Cum s-a dat spaga la Hidroelectrica - stenograme

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:16
3324 citiri
Cum s-a dat spaga la Hidroelectrica - stenograme

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihaila, a fost arestat preventiv, joi, fiind acuzat de coruptie. El a promis unui membru al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica o mita de 1,4 milioane de euro.

In acelasi dosar a mai fost arestat si unul dintre directorii companiei de stat, Eugen Bradean, care a intermediat tranzactia.

Spaga la Hidroelectrica: fostul consilier al lui Nita si un director Hidroelectrica, arestati

Conform stenogramelor publicate de Evenimentul Zilei, el l-a abordat pe Remus Borza, denuntatorul in acest caz si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica, pe 8 octombrie si i-a propus ca in schimbul sumei de 500.000 - 1.000.000 euro, sa fie de acord ca S.C.P.E.E.H. Hidroelectrica SA sa incheie 3 (trei) contracte bilaterale, fiecare pe o perioada de 4 (patru) ani, cu o societate comerciala.

Remus Vulpescu a precizat ca votul sau era crucial pentru ca acest lucru sa se intample.

In data de 09 octombrie 2013, Eugen Bradean l-a abordat pe Remus Vulpescu, caruia i-a comunicat ca cei care sunt interesati sa incheie contractele bilaterale cu Hidroelectrica, ar dori sa publice pe OPCOM o cerere de cumparare, asa cum s-a discutat anterior, si ca ar trebui sa se raspunda cu o oferta de vanzare in conditiile cerute.

Remus Vulpescu i-a spus lui Eugen Bradean ca ar fi prea devreme pentru formularea unui raspuns cert, intrucat "nu au apucat sa stabileasca toate detaliile".

Ulterior, pe 11 octombrie 2013, Eugen Bradean i-a facut din nou lui Remus Vulpescu oferta de 700.000 - 800.000 euro, in schimbul facilitarii incheierii de catre Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vanzare a energiei electrice, pe termen lung.

In plus, i-a mai spus ca trebuie sa mai dea mita la 3-4 persoane si a dezvaluit ca firma in cauza este S.C. Energon Power and Gas din Cluj.

Prima abordare

Remus Vulpescu: Si pentru zece, virgula, cinci terra, in primul rand, ca mi se pare cam putin. Pentru ca atata iese ce mi-ai spus tu. Doua sute plus doua de cincizeci, sunt trei sute bani. Pe patru ani sunt zece virgula cinci terra.

Eugen Bradean: Pai, nu, eu ce-am zis, am zis doar aferent... doar la doua sute. Doar la doua sute (referire la cantitatea de 200 Mwh ce urma a fi ofertata de S.C. Energon Power and Gas S.R.L. - n.red.). Deci, tre' sa luam ca punct de reper doua sute. Deci, doua sute... adica inseamna doua sute ori opt, ori opt vin sapte sute saizeci, ori patru. Asta inseamna...

Remus Vulpescu: Pai, de-asta iti spun ca sunt zece virgula cinci terra.

Eugen Bradean: Cu... Si cu aia doi. Si cu aia de cinci.

Remus Vulpescu: Doua sute plus doi ori cincizeci.

Eugen Bradean: Fara aia, nu... fara ei. Excluzand aia. Deocamdata. Adica discutam de... fara aia, fara aia deocamdata.

Remus Vulpescu: De ce?

Eugen Bradean: Pai, sa vedem, intai, daca se fac, cum se fac. Eu sunt in asteptare, de asta zic, pentru celelalte doua.

Remus Vulpescu: A, si-l facem mai intai pe asta de doua? Stai un pic!

Eugen Bradean: Da, hai...

Eugen Bradean: Da, ma! Absolut! Deci, absolut! E absolut normal, sunt de acord! Normal. Deci, nu... Adica, ideea e... Noi facem niste... [neinteligibil]... sapte sute, opt sute de mii, noua sute de mii... [neinteligibil]... oricum, ii zici lu' asta... Da' cum e si legal, sustenabil, n-o sa ne intrebe unu si altu' dupa aia.

Remus Vulpescu: C-asa? C-asa?

Eugen Bradean: Ce-au cerut astia... preturi bune sau nesimtite, ca am trecut o suta treizeci... [cuvant obscen]... din astea. Da, o.k., atuncea...

Remus Vulpescu: Deci... In primul rand, sa nu fie fix aceleasi firme de data trecuta.

Eugen Bradean: Nu...

