Cum s-a dat spaga la Hidroelectrica - stenograme

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:16
3555 citiri
Cum s-a dat spaga la Hidroelectrica - stenograme

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihaila, a fost arestat preventiv, joi, fiind acuzat de coruptie. El a promis unui membru al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica o mita de 1,4 milioane de euro.

In acelasi dosar a mai fost arestat si unul dintre directorii companiei de stat, Eugen Bradean, care a intermediat tranzactia.

Spaga la Hidroelectrica: fostul consilier al lui Nita si un director Hidroelectrica, arestati

Conform stenogramelor publicate de Evenimentul Zilei, el l-a abordat pe Remus Borza, denuntatorul in acest caz si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica, pe 8 octombrie si i-a propus ca in schimbul sumei de 500.000 - 1.000.000 euro, sa fie de acord ca S.C.P.E.E.H. Hidroelectrica SA sa incheie 3 (trei) contracte bilaterale, fiecare pe o perioada de 4 (patru) ani, cu o societate comerciala.

Remus Vulpescu a precizat ca votul sau era crucial pentru ca acest lucru sa se intample.

In data de 09 octombrie 2013, Eugen Bradean l-a abordat pe Remus Vulpescu, caruia i-a comunicat ca cei care sunt interesati sa incheie contractele bilaterale cu Hidroelectrica, ar dori sa publice pe OPCOM o cerere de cumparare, asa cum s-a discutat anterior, si ca ar trebui sa se raspunda cu o oferta de vanzare in conditiile cerute.

Remus Vulpescu i-a spus lui Eugen Bradean ca ar fi prea devreme pentru formularea unui raspuns cert, intrucat "nu au apucat sa stabileasca toate detaliile".

Ulterior, pe 11 octombrie 2013, Eugen Bradean i-a facut din nou lui Remus Vulpescu oferta de 700.000 - 800.000 euro, in schimbul facilitarii incheierii de catre Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vanzare a energiei electrice, pe termen lung.

In plus, i-a mai spus ca trebuie sa mai dea mita la 3-4 persoane si a dezvaluit ca firma in cauza este S.C. Energon Power and Gas din Cluj.

Prima abordare

Remus Vulpescu: Si pentru zece, virgula, cinci terra, in primul rand, ca mi se pare cam putin. Pentru ca atata iese ce mi-ai spus tu. Doua sute plus doua de cincizeci, sunt trei sute bani. Pe patru ani sunt zece virgula cinci terra.

Eugen Bradean: Pai, nu, eu ce-am zis, am zis doar aferent... doar la doua sute. Doar la doua sute (referire la cantitatea de 200 Mwh ce urma a fi ofertata de S.C. Energon Power and Gas S.R.L. - n.red.). Deci, tre' sa luam ca punct de reper doua sute. Deci, doua sute... adica inseamna doua sute ori opt, ori opt vin sapte sute saizeci, ori patru. Asta inseamna...

Remus Vulpescu: Pai, de-asta iti spun ca sunt zece virgula cinci terra.

Eugen Bradean: Cu... Si cu aia doi. Si cu aia de cinci.

Remus Vulpescu: Doua sute plus doi ori cincizeci.

Eugen Bradean: Fara aia, nu... fara ei. Excluzand aia. Deocamdata. Adica discutam de... fara aia, fara aia deocamdata.

Remus Vulpescu: De ce?

Eugen Bradean: Pai, sa vedem, intai, daca se fac, cum se fac. Eu sunt in asteptare, de asta zic, pentru celelalte doua.

Remus Vulpescu: A, si-l facem mai intai pe asta de doua? Stai un pic!

Eugen Bradean: Da, hai...

Eugen Bradean: Da, ma! Absolut! Deci, absolut! E absolut normal, sunt de acord! Normal. Deci, nu... Adica, ideea e... Noi facem niste... [neinteligibil]... sapte sute, opt sute de mii, noua sute de mii... [neinteligibil]... oricum, ii zici lu' asta... Da' cum e si legal, sustenabil, n-o sa ne intrebe unu si altu' dupa aia.

Remus Vulpescu: C-asa? C-asa?

Eugen Bradean: Ce-au cerut astia... preturi bune sau nesimtite, ca am trecut o suta treizeci... [cuvant obscen]... din astea. Da, o.k., atuncea...

Remus Vulpescu: Deci... In primul rand, sa nu fie fix aceleasi firme de data trecuta.

Eugen Bradean: Nu...

