat și nu ne-a priit. Adesea nu ține, însă, doar de alimentație. Când nu bem apă suficientă ne simțim obosiți, putem avea dureri de cap, în consecință, vom avea o stare de spirit proastă.

4. Creștere în greutate

Atunci când nu bem suficientă apă, creierul trimite semnale care sunt uneori înțelese greșit, adică ne putem simți înfometați când de fapt avem nevoie de apă. Astfel, dăm iama în frigider, dar senzația nu trece pentru că avem de fapt nevoie de apă și nu de mâncare. De exemplu, dacă ai poftă de ceva dulce seara este posibil să ai de fapt nevoie de apă, nu de ciocolată. Dacă dăm curs acestor pofte înțelese greșit, ne vom trezi mai devreme sau mai târziu cu câteva kilograme în plus.

5. Scade volumul cerebral

Chiar dacă nu sunt multe studii care să susțină această teorie, multe reviste de specialitate susțin că atunci când suntem deshidratați lichidul țesutului cerebral se împuținează, ceea ce duce la pierderea atenției, memoriei și a coordonării motrice.

6. Scade tensiunea

Atunci când corpul tău nu este hidratat și, în consecință, nu urinezi prea des, sângele se concentrează și rinichii rețin apă, având ca efect îngroșarea sângelui. Astfel sistemul cardiovascular nu își poate face treaba cum trebuie și pot să apară episoade de tahicardie și de scădere a tensiunii arteriale.

7. Piele uscată

Există o mulțime de factori care contribuie la uscarea pielii: stresul, orele insuficiente de somn, expunerea la soare, lipsa de colagen și, nu în ultimul rând, cantitatea de apă pe care o consumăm. Apa este responsabilă și de transportul nutrienților și de hidratarea organelor, așa că, dacă avem în vedere că pielea este cel mai mare organ al corpului, un singur pahar cu apă nu este suficient pentru a-i menține frumusețea, indiferent câtă cremă folosim.

8. Respirația urât mirositoare

Dacă te întrebi de ce ai o respirație urât mirositoare chiar dacă respecți regulile de igienă orală, este posibil ca răspunsul să fie hidratarea necorespunzătoare. Asta se datorează faptului că gura se usucă și devine lipicioasă, în același timp, saliva se concentrează și crește numărul de bacterii, rezultând astfel mirosul urât.

9. Scade puterea de concentrare

Sângele gros circulă mai lent prin corp și efectul acestui fapt asupra corpului este asemănător cu cel resimțit atunci când facem exerciții fizice intense: suntem epuizați. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a avea energie toată ziua este să bem un pahar cu apă atunci când ne trezim și nu o cafea.

10. Dureri articulare

Dacă vă numărați printre persoanele care suferă de dureri articulare, apa poate face minuni pentru voi. Asta se datorează faptului că apa se ocupă cu lubrifierea articulațiilor pentru a nu avea dureri și a fi flexibili.

România a intrat la apă! Imagini de senzație cu jucătorii naționalei în Marea Mediterană FOTO
România a intrat la apă! Imagini de senzație cu jucătorii naționalei în Marea Mediterană FOTO
Naţionala de fotbal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 3-0 (3-0), sâmbătă seara, pe AEK Arena din Larnaca, în Grupa a 2-a din Liga C a Ligii Naţiunilor. România a tranşat...
Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Zilele trecute, mai multe personaje politice, atât de la PSD, cât și de la PNL, au fost vizate de anchete jurnalistice sau de cercetări penale, ajungând într-un final să facă un pas în...
#hidratare organism, #importanta hidratare organism, #apa , #stiri sanatate
  1. Bancul zilei: Cum alegi numele viitorului copil
  2. 4 alimente care distrug densitatea osoasă. Renunță acum la ele!
  3. Românii care spun fără rezerve câți bani au reușit să pună deoparte. Cum a strâns 200.000 de euro un tânăr de 27 de ani: "Am crescut sărac și chitros"
  4. Ficatul tău este plin de toxine? Limba îți dezvăluie acest lucru. La ce să fii atent
  5. De ce ar trebui să scoateți din priză mașina de spălat și uscătorul înainte de a pleca în vacanță
  6. Ce analize și controale trebuie să-ți faci în fiecare an dacă ești femeie
  7. Ghid de cumpărare: tricicletă electrică pentru copii
  8. Mărturisirile unei femei care are 6 copii. "Aș avea mai mulți dacă mi-aș putea permite. Casa noastră este plină de râsete și haos, dar îmi place asta"
  9. Radiologia dentară digitală: siguranță, precizie și confort pentru pacienți
  10. Magneziu pentru mai multă energie și mai puțin stres