Un sofer la Hidroelectrica are salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei

Vineri, 17 August 2012, ora 21:04
4167 citiri
Un sofer la Hidroelectrica are salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei
Foto: Arhiva

Hidroelectrica are printre cei mai bine platiti angajati de la companiile de stat. Salariul mediu este de 1.643 de euro, la care se adauga inca 70 de tipuri de indemnizatii sau sporuri, cum ar fi pentru decesul socrilor.

"Contractul colectiv de munca in Hidroelectrica, incheiat in 2005 si care expira in 2014, are multe anomalii, este impovarator pentru indicatorii financiari ai companiei si incurajeaza nemunca", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Remus Borza, seful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de Mediafax.

Conform raportului privind situatia finaciara a Hidroelectrica, intocmit de Euro Insol, printre cauzele care au dus la intrarea in insolventa a companiei de stat, se afla contractele cu "baietii destepti", managementului deficitar, investitiile neperformante, seceta prelungita, dar si alti factori, precum costurile cu apa uzinata, contractul colectiv de munca si achizitia de energie de la terti.

Astfel, ponderea salariului de baza pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe sariat, iar diferenta de 59% este reprezentata de sporuri si indemnizatii.

"Un sofer de la Hidroelectrica are un salariu brut in luna iunie 2012 de 9.900 lei (2.200 euro - n.red.)", a spus Borza.

Traian Basescu este presedintele cu cel mai mic salariu din Uniunea Europeana. Basescu primeste lunar 1.800 de euro. Este depasit, printre altii, de omologul sau bulgar, de presedintele Sloveniei si de cel al Letoniei.

Salariile de incadrare a soferilor in Hidroelectrica pornesc de la 2.700 de lei.

"Este atipic, n-am mai auzit nicaieri in lumea asta. Mai mult de jumatate dam pe altceva decat pe munca", a completat Borza.

El a dezvaluit ca salariatii Hidroelectrica au parte de nu mai putin de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizatii, a caror ponderea este mai mare cu 300% fata de salariul de baza.

"Cateva exemple: 30 milioane lei prima de vacanta, 21 milioane lei deplasari ale personalului din si de la serviciu, inclusiv pentru deplasari in interes personal cu familia, 13 milioane lei diurne pentru delegatii, 18 milioane lei sporuri de fidelitate si prime jubiliare, 31 milioane lei prime de vechime", a aratat Borza.

Mai mult, salariatii Hidroelectrica au parte si de sporuri pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepotilor.

Citește și:
Paradoxul declarațiilor lui Simion, la o conferință despre feminism: ”Modelul femeii ușoare, nevestelor sau amantelor care bântuie pe aici prin Parlament”
Paradoxul declarațiilor lui Simion, la o conferință despre feminism: ”Modelul femeii ușoare, nevestelor sau amantelor care bântuie pe aici prin Parlament”
O conferință despre feminism a fost organizată la sediul partidului AUR, la care au participat atât membrii ai formațiunii politice, cât și simpatizanți, predominant femei. George...
De abia aștept PSD la guvernare! AMR 3 luni
De abia aștept PSD la guvernare! AMR 3 luni
Da, stiu. E la guvernare, dar premierul nu e inca de la PSD. Acesta nu este un articol politic, eu fiind antreprenor 100%. Din pacate, actualul premier poate cel mult sa imbunatateasca meniul de la...
#Hidroelectrica salarii angajati, #Hidroelectrica insolventa, #Hidroelectrica contracte baieti destepti , #angajati