Remus Vulpescu: Ca erau aia cu EFT care trimiteau numai din SERBIA niste mafioti sa... ii stie toata lumea pe aia.

Trei persoane care trebuie mituite

Remus Vulpescu: Bun! Cum facem noi, ca asta e contract care trebuie aprobat in Consiliul de Supraveghere?

Eugen Bradean: Sa... Si eu iti propun in felul urmator, pasii urmatori, cand o sa stiu numele si o sa am draftul de contract, vin ca sa ti-l arat. Ca sa te uiti pe contract, draftul de contract. Da? Dupa cum am vorbit. Iar vizavi de tranzactie, eu, cum s-a... dupa ce s-a semnat asta, cineva o sa ia intr-un cont toata suma, pentru toata lumea, ca sa zic asa, si dupa aia tu-mi spui, imi indici cum vrei sa facem, de acolo, vizavi de... (referire la modalitatea concreta de primire a sumei de bani oferita cu titlu de mita - n.red.).

Remus Vulpescu: Care, ba, toata lumea?

Eugen Bradean: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. In sensul asta. Nu pot sa-ti... Ti-am zis, chiar nu pot sa-ti dezvalui. Da' nu...

Remus Vulpescu: Da' nu vreau!

Eugen Bradean: Da' nu... da' nu... si nici nu... da' n-are, n-are legatura cu tine. Nimeni nu stie... [neinteligibil]...

Remus Vulpescu: Pai si eu ce garantie am ca tu...?

Eugen Bradean: Da' cu tine... ca-ti dau cuvantul meu, iti dai seama! Nu se pune problema! Iti dai seama ca nu fac tampenii din astea. Ca alta varianta n-am. Nimeni n-o sa-ti plateasca in avans, iti dai seama. Nu-i vreun contract de consultanta sau ceva.

Remus Vulpescu: Asa. Si eu, dup-aia, daca imi iau teapa, te alerg pe tine sau ce fac?

Eugen Bradean: Da' nu-ti iei! Al...

Remus Vulpescu: Nu, nu!

Eugen Bradean: Zi propunerea ta, atuncea, na! Si o pun, o ridic. Nu-i problema. Ca oricum eu nu folosesc numele tau, iti dai seama, nu se pune preoblema. Asta e numai intre mine si tine. Nici...

Remus Vulpescu: Nici...

Eugen Bradean: Absolut nimeni nu s-ar... sti. Zi-mi propunerea ta si ce pro...care e propunerea ta, asa zic si eu mai departe. Nu-i problema.

Remus Vulpescu: Nu. Nu. Deci... in nici un caz nu merg pe incredere.

Eugen Bradean: Zi-mi tu cum?

Remus Vulpescu: Nici cu tine nici cu nimeni.

Eugen Bradean: Zi tu cum, na?! Zi tu cum, na?! E dreptul tau si e... na! Zi tu cum si pun problema asa.

Remus Vulpescu: Pai, nu! Hai sa fa... hai sa facem asa, ca sa fie cat de cat corect pentru toata lumea.

Eugen Bradean: Zi!

Remus Vulpescu: Vii cu contractul, ne uitam ce fel de contract urmeaza sa meciuiesti...

Eugen Bradean: Da.

Remus Vulpescu: Pentru ca, in afara de pret, mai sunt toate clauzele importante, da?

Eugen Bradean: Normal.

Remus Vulpescu: Ca sa nu ne blocam in alte probleme juridice sau...

Eugen Bradean: Corect, corect, corect.

Remus Vulpescu: Garantii... Sa arate bine contractul.

Eugen Bradean: Ihi. Bine. Garantii n-au ce sa ofere, ca-ti platesc in avans. Stii?

Remus Vulpescu: O.k.! O luna.

Eugen Bradean: In... mereu. Nu o luna. Mereu iti platesc. Ei iti platesc in avans.

Remus Vulpescu: In fiecare luna.

Eugen Bradean: Da, in fiecare luna.

Remus Vulpescu: A, bun. Ok.!

Eugen Bradean: Deci, n-ai cum sa le ceri eligii daca iti platesc inainte de livrare, stii?

Remus Vulpescu: Bun.

Eugen Bradean: Bun.

Remus Vulpescu: E-n regula. De asemenea, vreau sa vedem sa nu aiba clauza de denuntare unilaterala, de-a... un preaviz de, de doua, trei, cinci, douazeci de, treizeci de zile...

Eugen Bradean: Ihm...

