Document oficial: Hidroelectrica risca sa ajunga in faliment - in ce conditii

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 17:54
2719 citiri
Document oficial: Hidroelectrica risca sa ajunga in faliment - in ce conditii

Hidroelectrica ar intra in faliment daca instanta decide ca societatea nu trebuia sa intre in insolventa in urma cu doi ani si este obligata sa isi asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung pana in 2019.

In acest caz, ar putea fi obligata sa plateasca si despagubiri de 1,3 miliarde lei.

Concluzia este prezentata intr-un document oficial, in ipoteza in care instanta ar admite opozitiile formulate de catre traderi impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei la Hidroelectrica, din iunie 2012.

Fosti sefi de la Hidroelectrica, urmariti penal - prejudiciu de 180 de milioane de euro

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012-iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

In luna februarie a acestui an, compania a reintrat in insolventa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de mai multi traderi de energie. Recursurile admise au fost formulate impotriva inchiderii procedurii de insolventa.

Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, a declarat, insa, atunci ca "baietii destepti" au initiat trei tipuri de recursuri.

Astfel, unul a fost initial impotriva sentintei de inchidere a procedurii de insolventa, pronuntata in iulie 2013, unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse contestatiile la tabelul creantelor si unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse opozitiile la deschiderea procedurii de insolventa.

Borza a atentionat ca acest ultim tip de recurs este cel mai periculos, deoarece, daca ar fi acceptat, atunci se va considera ca insolventa nu a avut niciodata loc, iar contractele nu au fost denuntate.

In documentul citat se arata ca acceptarea acestui ultim tip de recurs ar genera falimentul Hidroelectrica, deoarece ar fi revocate toate masurile administratorului judiciar care au condus la imbunatatirea neta a indicatorilor financiari ai companiei.

Ce masuri ar putea fi revocate

Acesta masuri sunt denuntarea contractelor bilaterale, renegocierea contractelor de vanzare a energiei electrice si a contractelor comerciale, redimensionarea organigramei, reducerile beneficiilor acordate salariatilor, vanzarile de energie pe pietele OPCOM, reducerea costurilor cu serviciile de mentenanta si investititii derulate prin Hidroserv, fuziunea filialelor Hidroserv, comasarea sucursalelor Hidroelectrica, renegocierea cantitatii de energie si a pretului reglementat stabilit de ANRE.

"Un impact negativ semnificativ care ar fi generat de eventuala admitere a opozitiilor este reprezentat de repunerea Hidroelectrica in cele 11 contracte bilaterale, cu efectul reluarii relatiilor contractuale in conditiile, la pretul si pentru termenele stipulate in aceste contracte, unele dintre ele expirand in anul 2019.

Reluarea contractelor in conditiile in care acestea au fost incheiate ar fi de natura sa conduca la instalarea falimentului Hidroelectrica, preturile din contractele bilaterale fiind semnificativ mai mici fata de costul de productie, ceea ce exclude obtinerea de profit pentru Hidroelectrica.

Intr-o atare situatie, Hidroelectrica ar putea fi expusa si la plata de despagubiri, cuantumul solicitat de catre traderi fiind de 1,3 miliarde lei", se arata in document.

Este aratat, in acelasi timp, ca deschiderea procedurii de insolventa a Hidroelectrica a fost determinata de imposibilitatea platii datoriilor cu sumele disponibile, in conditiile in care compania inregistra, in decembrie 2011, o trezorerie neta negativa de peste 660 milioane lei, care a coborat, pana la 31 mai 2012, la un pasiv net de peste 781 milioane lei.

Pierderi de miliarde din contractele bilaterale

Referitor la contractele bilaterale, in document se arata ca acestea au fost denuntate din cauza caracterului prejudiciabil pentru Hidroelectrica si in contextul in care, in 2012, exista o supracontractare a cantitatii de energie produsa, de 20 TWh, in conditiile unei productii de 11,8 TWh.

Comparandu-se veniturile obtinute de Hidroelectrica din contractele bilaterale cu veniturile ce puteau fi obtinute prin vanzarea aceleiasi cantitati in Piata Zilei Urmatoare, rezulta, pentru perioada 2006-31 mai 2012, urmatoarele pierderi:

- de 1,44 miliarde lei in relatia cu Energy Holding

- de 422 milioane lei in relatia cu Alpiq Rom Industries

- de 427,2 milioane lei in relatia cu Alpiq Rom Energie

- de 203,6 milioane lei in relatia cu EFT AG

- de 299,2 milioane lei in relatia cu EFT Romania

De asemenea, pentru perioada 2009-2011 rezulta o pierdere de 257 milioane lei in relatia cu Electrocentrale Paroseni si de 109,3 milioane lei in relatia cu Electrocentrale Deva.

Euro Insol a aratat anterior, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Citește și:
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....
Un lider PNL cere demisia ministrului Petre Daea: „Este cea mai mare pacoste pentru fermieri”
Un lider PNL cere demisia ministrului Petre Daea: „Este cea mai mare pacoste pentru fermieri”
Deputatul PNL și președinte al filialei din Brăila Alexandru Popa a cerut demisia ministrului PSD al Agriculturii Petre Daea, despre care spune că este „groparul” fermierilor. Popa îl...