Hidroelectrica va activa clauza de forta majora, din cauza secetei

Luni, 06 August 2012, ora 17:28
2544 citiri
Hidroelectrica va activa clauza de forta majora, din cauza secetei
Foto: Energy Center

Hidroelectrica va activa clauza de forta majora pentru cele 23 de contracte, incepand cu data de 7 august, din cauza scaderii debitelor pe Dunare.

"Sunt cele mai mici debite inregistrate pe Dunare in ultimii 150 de ani, de cand se fac masuratori hidrologice. Seceta prelungita a determinat acest caz al fortei majore. Din pacate, nu este nici in avantajul Hidroelectrica, pentru ca inseamna o productie mult mai mica", a precizat, intr-o conferinta de presa de luni, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

Potrivit oficialilor societatii, luna iulie 2012 a avut cele mai ridicate temperaturi inregistrate in ultimii 60 de ani.

Pentru cele sase contracte incheiate pe bursa OPCOM, la 31 iulie 2012, si care intra in vigoare pe 10 august, a fost depusa documentatia pentru obtinerea avizelor de forta majora, potrivit unui comunicat al companiei.

In actualele conditii hidrologice, Hidroelectrica va realiza o productie de numai 700 GWh, fata de cea bugetata de 1.100 GWh. Fiind un minim istoric pentru societate.

"Nici pentru perioada urmatoare vestile nu sunt imbucuratoare. Acelasi regim va fi si in luna august. Speram ca, in noiembrie, sa revenim la normal. Nu ne-am propus sa mentinem starea de forta majora mai mult de doua - trei luni", a spus Borza.

Acest lucru afecteaza si rezultatele companiei, aflata in procedura de insolventa. Astfel, pentru acest an, veniturile o sa fie cu 30 la suta mai mici decat cele bugetate, ajungand la doar 2 miliarde de lei.

"E foarte probabil ca 2012 sa fie incheiat pe pierderi", a spus Borza, care a adauga ca primele sase luni din acest an reprezinta primul semestru incheiat cu pierderi de companie.

"Desi Hidroelectrica a denuntat contracte bilaterale incheiate cu EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT Romania si Energy Holding, insumand o cantitate de 6.500 GWh anual, totusi obligatiile contractuale aferente lunii august totalizeaza 926 GWh, cu mult peste productia estimata, ceea ce ar fi condus in situatia neactivarii clauzei de forta majora la cumpararea de catre Hidroelectrica a deficitului de productie de pe piata libera la preturi net superioare pretului din contractele bilaterale si de pe piata reglementata. Pentru prima data in ultimii zece ani, energia livrata pe piata reglementata (la un pret de 71 lei / MWh, fata de un pret de cost de 125 lei / MWh), reprezinta peste 50% din productia realizata, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societatii", se arata intr-un comunicat al companiei.

Printre efectele clauzei de forta majora se numara reducerea cantitatilor livrate catre beneficiarii de energie.

Potrivit lui Borza, Hidroelectrica este aproape de semnarea unui acord si cu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, urmand a fi semnat, probabil, miercuri.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#clauza forta majora Hidroelectrica, #pierderi Hidroelectrica , #insolventa