"Baietii destepti", din nou in vizor: Amenzi de la Concurenta pentru Hidroelectrica si alte companii

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 20:09
2176 citiri
"Baietii destepti", din nou in vizor: Amenzi de la Concurenta pentru Hidroelectrica si alte companii

Consiliul Concurentei a sanctionat asa-numitii "baieti destepti", care au incheiat contracte cu producatorul de energie Hidroelectrica, in perioada 2004-2011.

Decizia a fost luata la finalul anului trecut, potrivit informatiilor obtinute de Hotnews.

Printre companiile sanctionate se afla Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Alro, Electromagnetica, Euro-Pec, Elsid, Electrocarbon, dar si Hidroelectrica.

Potrivit legii, sanctiunile pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior aplicarii amenzilor, adica cea realizata in 2014.

Consiliul Concurentei a constatat ca aceste companii au realizat intelegere ilegale, care au dus la "restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca".

Ce nereguli au fost descoperite

Potrivit sursei citate, problema o reprezinta contractele bilaterale, incheiate pe termen lung, fiind desfasurate in perioada 2004-2012. In tot acest timp, "baietii destepti" au beneficiat de energie ieftina, sub pretul pietei, in cantitati uriase, iar niciun MW nu ajungea pe bursa, asa cum ar fi trebuit.

De asemenea, alti traderi nu aveau acces la acele contracte bilaterale directe. Au existat in perioada 2004-2012 sute de cereri de cumparare de energie, insa nu au fost luate in considerare.

Consiliul Concurentei a constatat ca au existat intelegeri directe, netransparente si discriminatorii cu Hidroelectrica, dar si intre traderi, de exemplu intre Energy Holding si Alpiq.

Insolventa, cartea neagra a Hidroelectrica - Pierderi de 1,1 miliarde de euro din contractele cu baietii destepti

In 2012, dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa, administratorul judiciar EuroInsol, reprezentat de Remus Borza, a decis denuntarea acestor contracte. De altfel, ele au reprezentat una dintre cauzele insolventei, fapt mentionat si in raportul administratorului judiciar.

Investigatie inceputa in 2012

Analiza institutiei a inceput in 2012. La acea vreme, Bogdan Chiritoiu, seful Concurentei, preciza ca exista suspiciuni de incalcare a legii.

"Am declansat o investigatie asupra Hidroelectrica si a celorlalte firme implicate. Suspectam ca e o incalcare a legii. Am facut inspectii la sediul acestor firme. Ne uitam daca aceste contracte nu limiteaza lichiditatea in piata si daca exista intelegeri intre aceste firme privind pretul energiei", a spus atunci Chiritoiu.

Consiliul Concurentei investigheaza "baietii destepti" de la Hidroelectrica

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...