Insolventa, cartea neagra a Hidroelectrica - Pierderi de 1,1 miliarde de euro din contractele cu baietii destepti

Vineri, 17 August 2012, ora 13:55
5152 citiri
Insolventa, cartea neagra a Hidroelectrica - Pierderi de 1,1 miliarde de euro din contractele cu baietii destepti
Foto: The Money Channel

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a prezentat motivele pentru care compania a intrat in insolventa, precizand ca prejudiciul suferit in urma contractelor paguboase semnate cu "baietii destepti" a insumat 1,1 miliarde de euro, in perioada 2006-2012.

"Hidroelectrica traverseaza o perioada nu tocmai fasta, ci tranzitorie, si in curand aceasta se va sfarsi, iar toti indicatorii vor cunoaste o evolutie pozitiva", a mentionat Borza, despre insolventa Hidroelectrica, pe care a numit-o "cartea neagra a companiei".

"Cred in destinul Hidroelectrica, ea ramane o societate de referinta. Insolventa este doar o situatie pasagera, din care va iesi mai intarita, nu va renaste ca pasarea Pheonix, insa evolutia va fi spectaculoasa", a completat administratorul judiciar.

Hidroelectrica nu va iesi din insolventa mai devreme de un an

Principalul motiv pentru care compania a ajuns in aceasta situatie este incheierea celor 10 contracte bilaterale.

"Daca la inceput, sa recunoastem, contractele semnate de Hidroelectrica au fost benefice companiei, incepand din 2006 lucrurile s-au schimbat. In perioada 2006-2012, ele au prejudiciat Hidroelectrica cu 1,1 miliarde de euro. Denuntarea celor sase contracte a fost justa, iar renegocierea celor patru contracte a adus preturi substantial majorate si a adus venituri de 94 milioane de lei, din plati retroactive, de la inceputul lui 2012", a afirmat Borza.

El a sustinut ca era contractelor bilaterale s-a incheiat, explicand ca legea energiei, din iunie 2012, interzice acest gen de practici, care nu sunt concurentiale. In consecinta, toti agentii trebuie sa isi cumpere energie de pe pietele libere, adica OPCOM sau piata zilei urmatoare.

Energia electrica achizitionata de la terti a adus alte prejudicii companiei

O alta cauza care a dus la intrarea in insolventa este achizitia unor cantitati de energie electrica de la terti.

"Legea 85 ne obliga sa facem o radiografie a indicatorilor financiari pe anii trecuti, astfel ca perioada de referinta este perioada 2009-2012, in care compania a achizitionat de la producatorii termo, adica centralele de la Turceni, Craiova, Rovinari si de la Nuclearelectrica, o cantitate de 10,46 TW energie.

Sigur ca aceasta energie a fost achizitionata la un pret mult mai mare decat cel la care Hidroelectrica vindea in cadrul contractelor bilaterale. Diferenta dintre pretul de achizitie si pretul de revanzare inseamna o pierdere de 132 milioane de euro", a explicat administratorul judiciar.

El a spus ca Hidroelectrica a fost nevoita sa incheie astfel de contracte, pe care le-a numit "de intrajutorare", din cauza clauzei de forta majora, declansata in septembrie 2011, din cauza secetei.

Pentru aceasta energie, compania a platit un pret mai mare decat vindea pe piata reglementata sau in contractele bilaterale, iesind, din nou, in dezavantaj.

"Chiar si in 2010, cand productia a fost foarte buna, Hidroelectrica a cumparat totusi 3 TW. Aceste contracte reprezinta un ajutor indirect, o subventie pe care Hidroelectrica, care trebuia sa mearga pe eficientizarea profitului, a acordat-o tot unor companii de stat. Insa pe perioada in care se afla in insolventa, astfel de contracte nu vor mai fi permise", a tinut sa sublinieze Remus Borza.

A treia cauza care a deteriorat grav situatia Hidroelectrica a fost vanzarea de enrgie pe piata reglementata, la un pret mult diminuat.

"Asistam la un fenomen paranormal. In noiembrie 2011, cand ANRE a fixat cotele de participare a fiecarui producator de energie si pretul de achizitie, Hidroelectrica se afla in clauza de forta majora, activata la 3 septembrie 2011. In plus, se cunosteau prognozele pentru 2012, care indicau un an secetos.

Efectul secetei inseamna o productie mult mai mica, asa se intampla ca fata de o productie de 15,6 TW in 2012, cat se preconiza, Hidroelectrica va realiza doar 13 TW si va fi un minim istoric. Cu toate astea, ANRE a suplimentat cota Hidroelectrica in cota pietei reglementate si a diminuat pretul de achizitie, a fost o mare eroare", a reiterat Remus Borza.

Intrarea in insolventa si denuntarea contractelor bilaterale

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie, invocand reducerea cifrei de afaceri si nivelul ridicat al datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Remus Vulpescu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, sustinea, la acea data, ca societatea nu are lichiditati si nu are bani nici sa-si plateasca apa pe care o foloseste pentru producerea energiei.

"Nu este niciun fel de stratagema sau tertip, decat o masura legitima pentru ca a ajuns in situatia sa nu mai aiba lichiditati", a subliniat Vulpescu.

El a amintit faptul ca Hidroelectrica este o companie cu active in valoare de 1 miliard de euro si cifra de afaceri de 850 de milioane de euro, prin urmare, nu este adimisbil sa faca un profit net de doar un milion de euro.

De ce a intrat Hidroelectrica in insolventa: Nu avem bani nici sa platim apa (Video)

In consecinta, prima "tinta" a administratiei au fost "baietii destepti", adica contractele directe de vanzare a energiei, considerate a fi cele mai paguboase pentru companie. Acestea au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

In 2011, compania a livrat acestora energie in valoare de 1,52 miliarde de lei, cu 300 milioane de lei mai putin decat in 2010, insemnand aproximativ jumatate din totalul vanzarilor.

La sfarsitul lunii iunie, Euro Insol a denuntat contractul cu firma Euro-P.E.C. din Galati, pe fondul existentei unordatoriiin valoare de 37,8 milioane de lei. Contractul a provocat pierderi de 118,5 milioane de lei companiei Hidroelectrica.

Aceeasi decizie s-a luat si in cazul Energy Holding, unul din cei mai controversati traderi, care era al doilea cel mai mare beneficiar de energie ieftina. La sfarsitul lunii iulie, administratorul judiciar a denuntat contractul cu aceasta firma, care i-a adus producatorului de energie pagube de 1,4 miliarde de lei.

Ulterior, au fost denuntate si contractele cu Energy Financing Team (EFT), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si EFT AG.

In schimb, Alro, Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon au reusit sa renegocieze preturi noi, mai mari decat cele prevazute pana acum.

Recent, Hidroelectrica a cerut Autoritatii Nationale de Reglementari in domeniul Energiei aprobarea pentru a mari pretul curentului la cel putin 125 lei MW/ora de la 72 lei, pentru sectorul reglementat, care include si populatia.

Remus Vulpescu a precizat ca exista un calendar de liberalizare a pietei reglementate, care presupune si reducerea volumului pietei reglementate, iar in acest fel producatorii care livreaza energie pot sa isi acopere costurile, fara sa creasca tarifele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Borza insolventa Hidroelectrica, #Borza pierderi contracte bilaterale, #Borza pierderi contracte baieti destepti , #insolventa