Cum se va reorganiza Hidroelectrica - Ministerul Economiei

Luni, 25 Iunie 2012, ora 19:26
2890 citiri
Cum se va reorganiza Hidroelectrica - Ministerul Economiei
Foto: Arhiva

Ministerul Economiei a dat publicitatii, luni, planul de reorganizare a companiei de stat Hidroelectrica, dupa ce a intrat in insolventa, saptamana trecuta.

Astfel, se va implementa o politica de vanzari destinata sa permita accesul echitabil si direct al consumatorilor industriali la energia electrica, in piata concurentiala, in conditii care sa faciliteze valorificarea optima a potentialului economic real al producatorilor de energie din alte surse primare (nucleara, lignit, huila etc.), potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial.

De asemenea, se vor adopta o politica de crestere a eficientei in producerea de energie electrica, o politica de furnizare a serviciilor de sistem pentru asigurarea durabila a sigurantei si stabilitatii Sistemului Energetic National, in conditii de optimizare a functionarii instalatiilor energetice din patrimoniu, precum si o politica de aducere a capacitatilor de productie in operare la nivelul performantelor internationale, cu cresterea sigurantei in functionare.

Potrivit Ministerului Economiei, la Hidroelectrica va functiona o strategie de valorificare a potentialului hidroenergetic neamenajat si de stimulare a participarii capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare. In plus, se va implementa o guvernanta corporativa.

Reorganizarea Hidroelectrica nu se va lasa cu concedieri sau scaderi de salarii

Conform bilantului intocmit pentru anul 2011, societatea detine active circulante in valoare de 611,856 milioane de lei, cheltuieli in avans in valoare de 11,385 milioane de lei si datorii scadente intr-o perioada de pana la un an in valoare de 2,639 miliarde de lei, venituri inregistrate in avans de 23.762 lei, rezultand astfel datorii curente de 2,016 miliarde de lei, care nu pot fi acoperite din activele circulante existente.

"Hidroelectrica este unul din cei mai mari - si, potential, cei mai profitabili - operatori economici cu capital majoritar de stat. Situatia fluxului de numerar la nivelul acestui operator economic denota existenta unor disfunctionalitati care

trebuie identificate si asumate corect si echilibrat, pentru a permite in consecinta identificarea si aplicarea unor solutii economice, in conditiile legii, pentru o redresare economica rapida si pentru recastigarea pozitiei strategice a Hidroelectrica in economia nationala, conform potentialului sau real", se arata in comunicat.

Mai mult, Ministerul Economiei informeaza ca "nu este avuta in vedere si nu va fi promovata vreo masura care ar putea afecta parteneriatul Hidroelectrica cu bancile finantatoare, precum anularea unor datorii, restructurarea unor imprumuturi sau alte modificari ale programelor de creditare/ rambursare aflate in vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciara".

De altfel, nu va fi promovata vreo actiune de instrainare a unor active dedicate Sistemului Energetic National, nu va scadea productia de energie electrica si nici nu vor avea loc concedieri sau scaderi de salarii.

"Nu este avut in vedere si nu va fi promovat vreun mecanism de vanzare a actiunilor detinute de Statul Roman la acest operator economic. Procedeul de privatizare avut in vedere este prin emiterea de actiuni pentru majorarea capitalului social si vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu institutiile financiare internationale in ceea ce priveste guvernanata corporatista si listarea pe bursa", au mai spus oficialii Ministerului Economiei.

Insolventa, acceptata de Tribunal

Tribunalul Bucuresti a acceptat, miercuri dupa-amiaza, cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica. Instanta a numit un administrator judiciar, care se va ocupa de reorganizarea celui mai mare producator de energie din Romania.

Consiliul de Administratie al companiei, condus de Remus Vulpescu, a depus aceasta cerere dupa ce s-a constatat ca societatea nu mai are lichiditati sa-si plateasca nici macar nevoile curente, cum ar fi apa folosita pentru producerea energiei.

Potrivit lui Remus Borza, numit administrator judiciar, procedura de insolventa nu ar trebui sa dureze mai mult de un an - un an si jumatate, desi, normal, un astfel de proces dureaza in jur de trei ani.

C.P.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#Ministerul Economiei reorganizare Hidroelectrica, #proces reorganizare Hidroelectrica, #reorganizare Hidroelectrica , #insolventa