Remus Vulpescu: Ca erau aia cu EFT care trimiteau numai din SERBIA niste mafioti sa... ii stie toata lumea pe aia.

Trei persoane care trebuie mituite

Remus Vulpescu: Bun! Cum facem noi, ca asta e contract care trebuie aprobat in Consiliul de Supraveghere?

Eugen Bradean: Sa... Si eu iti propun in felul urmator, pasii urmatori, cand o sa stiu numele si o sa am draftul de contract, vin ca sa ti-l arat. Ca sa te uiti pe contract, draftul de contract. Da? Dupa cum am vorbit. Iar vizavi de tranzactie, eu, cum s-a... dupa ce s-a semnat asta, cineva o sa ia intr-un cont toata suma, pentru toata lumea, ca sa zic asa, si dupa aia tu-mi spui, imi indici cum vrei sa facem, de acolo, vizavi de... (referire la modalitatea concreta de primire a sumei de bani oferita cu titlu de mita - n.red.).

Remus Vulpescu: Care, ba, toata lumea?

Eugen Bradean: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. In sensul asta. Nu pot sa-ti... Ti-am zis, chiar nu pot sa-ti dezvalui. Da' nu...

Remus Vulpescu: Da' nu vreau!

Eugen Bradean: Da' nu... da' nu... si nici nu... da' n-are, n-are legatura cu tine. Nimeni nu stie... [neinteligibil]...

Remus Vulpescu: Pai si eu ce garantie am ca tu...?

Eugen Bradean: Da' cu tine... ca-ti dau cuvantul meu, iti dai seama! Nu se pune problema! Iti dai seama ca nu fac tampenii din astea. Ca alta varianta n-am. Nimeni n-o sa-ti plateasca in avans, iti dai seama. Nu-i vreun contract de consultanta sau ceva.

Remus Vulpescu: Asa. Si eu, dup-aia, daca imi iau teapa, te alerg pe tine sau ce fac?

Eugen Bradean: Da' nu-ti iei! Al...

Remus Vulpescu: Nu, nu!

Eugen Bradean: Zi propunerea ta, atuncea, na! Si o pun, o ridic. Nu-i problema. Ca oricum eu nu folosesc numele tau, iti dai seama, nu se pune preoblema. Asta e numai intre mine si tine. Nici...

Remus Vulpescu: Nici...

Eugen Bradean: Absolut nimeni nu s-ar... sti. Zi-mi propunerea ta si ce pro...care e propunerea ta, asa zic si eu mai departe. Nu-i problema.

Remus Vulpescu: Nu. Nu. Deci... in nici un caz nu merg pe incredere.

Eugen Bradean: Zi-mi tu cum?

Remus Vulpescu: Nici cu tine nici cu nimeni.

Eugen Bradean: Zi tu cum, na?! Zi tu cum, na?! E dreptul tau si e... na! Zi tu cum si pun problema asa.

Remus Vulpescu: Pai, nu! Hai sa fa... hai sa facem asa, ca sa fie cat de cat corect pentru toata lumea.

Eugen Bradean: Zi!

Remus Vulpescu: Vii cu contractul, ne uitam ce fel de contract urmeaza sa meciuiesti...

Eugen Bradean: Da.

Remus Vulpescu: Pentru ca, in afara de pret, mai sunt toate clauzele importante, da?

Eugen Bradean: Normal.

Remus Vulpescu: Ca sa nu ne blocam in alte probleme juridice sau...

Eugen Bradean: Corect, corect, corect.

Remus Vulpescu: Garantii... Sa arate bine contractul.

Eugen Bradean: Ihi. Bine. Garantii n-au ce sa ofere, ca-ti platesc in avans. Stii?

Remus Vulpescu: O.k.! O luna.

Eugen Bradean: In... mereu. Nu o luna. Mereu iti platesc. Ei iti platesc in avans.

Remus Vulpescu: In fiecare luna.

Eugen Bradean: Da, in fiecare luna.

Remus Vulpescu: A, bun. Ok.!

Eugen Bradean: Deci, n-ai cum sa le ceri eligii daca iti platesc inainte de livrare, stii?

Remus Vulpescu: Bun.

Eugen Bradean: Bun.

Remus Vulpescu: E-n regula. De asemenea, vreau sa vedem sa nu aiba clauza de denuntare unilaterala, de-a... un preaviz de, de doua, trei, cinci, douazeci de, treizeci de zile...

Eugen Bradean: Ihm...

