Energia ieftina pentru Mittal ajunge la Electrica

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 14:30
2144 citiri
Energia ieftina pentru Mittal ajunge la Electrica
Foto: Arhiva

O parte din energia ieftina pe care Hidroelectrica o livreaza catre ArcelorMittal Galati ar ajunge la Electrica, acuza furnizorii privati de energie.

Printr-un contract adiacent, furnizorul de stat Electrica, specializat in livrarea energiei catre marii consumatori, realizeaza echilibrarea dintre electricitatea care pleaca de la producator si consumul efectiv al ArcelorMittal, scrie Adevarul.

Asta inseamna ca din cei 200 de MW primiti de la Hidroelectrica, Mittal vinde catre Electrica 70 de MW, energie pe care Electrica ar trebui sa i-o returneze in functie de variatia consumului. Pentru a nu fi acuzat ca face profit din comertul cu energie, combinatul o vinde catre Electrica la acelasi pret de 130 de lei pe MWh, iar compania de stat percepe pentru acest serviciu de profilare 17 lei pe Mwh. Adica Mittal primeste energia inapoi cu 147 de lei pe MWh.

Totusi, informatiile obtinute de Adevarul arata ca Electrica furnizeaza din cei 70 de MW doar in jur de 20 de MW inapoi catre Mittal si ramane astfel cu 50 de MW de energie la un pret "strategic". Restul de energie ar putea fi trimisa catre alti clienti ai furnizorului.

Jack Cutisteanu, directorul general al traderului de energie Petprod, care a furnizat electricitate celor de la Mittal pana la inceputul anului 2010, a explicat ca ArcelorMittal consuma doar 130 de MW, iar decizia strategica a Guvernului de a livra 200 de MW catre combinat a avut in vedere si energia ieftina care ramane astfel la Electrica.

In discutiile oficiale, reprezentantii Electrica au negat ca ar ramane cu aceasta cantitate de energie. Intrebat concret daca Electrica vinde mai departe in alte contracte cei 50 de MW care i-ar ramane din acest pachet de energie, Ioan Silvas, directorul de comercializare, a raspuns: "Nu, dar daca am fi facut asta, care ar fi fost problema? Cei de la Petprod sunt suparati ca au pierdut contractul de profilare cu ArcelorMittal, pentru care au depus si ei o oferta, dar Arcelor ne-a ales pe noi".

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Hidroelectrica energie ieftine, #Mittal energie ieftina, #Hidroelectrica Mittal energie , #pret energie electrica