Hidroelectrica ar putea trece la concedieri

Miercuri, 29 August 2012, ora 15:16
3495 citiri
Hidroelectrica ar putea trece la concedieri
Foto: Digi24

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a precizat, miercuri, ca ar putea avea loc concedieri in cadrul acestei companii, in timp ce sindicatul ataca raportul privind insolventa.

"Administratorul judiciar are puteri nelimitate pe partea de organigrama si in ceea ce priveste reducerea personalului, insa daca vom face acest lucru, trebuie consultat inainte sindicatul", a declarat Remus Borza, la Digi 24.

"Momentan, avem in vedere reducerea pana la 5% a angajatilor pe palierul TESA, unde exista o schema supradimensionata de personal, si renuntarea la anumite indemnizatii, pe care compania nu le mai poate sustine din punct de vedere financiar", a completat acesta.

Un sofer la Hidroelectrica are salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei

Borza sustine ca ponderea personalului TESA, de 40%, este mult prea mare si ca reprezinta o situatie "inadmisibila" pentru o companie aflata in procedura de insolventa.

El a tinut sa sublinieze ca suma de 1.643 de euro nu inseamna salariul mediu in aceasta firma, ci cheltuiala medie pe angajat. "Ponderea sporurilor si a indemnizatiilor este de 59%, un lucru anormal pentru orice societate comerciala ca munca sa reprezinte mai putin decat sporurile", a aratat administratorul judiciar.

"Veniul mediu al fiecarui angajat este peste 1.000 de euro pe luna, iar contractul colectiv de munca e impovarator pentru o societate aflata in insolventa", a completat Borza.

"Managementul a negociat acest contract, iar in fiecare an s-a mai incheiat un act aditional, dar exclusiv in favoarea angajatilor", a mai spus acesta.

Sindicatul are alta viziune asupra insolventei

Declaratiile lui Remus Borza vin in contextul in care sindicatul Hidroelectrica, Hidrosind, a criticat raportul privind insolventa companiei.

"Salariile si sporurile primite de angajati sunt meritate. Nenorocirea este ca noi avem salarii decente, iar altii le au mici. Nu este normal, insa nu este normal ca mass-media sa prezinta veniturile unui sofer, fara ca sa ne ceara parerea inainte. Asa se creeaza urmatoarea premiza: salariile de la Hidroelectrica sunt nesimtite. De ce nu va ocupati de cei care au salarii mici si care nu beneficieaza nici macar de prevederile Codului Muncii?", a spus Decebal Sulea, liderul Hidrosind.

El sustine ca declaratiile administratorului judiciar referitoare la bonusurile si sporurile uriase ale angajatilor sunt incercari de dezinformare a opiniei publice.

"Soferul acela a lucrat toata luna iunie si la sfarsitul lunii a facut cerere pentru toate zilele de concediu pe care le are, adica 28, si a luat banii in avans pe concediu, si indemnizatia de concediu si urmatoarea luna nu va mai lua bani, va lua bani cand va lucra, e un caz separat prezentat de Borza incercand sa generalizeze", a mai precizat Sulea.

Bilantul administratorului judiciar al Hidroelectrica a dezvaluit, in urma cu doua saptamani, noua motive pentru care compania a intrat in insolventa. Una dintre cauze: primele substantiale acordate salariatilor. Concret, angajatii companiei beneficiaza de 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte bonificatii, a caror pondere e de trei ori mai mare decat salariul de baza. Asta face ca un sofer, de exemplu, sa castige si 10 mii de lei pe luna.

Hidroelectrica a platit in 2011 prime de vacanta de 30 de milioane de lei, deplasari ale personalului, inclusiv in interes personal, de peste 20 de milioane de lei, precum si diurne pentru delegatii, sporuri de fidelitate sau prime de vechime.

Totodata, compania plateste 48 de salarii compensatorii pentru angajatii disponibilizati si 12 salarii pentru cei care ies la pensie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#Borza concedieri Hidroelectrica, #Borza insolventa Hidroelectrica, #sindicat critica raport insolventa, #sindicat insolventa Hidroelectrica , #insolventa