Videanu: Cineva vrea sa vanda Hidroelectrica pe 2 lei, Ponta complice (Video)

Marti, 19 Iunie 2012, ora 15:52
4807 citiri
Videanu: Cineva vrea sa vanda Hidroelectrica pe 2 lei, Ponta complice (Video)
Foto: B1

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a raspuns acuzatiilor premierului Victor Ponta spunand ca, in timpul mandatului sau, Hidroelectrica nu a exportat niciun megawatt de energie.

"Hidroelectrica n-a exportat niciun megawatt in timpul mandatului meu. Domnul Ponta face o confuzie, cu o sedinta publica la Targu Jiu, in prezenta liderilor de sindicat, a managementului tuturor companiilor din Gorj. Daca ar fi citit presa locala, domnul Ponta ar fi aflat ca am luat decizia de a face export prin Electrica SA, care sa exporte energie intr-un cos de energie la Rovinari, ca sa putem sa consumam stocul de carbune de la SNLO, care nu a avea nicio miscare", a explicat Videanu, marti, intr-o conferinta de presa.

Pe fondul cererii de insolventa ceruta de conducerea celui mai mare producator de energie electrica din Romania, Victor Ponta a aratat, tot marti, doua documente privind exporturile de energie electrica sub pretul pietei, aprobate de Videanu. "Sunt convins ca DIICOT si DNA vor elucida toate aceste aspecte, pentru ca o sa fiti foarte uimiti unde a ajuns aceasta energie. Eu stiu - prin Cipru, in Piatra Neamt", a spus Ponta.

Ponta: Videanu a aprobat exporturi de energie sub pretul pietei. DIICOT si DNA vor elucida

Fostul ministrul al Economiei a explicat ca, de fapt, compania de furnizare si distributie Electrica SA a vandut la pachet energie de la Rovinari, Turceni si o mica parte de la Hidroelectrica.

"A fost o idee buna, pentru a se salva locurile de munca de la SNLO, Rovinari si Turceni. Daca nu consumam carbunele, SNLO ar fi intrat intr-o spirala a pierderii. Hidroelectrica nu a exportat nici macar un megawatt in timpul mandatului meu, nu as fi acceptat asa ceva niciodata. Singura exceptie a fost pentru Electrica SA, respectand toate prevederile legale, dupa consultarile cu partenerii si managementul", a spus Videanu.

Fostul ministru nu s-a oprit aici in declaratii, ci, la randul sau, a adus acuzatii la adresa prim-ministrului, precizand ca toate contractele cu "baietii destepti" s-au incheiat in perioada 2003 - 2004, cand Victor Ponta era seful comisiei de Control si Anti-frauda a guvernului Adrian Nastase.

"Ori a stiut de aceste contracte si este complice la pierderi, fie n-a stiut si este neglijenta in serviciu. Toate aceste contracte aveau maturitate 2013 -2014. Renegocierea contractelor din timpul mandatului meu a adus beneficii, 2010 a fost cel mai bun an din istoria companiei. A avut profit de peste 100 de milioane de euro si a dat cele mai mari dividende statului roman. Prelungirea contractului din timpul mandatului meu ar putea crea efecte din 2013 - 2014", a spus Videanu.

Potrivit spuselor sale, daca Hidroelectrica ar fi ramas sub contractele semnate in 2003 - 2004, ar fi fost in faliment. El a precizat ca doar doi parteneri bilaterali ai companiei nu au dorit sa renegocieze contractele si, cand s-a oprit furnizarea, s-au adresat instantei, unde au avut castig de cauza si Hidroelectrica a trebuit sa le livreze energie la pretul vechi, de sub 100 de lei/MWh.

Videanu a mai adaugat ca decizia de cererea a insolventei societatii este "fara precedent" si va avea efecte negative foarte mari, implicit scaderea ratingului companiei, ceea ce ar reduce accesul la credite.

"Or este o decizie profund gresita, or cineva vrea sa vanda pe 2 lei. Procesul de listare, chiar daca va fi amanat, va duce ca valoarea Hidroelectrica sa fie la sub 20% din valoarea ei reala. Cine a dorit acest lucru pentru Hidroelectrica? Daca Ponta ar fi ascultat sfatul unor specialisti nu ar fi facut aceste greseli", a spus Videanu.

Atacurile la adresa premierului au continuat, fostul ministru al Economiei considerandu-l pe Victor Ponta "nepregatit pentru functia de prim-ministru".

Este imatur in atitudini, nu poate sa rezolve problemele romanilor si, atunci, in loc de paine, incearca sa dea romanilor circ, un circ pe care il va mentine pana in noiembrie, incapabil fiind sa guverneze aceasta tara. Aduce un plus prin plagiatul de care este acuzat si ar trebui sa-si dea demisia", a conchis Videanu.

Citește și:
USR vrea să lase judecătorii CCR fără superimunitatea primită de la PSD. Ce prevede proiectul de lege inițiat
USR vrea să lase judecătorii CCR fără superimunitatea primită de la PSD. Ce prevede proiectul de lege inițiat
USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru reformarea Curţii Constituţionale, acuzând că instituția a fost transformată de PSD şi PNL într-un simplu instrument politic. ”Una...
PSD a cerut oficial revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Fostul senator nu și-a depus demisia după ce a fost arestat
PSD a cerut oficial revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Fostul senator nu și-a depus demisia după ce a fost arestat
PSD a depus la Birourile reunite ale Parlamentului luni, 28 noiembrie, o solicitare pentru declanşarea procedurii de revocare a lui Niculae Bădălău din funcţia de membru şi vicepreşedinte al...