Hidroelectrica va explica CE contractul incheiat cu Alro Slatina

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:56
2076 citiri
Hidroelectrica va explica CE contractul incheiat cu Alro Slatina
Foto: Puterea

Hidroelectrica va transmite un raspuns oficial Comisiei Europene in urma demararii anchetei referitoare la potentialul ajutor de stat oferit prin intermediul contractului pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica, negociat direct intre Hidroelectrica si Alro Slatina.

"Vom trimite un raspuns oficial Comisiei Europene, posibil in doua - trei saptamani. Nu suntem constransi de un termen. Insa contractul renegociat cu Alro Slatina nu poate fi considerat o potentiala forma de ajutor de stat. In cazul formei vechi a contractului, pretul ajunsese la 114-116 lei pe MW.

In acest caz se pot face consideratii privind potential ajutor de stat. De la 1 august 2012 insa, prin renegocierea contractului, Alro plateste intre 180 lei pe MW si 214 lei pe MW, un pret net superior. Totodata, prin actul aditional la contract, Alro a platit diferenta dintre pretul vechi si limita inferioara a noului pret, pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 1 august 2012", a afirmat Remus Borza, administratorul oficial al companiei.

Alro a parasit clasa baietilor destepti, dar prost nu este

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca investigheaza contractele pentru furnizarea energiei electrice dintre Hidroelectrica si producatorul de aluminiu ALRO Slatina si asteapta comentarii de la partile interesate, potrivit Platts.com.

Alro este o subsidiara a Vimetco N.V., companie globala de aluminiu primar si procesat, integrata pe verticala. ALRO este cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa.

In ianuarie 2011, Comisia Europeana a demarat o ancheta ex officio referitoare la potentialul ajutor de stat oferit prin intermediul contractului pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica negociat direct intre Hidroelectrica si ALRO Slatina. Contractul a fost incheiat in 2005 si modificat succesiv pana in 2010.

Contractul din 2005 dintre Alro Slatina si Hidroelectrica era incheiat pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an pana in 2013 la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urma sa fie indexat periodic.

Sistemul initial prin care se indexa pretul a fost modificat de doua ori. La 1 ianuarie 2007, cand Romania a intrat in UE, pretul a fost indexat pe baza unei formule bazate pe costurile de productie ale Hidroelectrica, iar din 2010, pretul a fost indexat pe baza unei formule bazate pe cotatiile aluminiului la London Metal Exchange (bursa de metale din Londra).

Luna trecuta, Alro a anuntat ca a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an pana in 2018. Cele doua parti au acceptat o formula pentru pretul energiei electrice, bazata pe o serie de factori, inclusiv cotatiile aluminiului la London Metal Exchange, dar si pretul pe piata energiei din Romania.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Hidroelectrica Comisia Europeana contract Alro, #Hidroelectrica negociere contract Alro, #Hidroelectrica contract Alro Slatina , #insolventa