Eugen Bradean: Deci, eu presupun ca, in afara de cei patru, cum ar veni, este... parerea mea este si NITA (ministrul delegat pentru Energie in Guvernul Romaniei -n.red.) inclus si... probabil inca... probabil, vreun baiat cu ochii albastri... [neinteligibil]...

Eugen Bradean: Si ei sunt convinsi...

Remus Vulpescu: Hm?

Eugen Bradean: Presupun ca mai e si vreun alt baiat cu ochii albastri, probabil, cumva, care-l protejeaza pe el si nu stiu ce ci... Acuma, cine, nu stiu.

Despre avans

Remus Vulpescu: Pai, bine, ba, si daca astia se inchid din alti bani si noua ne dau teapa dupa ce noi am aprobat in CS si tu ai luat contractu'?

Eugen Bradean: M-am gandit si eu. Crezi ca mie imi convine? Eu am pus problema prima data, da'... mi s-a spus: "Ba, nu se poate. Tre' sa ai incredere." Da' acuma, daca o pun... chiar daca, normal, nu stie nimeni de numele tau, daca o pun, o pun din nou. Si le zic: "Ba, mai m-am gandit. Nu vreau si nu stiu ce..." Vedem ce zic, stii? Fortez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, daca fortam acum. Vedem ce zic. Depinde... probabil depinde si de avansul care il vroiai tu. Tu crezi ca mie nu mi-ar conveni ca sa iau avans? Iti dai seama ca mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da' n-au vrut.

Eugen Bradean: Ba da, normal! Iti dai seama ca mi se pare, logic! Mi se pare corect. Si o pun. O pun asa. Si n-o pun cu douazeci. O pun cu treizeci si cinci. Sa vedem ce zic. Ca sa ajung, daca e mult, la douazeci. (referire la procentul din suma totala oferita de Bradean Eugen - n.red.)

Remus Vulpescu: Da.

Eugen Bradean: Pai, nu?

Remus Vulpescu: Asta negociezi tu, nu...

Eugen Bradean: Da, ii negociez, dar iti zic tie.

Remus Vulpescu: Eu iti zic tie ca sa stii unde ne oprim.

Eugen Bradean: Da, da. Ok. Ramane asa.

Remus Vulpescu: Bun. Si asta cand se poate intampla?

Eugen Bradean: Destul de repede. Eu estimez ca undeva in urmatoarea saptamana.

Remus Vulpescu: Ce sa se-ntample in urmatoarea saptamana?

Eugen Bradean: Sa... sa... sa vina, sa vina cu propunerea fin... finala, cu draftul de contract.

Remus Vulpescu: Asa.

Eugen Bradean: Si sa astepte ok-ul meu, al nostru, ca e in regula ca sa-l urce pe OPCOM.

Remus Vulpescu: Ok. Da'...

Remus Vulpescu: Pai, da' tu nu stii cu cine ai vorbit?

Eugen Bradean: Ba da, da'... nu mi-au zis. Mi-au zis ca-s mai multe, sa vedem care dintre ele si nu stiu ce. Conditia am pus-o care ai zis-o si tu: "Domn'e, sa nu fie din aia vechi!" Si mi-au zis: "Da, sunt mai multe in ala. O sa-ti comunicam numele in cateva zile." Da' eu presupun ca de ei e vorba si iti spun de ce presupun: pentru ca, probabil ca oricum stii sau daca nu stii iti spun, acolo sunt un manunchi de oameni de la... numai... de la toate cele trei partide reprezentative si... [neinteligibil]... si altii. Sunt, eu un... un spectru... un nucleu dur, ca sa zic asa. Si e pe zona CLUJ, ca sa zic asa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun... inclin nouazeci la suta ca ei sunt. Da' vedem. Si e ok daca-i asa. M-am uitat, adica nu... n-are trebui sa fie probleme...

Remus Vulpescu: Ba, astia se... [cuvant obscen]... pe noi, ba! I... ba... Noi semnam ca le aprobam contractul si dup-aia, daca ne luam teapa ce-am facut?

Eugen Bradean: Eu s... sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord si spun de propunerea asta si o sa le mai zic, negociem, vedem.

Remus Vulpescu: Nici macar nu poti sa te duci la ei sa le zici "Buna ziua!", dup-aia, ca...

Eugen Bradean: Stiu, stiu. M-am gandit si eu. Ti-am zis ca, din prima, am pus si eu conditie: "Domn'e, ca nu se poate..."

Citeste si:
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, 19 septembrie, că a auzit discuţii între şefii serviciului Român de Informaţii şi procurori asupra cărora cei de la SRI...
Sursa: Ziare.com