Eugen Bradean: Deci, eu presupun ca, in afara de cei patru, cum ar veni, este... parerea mea este si NITA (ministrul delegat pentru Energie in Guvernul Romaniei -n.red.) inclus si... probabil inca... probabil, vreun baiat cu ochii albastri... [neinteligibil]...

Eugen Bradean: Si ei sunt convinsi...

Remus Vulpescu: Hm?

Eugen Bradean: Presupun ca mai e si vreun alt baiat cu ochii albastri, probabil, cumva, care-l protejeaza pe el si nu stiu ce ci... Acuma, cine, nu stiu.

Despre avans

Remus Vulpescu: Pai, bine, ba, si daca astia se inchid din alti bani si noua ne dau teapa dupa ce noi am aprobat in CS si tu ai luat contractu'?

Eugen Bradean: M-am gandit si eu. Crezi ca mie imi convine? Eu am pus problema prima data, da'... mi s-a spus: "Ba, nu se poate. Tre' sa ai incredere." Da' acuma, daca o pun... chiar daca, normal, nu stie nimeni de numele tau, daca o pun, o pun din nou. Si le zic: "Ba, mai m-am gandit. Nu vreau si nu stiu ce..." Vedem ce zic, stii? Fortez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, daca fortam acum. Vedem ce zic. Depinde... probabil depinde si de avansul care il vroiai tu. Tu crezi ca mie nu mi-ar conveni ca sa iau avans? Iti dai seama ca mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da' n-au vrut.

Eugen Bradean: Ba da, normal! Iti dai seama ca mi se pare, logic! Mi se pare corect. Si o pun. O pun asa. Si n-o pun cu douazeci. O pun cu treizeci si cinci. Sa vedem ce zic. Ca sa ajung, daca e mult, la douazeci. (referire la procentul din suma totala oferita de Bradean Eugen - n.red.)

Remus Vulpescu: Da.

Eugen Bradean: Pai, nu?

Remus Vulpescu: Asta negociezi tu, nu...

Eugen Bradean: Da, ii negociez, dar iti zic tie.

Remus Vulpescu: Eu iti zic tie ca sa stii unde ne oprim.

Eugen Bradean: Da, da. Ok. Ramane asa.

Remus Vulpescu: Bun. Si asta cand se poate intampla?

Eugen Bradean: Destul de repede. Eu estimez ca undeva in urmatoarea saptamana.

Remus Vulpescu: Ce sa se-ntample in urmatoarea saptamana?

Eugen Bradean: Sa... sa... sa vina, sa vina cu propunerea fin... finala, cu draftul de contract.

Remus Vulpescu: Asa.

Eugen Bradean: Si sa astepte ok-ul meu, al nostru, ca e in regula ca sa-l urce pe OPCOM.

Remus Vulpescu: Ok. Da'...

Remus Vulpescu: Pai, da' tu nu stii cu cine ai vorbit?

Eugen Bradean: Ba da, da'... nu mi-au zis. Mi-au zis ca-s mai multe, sa vedem care dintre ele si nu stiu ce. Conditia am pus-o care ai zis-o si tu: "Domn'e, sa nu fie din aia vechi!" Si mi-au zis: "Da, sunt mai multe in ala. O sa-ti comunicam numele in cateva zile." Da' eu presupun ca de ei e vorba si iti spun de ce presupun: pentru ca, probabil ca oricum stii sau daca nu stii iti spun, acolo sunt un manunchi de oameni de la... numai... de la toate cele trei partide reprezentative si... [neinteligibil]... si altii. Sunt, eu un... un spectru... un nucleu dur, ca sa zic asa. Si e pe zona CLUJ, ca sa zic asa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun... inclin nouazeci la suta ca ei sunt. Da' vedem. Si e ok daca-i asa. M-am uitat, adica nu... n-are trebui sa fie probleme...

Remus Vulpescu: Ba, astia se... [cuvant obscen]... pe noi, ba! I... ba... Noi semnam ca le aprobam contractul si dup-aia, daca ne luam teapa ce-am facut?

Eugen Bradean: Eu s... sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord si spun de propunerea asta si o sa le mai zic, negociem, vedem.

Remus Vulpescu: Nici macar nu poti sa te duci la ei sa le zici "Buna ziua!", dup-aia, ca...

Eugen Bradean: Stiu, stiu. M-am gandit si eu. Ti-am zis ca, din prima, am pus si eu conditie: "Domn'e, ca nu se poate..."

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...