Cum tine Guvernul deficitul sub control: Listarea Hidroelectrica va aduce aproape un miliard de euro

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 13:59
2859 citiri
Cum tine Guvernul deficitul sub control: Listarea Hidroelectrica va aduce aproape un miliard de euro
Foto: Ziare.com

Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017, a declarat Remus Borza, fostul coordonator al Euro Insol, care a administrat Hidroelectrica in perioada insolventei.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 30 martie, inchiderea definitiva a procedurii insolventei Hidroelectrica, dupa aproape cinci ani de la deschiderea procedurii, potrivit unui comunicat al Euro Insol.

Remus Borza a precizat ca, odata cu inchiderea procedurii de insolventa, se intra in linie dreapta in procesul de listare a companiei Hidroelectrica.

"In conditiile in care Guvernul va schimba metodologia de privatizare, vanzarea de catre statul roman a unui pachet de 15% va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017", a precizat Borza.

Acesta se refera la schimbarea metodologiei actuale, potrivit careia banii din listare raman in bugetul companiei. Daca aceasta metodologie va fi schimbata, banii vor putea merge la bugetul de stat.

De asemenea, reprezentantii Euro Insol au prezentat cauzele si efectele insolventei Hidroelectrica.

"Situatia dezastruoasa in care se gasea Hidroelectrica la momentul formularii cererii de deschidere a procedurii, avand pierderi cumulate de peste 170 milioane euro in exercitiile financiare 2011 - 2012, datorii de peste 1,1 miliard euro si o trezorerie neta negativa de 782 milioane lei, s-a datorat unui cumul de factori care au fost relevati de administratorul judiciar in Raportul privind cauzele si imprejurarile insolventei Hidroelectrica", precizeaza Euro Insol, in comunicat.

La data deschiderii procedurii insolventei, 20 iunie 2012, compania era parte intr-un numar de 11 contracte bilaterale de furnizare a energiei electrice, extrem de paguboase pentru societate si care nu puteau fi incetate de Hidroelectrica din cauza clauzelor extrem de dezavantajoase. Aceste contracte bilaterale au generat in perioada 2006-2012 o pierdere financiara de 4.874.746.999 lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro).

Masurile de eficientizare luate in procedura de insolventa au condus la revirimentul companiei de stat. Dupa doar un an de insolventa, Hidroelectrica anunta in anul 2013 un profit de 202 milioane euro si in anul 2014 un profit-record de aproape 300 milioane euro, reusind in acest interval de timp sa-si reduca datoria cu 82%, respectiv de la 4,3 miliarde lei la 775 milioane lei.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....
Comentarii