Hidroelectrica a avut anul trecut pierderi de circa 170 milioane lei

Marti, 19 Februarie 2013, ora 13:00
1850 citiri
Hidroelectrica a avut anul trecut pierderi de circa 170 milioane lei

Hidroelectrica a avut anul trecut o pierdere de circa 170 milioane lei, in timp ce productia a inregistrat un minim istoric, de 11,8 TWh fata de 15,6 TWh bugetat, potrivit datelor transmise, marti, de companie.

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, declara in 22 ianuarie, la Realitatea TV, ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la sfarsitul primului semestru din acest an, adaugand ca producatorul de energie a incheiat anul trecut cu un profit de 20 milioane de euro.

"Pierderea inregistrata la data de 31.12.2012 este de cca. 170 milioane lei, fata de o pierdere estimata de 540 milioane lei, care s-ar fi inregistrat in lipsa masurilor implementate de Euro Insol - administratorul judiciar al Hidroelectrica. Procesul de restructurare inceput dupa data de 20.06.2012, a generat un profit brut de 42 milioane lei in noiembrie 2012 si 36 milioane lei in decembrie 2012. Luna ianuarie 2013 s-a incheiat cu un profit brut de 49 milioane lei, suma ce reprezinta cel mai mare profit lunar realizat de Hidroelectrica de la infiintarea acesteia", se arata in comunicatul transmis, marti, de Hidroelectrica.

In ceea ce priveste fluxurile negative de numerar, acestea s-au diminuat, de la 781 milioane lei la data de 20 iunie 2012, la 611 milioane lei la 31 decembrie 2012 si 497 milioane lei la 31 ianuarie 2013.

Referitor la plata la zi a obligatiilor aferente creditelor si liniilor de credit contractate cu cele 15 banci finantatoare, Hidroelectrica specifica ca de la data deschiderii procedurii insolventei si pana in prezent a platit bancilor suma de 650 milioane lei, diminuand astfel expunerea acestora de peste 2,5 miliarde lei.

Anul 2012 a inregistrat un minim istoric al productiei, de doar 11,8 TWh fata de 15,6 TWh bugetat. Astfel, fata de un nivel al veniturilor bugetate de 3,1 miliarde lei s-au realizat venituri de doar 2,5 miliarde lei, fapt ce ar fi condus la o pierdere de 540 milioane lei, prin raportare la cheltuielile bugetate de 3,04 miliarde lei.

"Denuntarea contractelor bilaterale a insemnat tranzactionarea energiei astfel disponibilizate pe platforma OPCOM la preturi net superioare, Hidroelectrica incasand venituri suplimentare de peste 250 milioane lei. Totodata, in urma renegocierii celor patru contracte cu Alro, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica, s-au obtinut venituri suplimentare de 88 milioane lei rezultate din recalcularea preturilor pentru energia electrica livrata in perioada ianuarie - iunie 2012, inainte de deschiderea procedurii insolventei", se mai arata in comunicat.

Venituri suplimentare s-au obtinut si din tranzactionarea, pentru prima data, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, in valoare de 20 milioane lei.

Din renegocierea a 425 de contracte comerciale, Hidroelectrica a obtinut reduceri comerciale de aproape 440 milioane lei, iar din renegocierea Contractului Colectiv de Munca s-au obtinut reduceri de aproximativ 50 milioane lei.

Pentru anul 2013, Hidroelectrica si-a propus prin bugetul de venituri si cheltuieli un profit brut de 434 milioane lei la o productie estimata de 13 TWh, avand in vedere ca in 2012, cand s-a inregistrat cel mai bun rezultat financiar, productia a fost de 20 TWh, iar profitul raportat de 284 milioane lei.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie a acestui an. Capitalul social al Hidroelectrica este detinut de statul roman prin Ministerul Economiei in proportie de 80,0561% si de Fondul Proprietatea in proportie de 19,9439%.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, scandal în Piața Mare din Sibiu: "Cat ai băut, mă? Cât ai băut, bețivule care ești?" / "E ultraj împotriva unui senator" VIDEO
Diana Șoșoacă, scandal în Piața Mare din Sibiu: "Cat ai băut, mă? Cât ai băut, bețivule care ești?" / "E ultraj împotriva unui senator" VIDEO
Aproximativ 100 de persoane au scandat lozinci naționaliste, sâmbătă, 20 septembrie, în Piața Mare din Sibiu, supărate că în fața muzeului s-a amplasat statuia lui Samuel von Brukenthal....
Cătălin Drulă îl numește pe Florin Cîțu "un zero politic aflat la termenul de expirare". Ce l-a iritat pe fostul ministru al Transporturilor
Cătălin Drulă îl numește pe Florin Cîțu "un zero politic aflat la termenul de expirare". Ce l-a iritat pe fostul ministru al Transporturilor
Octavian Berceanu a anunțat luni, 20 septembrie, că a fost eliberat din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Berceanu a ocupat timp de jumătate de an funcția de șef...
Sursa: rNews
Comentarii