Marele castigator din insolventa Hidroelectrica: Un mason, fost coleg de facultate cu Ponta?

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 18:22

   

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica ar putea avea efecte negative majore asupra companiei, insa cel putin o persoana va avea foarte mult de castigat: Remus Borza, numit administrator judiciar in procesul de restructurare.

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania are active de trei miliarde de euro, o cifra de afaceri de aproximativ 800 de milioane de euro, insa un profit de numai 1 milion de euro in 2011. In schimb, datoriile sale se ridica la 1,5 miliarde de euro.

Practic, toate activele se vor afla in "mana" administratorului judiciar. Remus Borza va face intermedierea intre societate si creditori. Tot el va decide daca anumite contracte trebuie reziliate sau nu, in cazul in care se descopera ca acestea erau paguboase pentru companie. Cu alte cuvinte, activele de 3 miliarde de euro sunt la mana sa.

Avand in vedere faptul ca este una din cele mai mari companii din Romania, si onorariul pe care il va primi administratorul judiciar va fi pe masura. In mod obisnuit, acesta este stabilit ca procentaj din sumele care vor fi distribuite catre creditori.

Conform spuselor sale, Hidroelectrica are, in prezent, datorii de 200 de milioane de lei catre furnizori, dar si de 260 de milioane de lei catre actionari, Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea, la care se adauga miliarde de lei pe care le datoreaza bancilor. Astfel, onorariul sau ar putea urca la sute de mii de euro.

In plus, in cazul unui faliment, casa de insolventa poate primi un comision cuprins intre 3 si 10 la suta din vanzarea activelor. Totusi, nu va fi cazul la Hidroelectrica, unde va exista o restructurare a activitatii, posibil a creditelor si contractelor, daca va fi cazul.

Implicatii politice?

Remus Borza este obisnuit cu restructurarile de mare amploare, el gestionand, in prezent, active de peste 850 de milioane de euro, excluzand cele pe care tocmai le-a primit in administrare.

Avocat din Baia Mare, Borza s-a mutat in Bucuresti in urma cu 17 ani, iar, in prezent, este coordonatorul firmei de insolventa Euro Insol. Prin intermediul acestia, se ocupa de mai multe proiecte imobiliare din Bucuresti, printre care se numara Asmita Gardnes, un proiect cu 70 de milioane de datori catre Alpha Bank.

Recent, s-a stabilit ca firma austriaca Strabag, de exemplu, va mai primi doar 1 milion de euro pentru lucrarile la ansamblul rezidential, din cele 6 milioane pe care le cerea inaintea intrarii in insolventa a dezvoltatorului. Apartamentele sunt scoase, acum, la vanzare, fiind disponibile inca 300 de apartamente din cele 758 construite in urma unei investitii de 130 de milioane de euro.

De asemenea, Borza este administratorul judiciar pentru Romexpo, UCM Resita, Ibiza Sol, RHS, Uztel si Societatea Nationala Plafar.

De altfel, miercuri, Borza a precizat ca Plafar va iesi din insolventa pe 25 iunie. "E primul plan de reorganizare in Romania in care toate creantele au fost platite la valoarea lor nominala", a subliniat acesta, explicand care pot fi beneficiile unui proces de insolventa.

Pe de alta parte, se poate face si o legatura de ordin politic dintre administratorul judiciar ales pentru Hidroelectrica si premierul Romaniei, Victor Ponta. Cei doi au fost colegi de la Facultatea de Drept.

