Tribunalul Bucuresti a decis: Hidroelectrica a iesit din insolventa

Marti, 21 Iunie 2016, ora 13:30
3139 citiri
Tribunalul Bucuresti a decis: Hidroelectrica a iesit din insolventa
Foto: Hidroelectrica

Tribunalul Bucuresti a decis marti iesirea Hidroelectrica din insolventa, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

"Decizia nu este definitiva, dar este executorie", a precizat Borza.

Producatorul de energie Hidroelectrica a intrat in insolventa in februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 - iunie 2013.

In aceasta perioada, compania a eliminat contractele paguboase cu "baietii destepti" din energie si a redus personalul companiei.

In urma masurilor de redresare, Hidroelectrica a redus datoriile si a devenit una dintre cele mai profitabile companii de stat.

Compania a inregistrat in primele cinci luni ale acestui an o cifra de afaceri de 1,29 miliarde lei, in scadere cu 18% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul brut a scazut cu 12%, la 560 milioane lei, ca urmare a reducerii productiei si a preturilor mici din piata.

Totusi, Borza estimeaza ca Hidroelectrica va inregistra in 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, fata de 899,4 milioane lei in 2015.

Urmeaza listarea la bursa?

Dar ce se intampla dupa iesirea din insolventa? Ministerul Energiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, are in vedere listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile companiei.

Fondul Proprietatea, celalalt actionar al Hidroelectrica, evalueaza participatia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indica o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru intreaga companie. Aceasta ar putea fi prima oferta initiala primara (IPO) a unei companii de stat din Romania, de la listarea Electrica, in 2014.

In februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanta Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situatiilor financiare intocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 - 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listarii la bursa.

#Hidroelectrica iesit insolventa, #insolventa Hidroelectrica , #insolventa