Barajul uriaș din Transilvania abandonat de Hidroelectrica. Investiția va fi continuată după aproape 15 ani

Autor: N.G.
Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 03:45
28380 citiri
Barajul uriaș din Transilvania abandonat de Hidroelectrica. Investiția va fi continuată după aproape 15 ani
Barajul uriaș de la Sebeș abandonat de aproape 15 ani FOTO alba24.ro

O investiție abandonată de Hidroelectrica în urmă cu aproape 15 ani va fi continuată de către compania de stat. Este vorba despre un baraj cu hidrocentrală construit parțial pe Valea Sebeșului, în apropierea municipiului Sebeș.

Ultima licitaţie organizată a fost în 2009, când s-a alocat suma de 52 de milioane de lei pentru etapa a II-a a proiectului, care, însă, nu a fost realizată niciodată.

Investiția, începută în 2006, are ca obiective regularizarea debitelor de apă provenite de la hidrocentrala şi lacul de acumulare Petreşti, situate în amonte și realizarea unei microhidrocentrale care să furnizeze energie electrică în Sistemul Energetic Național.

Compania de stat a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice în vederea finalizării investiției. Valoarea totală estimată este de 972.500 de lei, fără TVA.

Nodul hidrotehnic Sebeş este amplasat pe cursul inferior al râului Sebeş, la o distanţă de aproximativ 3,5 km aval de centrala – baraj Petreşti, respectiv la o distanţă de aproximativ 1,5 km amonte de oraşul Sebeş.

La ce va fi folosită apa din baraj

Lacul redresor Sebeș va avea următoarele destinații și funcțiuni: compensarea și reducerea debitelor aval de CHE Petrești la 12 mc/s, reducând în viitor pericolul de evoluție al eroziunii albiei râului Sebeș; alimentarea cu apă a utilităților orașului Sebeș prin construirea unei noi prize de apă care să asigure 1 mc/s; valorificarea potențialului energetic utilizând debitul turbinat de către CHE Petrești, printr-o microhidrocentrală amplasată în aval.

Pentru realizarea barajului hidroelectric a fost nevoie de devierea cursului râului Sebeş. În timp, acest lucru a dus la erodarea malurilor şi la prăbuşirea unor porţiuni de pământ. Tot din cauza devierii cursului râului Sebeş a scăzut şi nivelul pânzei freatice ceea ce determină, la rândul său, uscarea copacilor şi vegetaţiei din întreaga zonă, fapt ce afectează şi fauna din arealul respectiv.

„Ideea materializării proiectului de o asemenea anvergură a fost impusă de faptul că, în decursul mai multor ani, apa râului Sebeş a provocat grave eroziuni ale malurilor, care au avut ca efect prăbuşirea deversorului şi a prizei vechi de apă ce alimenta ştrandul din Parcul Arini, lacul din Parcul Central al oraşului”, astfel era motivată investiţia în documentele Hidroelectrica din urmă cu peste 10 ani.

Citește și:
Atac armat în Maramureș, după o licitație pentru pădure. Paznicul unei cabane a fost sechestrat, câinele ucis, clădirea şi trei utilaje forestiere, incendiate
Atac armat în Maramureș, după o licitație pentru pădure. Paznicul unei cabane a fost sechestrat, câinele ucis, clădirea şi trei utilaje forestiere, incendiate
O cabană cu două etaje de pe Valea Vaserului, din orașul Vișeul de Sus, județul Maramureș, a fost distrusă prin incendiere, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie. Un câine...
Dan Șucu investește 20 de milioane de euro: "Diferența dintre mine și stat este simplă"
Dan Șucu investește 20 de milioane de euro: "Diferența dintre mine și stat este simplă"
Omul de afaceri Dan Șucu a decis să facă o investiție majoră, de aproximativ 20 de milioane de euro în terenuri. Nu terenuri pentru imobiliare ci terenuri de sport, pentru copii....
#Hidroelectrica, #baraj, #Sebes, #investitie, #licitatie, #energie electrica , #investitii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Wow! Ce navalostrad-ar face Olandezii la lățimea asta, de-ar circu