De ce a intrat Hidroelectrica in insolventa: Nu avem bani nici sa platim apa (Video)

Marti, 19 Iunie 2012, ora 12:37
4385 citiri
De ce a intrat Hidroelectrica in insolventa: Nu avem bani nici sa platim apa (Video)
Foto: DigiTv

Hidroelectrica a cerut intrarea in insolventa din cauza lipsei lichiditatilor, in vederea identificarii problemelor si a solutiilor la aceste probleme, a declarat, marti, Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) si presedintele Consiliului de Administratie al companiei.

Potrivit spuselor sale, solutiile identificate vor fi aplicate, dupa aprobarea creditorilor si actionarilor, in scopul platii datoriilor.

"Ne referim numai la prevederile referitoare la reorganizare, nu avem nimic asociat cu falimentul, vanzarea de active sau diminiuarea unor capacitati de productie si cu speculatii ca s-ar urmari nationalizarea sau vanzarea companiei sau, in general, orice altceva decat corectarea problemelor cu care aceasta companie se confrunta", a precizat Vulpescu.

Acesta a adaugat ca societatea nu are lichiditati si nu are bani nici sa-si plateasca apa pe care o foloseste pentru producerea energiei.

"Nu este niciun fel de stratagema sau tertip, decat o masura legitima pentru ca a ajuns in situatia sa nu mai aiba lichiditati", a subliniat Vulpescu.

El a amintit faptul ca Hidroelectrica este o companie cu active in valoare de 1 miliard de euro si cifra de afaceri de 850 de milioane de euro, prin urmare, daca face profit net de un milion de euro este, in realitate, vorba de un "dezastru de management".

Seful OPSPI a subliniat faptul ca nu va fi vorba despre o restructurare a creditelor.

"Nu avem nici un motiv sa intrevedem o scadere a capacitatii Hidroelectrica de a plati creditele. Nu se urmareste anularea datoriilor. Toti creditorii vor fi platiti fie in calendar, fie mai rapid. Nu se urmareaste nici nationalizarea, nici vanzarea societati si nimic din unele lucruri rele care s-au intamplat in Romania", a spus Vulpescu, la Money Channel. El a adaugat ca urmeaza, in cadrul procedurii de insolventa, sa se vada daca va fi nevoie si de o restructuare a unor credite.

Aceasta procedura ar putea dura intre 16 si 18 luni, insa Vulpescu este de parere ca sunt sanse de a fi finalizata mult mai rapid.

Utilizatorii nu vor fi afectati

Conform spuselor presedintelui Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, utilizatorii finali nu vor fi afectati de cererea de insolventa.

"Noi dorim, in primul rand, ca bancile sa aiba vizibilitate deplina, transparenta totala asupra situatiei economice a Hidroelectrica, asupra motivelor pentru cererea insolventei, asupra problemelor cu care societatea s-a confruntat, asupra reorgnizarii in scopul eficientizarii", a spus Vulpescu.

"Cantitatea de energie livrata in nici un caz nu va scadea. Vom cauta sa crestem cantitatea de energie livrata in sistemul national. vom cauta sa crestem productia, nu inchidem uzine. Nu avem in plan sa dam afara oameni. Este posibil ca administratorul judiciar sa considere oportune si masuri de ajustare a politici de personal", a adaugat acesta.

Atac la "baietii destepti"?

Seful OPSPI s-a aratat nemultumit si de modul in care se incheie anumite contracte, desi a subliniat faptul ca nu este de latitudinea sa sa spuna daca un anumit contract este pagubos sau nu.

Vulpescu este de parere ca greselile de management au fost scoase in evidenta si de situatia economica, precum si de conditiile meteorologice de anul trecut. Totusi, problemele de la Hidroelectrica au radacini "vechi".

"Am ajuns la concluzia ca in tara asta se produc foarte multi bani. Companiile de stat genereaza foarte multi bani. Acesti bani nu sunt vizibili in companiile de stat care ii genereaza. Exista foarte multe cazuri in care contractele se desfasoara prin terte parti, firme off shore etc. In momentul in care reusim sa avem o vedere asupra potentialului de venituri la Hidroelectrica, ne vom putea pronunta", a explicat Vulpescu.

"Nu curentul electric se plimba prin Cipru ca sa ajunga in Piatra Neamt", a spus, ironic, presedintele CA al companiei, precizand, totusi, ca modificarea unor instrumente contractuale in care este implicat un furnizor nu afecteaza utilizatorii finali.

Deocamdata, negocierile pe contracte se continua, insa, in acest moment, nu exista semnate niste acte aditionale.

"Niste propuneri s-au facut de ambele parti. Fiecare parte a urmarit sa-si valorifice propriile interese. In ceea ce priveste Hidroelectrica, pot sa va asigur ca am incercat sa aducem contractele pe o baza de legalitate incontestabila si sa fie eficiente, fara a anula importanta lor pentru partenerii de contract", a precizat Vulpescu.

Referitor la unele informatii din presa, potrivit carora s-ar fi primit propuneri pentru plata unui pret de 180 lei/MWh, presedintele CA a spus ca nu s-a primit o asemenea propunere si nici macar "pe aproape".

Listarea pe Bursa de Valori Bucuresti, amanata

Potrivit lui Vulpescu, in acest moment nu se mai poate vorbi despre o listare a Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa cum era planificat anterior.

"Avem in vedere ca mediul privat sa participe si la beneficii si la mentinerea beneficiilor de catre stat. Nu am renuntat la idee. Obtinerea de lichiditati strict din vanzarea de actiuni va trebui sa fie corelata cu alte activitati, in cadrul procedurii de insolventa. O listare, in momentul de fata, nu mai pare posibila pana la sfarsitul anului", a confirmat Vulpescu.

Statul intentiona sa vanda pe bursa un pachet de 10 la suta din actiunile detinute in cadrul companiei, fiind deja ales consortiul de intermediere a listarii, din care faceau parte BRD - Societe Generale si Citigroup.

Vulpescu sustine ca introducerea unui mecanism de management eficient in companie se poate produce si prin privatizare, dar si prin implementarea unui management privat, acest proces fiind foarte avansat in cazul Hidroelectrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
#motive insolventa Hidroelectrica, #Remus Vulpescu motive insolventa Hidroelectrica , #insolventa