Cea mai grava pana de curent din ultimii 26 de ani: Hidroelectrica da in judecata Transelectrica si CEZ

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 16:48
4394 citiri
Cea mai grava pana de curent din ultimii 26 de ani: Hidroelectrica da in judecata Transelectrica si CEZ
Foto: Hidroelectrica

Producatorul de energie Hidroelectrica a anuntat ca va da in judecata companiile Transelectrica si CEZ, din cauza unor afirmatii facute de reprezentantii acestora pe tema avariei in retea produse miercuri in Valcea si Arges.

A fost pentru prima data in ultimii 26 de ani cand a fost pana de curent in doua judete in acelasi timp.

Oficiali ai transportatorului de energie Transelectrica si ai distribuitorului CEZ au declarat printr-un comunicat de presa, joi, ca avaria in reteaua electrica a fost produsa in urma unor fluxuri de putere mari.

Cele doua companii au aratat ca aceste fluxuri au fost generate de o productie de energie crescuta in centralele hidroelectrice de pe amenajarile raurilor Olt Mijlociu, Arges si Dambovita.

In replica, Hidroelectrica a sustinut, vineri, ca informatia nu este reala, hidrocentralele functionand sub puterea nominala de transport de 450 MW alocata acestora.

"Incercarea de a transfera o parte din raspundere pentru incidentul din retea in sarcina Hidroelectrica este tendentioasa si prejudiciabila, urmand sa actionam in judecata pe cei doi operatori de transport si distributie pentru prejudiciile materiale si morale suferite", se arata in comunicatul postat pe site-ul Hidroelectrica.

De asemenea, compania explica de ce informatiile transmise de Transelectrica si CEZ sunt neadevarate.

"In data de 01.06.2016 (miercuri - n.red.), Hidroelectrica functiona cu amenajarea Olt Mijlociu la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominala de transport de 450 MW alocata de Hidroelectrica. Acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat catre Transelectrica cu o zi inainte, respectiv pe 31 mai 2016. Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominala de transport, nefiind de natura sa creeze dezechilibre in retea", au insistat reprezentantii Hidroelectrica.

Situatie fara precedent in ultimii 26 ani

Localitatile din nordul judetelor Valcea si Arges au ramas, miercuri, timp de o ora si un sfert fara curent electric. Este cea mai mare pana de curent din ultimii 26 de ani.

Singurul lucru cert este ca a fost vorba de o defectiune in reteaua Transelectrica, dar momentan nu se stiu cauzele cu exactitate, iar autoritatile inca fac investigatii.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Hidroelectrica proces pana curent, #Hidroelectrica judecata pana curent, #Hidroelectrica curent , #pret energie electrica