Nu in ultimul rand, Borza este mason, fiind Marele Orator al Marii Loji Nationale din Romania.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6461 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
cristoiu
rank 5
La mintea pe care o are,
nu este exclus ca dl.Ponta Victor sa se fi gandit la o teapa sigura.
bum
rank 5
clar ! cine altcineva ? incunscreste-te si cu Nastase !
---------------
Android
rank 5
Apropo de Nastase !
Spunea reporterul Realitatea ca doua judecatoare au plecat de la tribunal ! si sunt doua motive posibile, ori au semnat sentinta si au plecat ori nu au ajuns la un consens si au plecat urmand ulterior sa stabilieasca o alta data. Cand se prescrie treba ? ca nu mai stiu !
maxi
rank 5
Face treaba baiatul...
Daca a reusit sa repuna pe linia de plutire unele firme e foarte bun...bravo lui!
bum
rank 5
face iar o gaura pe care o platesc prostii !
in Romania e inca multa carne de tun !
cristoiu
rank 5
maxi ,
se pare ca esti mai implicat decat un simplu postac .
ETC
rank 1
Pauza de ras la un frappuccino :)))
.
globedreamer
rank 5
Tot un ras pe tine de azi dimineatza...
Eu ma gandesc serios ca tzara este deja acoperita de prea multe gunoaie.
Cred ca dau foc mormanului de gunoi si fug afara.
Credetzi ca va fi atat de toxic fumul pe cat cred eu?! :(
HumbleServantOfGod
rank 5
razi acum...
dar peste cateva luni platesti si mai mult la energie... sper ca ti-a cazut bine frapuccino ca peste ceva timp va trebui sa-l tai de pe lista ca sa poti plati curentul.
DemonBanal
rank 5
de-acum etc-ule vei lua pauza de pe urma
de rinjet vesnic inghetat :))))))))))))))))))))))
Android
rank 5
Ce sa mai zici !
Votati USL !
Cabron
rank 2
E clar
A fost coleg la drept cu Ponta. Ma rog, si cu inca vreo 5000 de colegi, o parte PDL-isti. Dar nu asta e schema articolului. Deci administratorul judiciar numit al unei societati ajunsa in insolventa din vina exclusiva a "baietilor destepti " care au guvernat-o toti anii astia e marele beneficiar, nu cei care au dus-o la faliment cu buna stiinta. Tare, ziare.com, tare de tot. Vedeti ca diseara rasare soarele
Moldoveanu
rank 5
WOW !
Articolul a fost probabil plătit de către "Băieții Deștepți" că prea miroase a cadavre electrocutate . Realitatea e că se vor inlocui băieții deștepți intre ei,sau va incăpea energia electrică la un nou Stăpin Străin de data asta. Vom trăi și vom vedea !
Kiatra Neamt
rank 4
Victor Viorel PONTA este mason; surprinde pe cineva ??????
.
Cabron
rank 2
Ar fi bine daca ar fi
Ar face parte si el din grupul elitist care guverneaza lumea si ar curge ceva bunastare si bunavointa si spre tara asta. Din pacate nu e
liviu_69
rank 5
istoria ne invata ca oamenii NU invata din istorie
istoria ne invata ca omenirea nu poate fi supusa de "grupuri elitiste"
DemonBanal
rank 5
eu cred ca este
rationamentul tau este eronat,de unde ai scos chestia
ca masonii ne aduc bunastare si bunavointa ???
am mai auzit poezia asta :)
masonii sint un grup de la care mafia a invatat abecedarul organizarii. indivizi periculosi,
care au ca scop subjugarea popoarelor,distrugerea religiei,haosul,razboiul,ura,foametea...
astia sint reprezentarea celui intunecat pe pamint.
cristoiu
rank 5
pe mine ma surprinde .
nu cred ca primesc imaturi .
liviu_69
rank 5
"Devoratorii..."
USL -ul este tare flamand.
Nu conteaza pretul energiei electrice!
Parca "le-a luat cineva mintile"!
m.omiduta
rank 5
Ha-ha-ha, Renusica!
Mare adminstrator judiciar, mare orator, mare avocat. Remus Borza este si un mare bufon, unul dintre cei mai mari pe care i-am cunoscut.
yo4kpa
rank 1
Tanti bodeanu
adica cum, castigator un prieten al lui ponta?
Tu ai citit ce ai scris?Sub dictatura basesciana nu castiga decat cine vrea tartorul!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor