Administratorul Hidroelectrica: Se mai poate vinde la profit zero doar pentru populatie

Miercuri, 08 August 2012, ora 12:29
2229 citiri
Administratorul Hidroelectrica: Se mai poate vinde la profit zero doar pentru populatie
Foto: Arhiva

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa recunoasca pretul de cost si reducerea cantitatii de energie livrata de companie, precum si recalibrarea pietei, in vederea protejarii consumatorilor casnici si a institutiilor publice.

In plus, Borza propune si o plafonare a marjelor de adaos practicate de transportatori si distribuitori, se arata intr-un comunicat al administratorului judiciar.

"Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici si institutiile publice", a spus Remus Borza.

Consumul de energie pe piata reglementata este de 28 TWh, din care 12 TWh merg catre consumatorii casnici, iar 8 TWh insitutiile publice. Astfel, Borza este de parere ca piata reglementata poate fi recalibrata la 20 TWh, consumatorii industriali urmand a migra spre piata concurentiala.

Pentru a fi eliminata diferenta mare dintre pretul producatorilor de energie si pretul pentru consumatorul final, Borza propune si plafonarea adaosurilor mari practicate de transportatorii si distribuitorii de energie electrica.

Astfel, la Hidroelectrica, pretul pe MWh incepe de la 71 de lei, ajunge in cosul pietei reglementate (unde se cumuleaza energie termo, nuclear si hidro) la 150 de lei, iar, la final, consumatorul plateste 440 lei/MWh. Acesta diferenta, potrivit administratorului judiciar, nu se regaseste la producatori, ci in marjele de profit ale transportatorilor de energie, respectiv Transelectrica, si ale distribuitorilor Electrica, Eon, Enel si CEZ.

ANRE si-ar fi exprimat acordul de principiu pentru promovarea unui act normativ in acest sens, pana pe 1 septembrie.

Hidroelectrica are, in prezent, datorii in valoare de un miliard de euro, iar, in primul semestru din acest an, a inregistrat pierderi, pentru prima data de la infiintarea companiei.

Pentru luna august, se estimeaza un nivel minim istoric al productiei, de 700 GWh, comparativ cu o medie de 1.100 GWh din ultimii zece ani, din cauza instaurarii clauzei de frota majora, pe fondul secetei. Aceasta clauza ar putea fi oprita dupa data de 10 octombrie 2012.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#reglementare pret energie Hidroelectrica, #energie Hidroelectrica consumatori casnici , #insolventa