Euro Insol: Hidroelectrica a renuntat la clauza de forta majora

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 20:39
1884 citiri
Euro Insol: Hidroelectrica a renuntat la clauza de forta majora

Hidroelectrica a renuntat, la 1 decembrie, la aplicarea clauzei de forta majora in contractele de furnizare a energiei, deoarece s-au imbunatatit conditiile hidrologice, a anuntat, luni, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol.

"In aceste conditii, livrarile de energie electrica ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal, in toate contractele aflate in derulare, dar prelungirea perioadei de seceta pe intreaga durata a anului 2012 va avea ca rezultat un minim istoric al productiei de energie electrica a Hidroelectrica sub 12 TWh", se arata in comunicat.

Potrivit Euro Insol, iesirea Hidroelectrica din forta majora a fost posibila si datorita denuntarii contractelor bilaterale incheiate cu Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, EFT AG, EFT si Europec, si care a redus situatia de supracontractare in care se afla compania, prin raportare la productia realizata, cu peste 7.2 TWh anual.

"Iesirea Hidroelectrica din forta majora reprezinta intrarea companiei intr-o stare de normalitate, de transparenta si competitivitate in ceea ce priveste valorificarea energiei electrice, de maximizare a veniturilor societatii, care sa permita plata datoriilor si atenuarea pierderilor inregistrate in 2011 si 2012, reprezinta debutul unei noi etape in care se va urmari cu prioritate restructurarea si eficientizarea companiei, asezarea pe niste fundamente economice sanatoase.

Acestea trebuie sa o conduca la reinsertia in circuitul comercial ca o societate viabila si atractiva, un model de succes al reorganizarii prin insolventa si care, ulterior, sa fie implementat si la alte companii cu capital de stat", a declarat reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie a acestui an.

Remus Borza, reprezentatul Euro Insol, administrator judiciar al companiei, declara in 19 octombrie ca iesirea din insolventa la 31 decembrie 2012 este un deziderat, putin probabil de realizat, un termen mult mai realist fiind primele trei luni din anul viitor.

Potrivit informatiilor trimise de companie, in perioada ianuarie-septembrie a acestui an, valoarea cifrei de afaceri a scazut cu circa 24%, pana la 1,851 miliarde lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, cand s-a inregistrat 2,436 miliarde lei.

In acelasi timp, compania a avut in primele 9 luni din acest an un rezultat negativ de 234,3 milioane lei, fata de pierderea de 7,6 milioane lei raportata in intervalul similar din 2011, din cauza diferentelor de curs valutar nefavorabile si a secetei, care a diminuat productia cu cca 40% fata de un an mediu hidrologic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Hidroelectrica renuntare clauza forta majora, #Hidroelectrica clauza forta majora , #insolventa