Ariton: Contractele cu "baietii destepti" pot deveni benefice

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 13:49
1452 citiri
Ariton: Contractele cu "baietii destepti" pot deveni benefice
Foto:podulminciunilor.ro

Ministrul Economiei, Ion Ariton, este de parere ca Hidroelecrica ar putea avea de castigat mai mult, daca mentine contractele cu "baietii destepti" si creste preturile.

Afirmatia lui Ariton vine in urma deciziei Hidroelectrica de a trimite clientilor care beneficiaza de energie la preturi sub cele ale pietei notificari privind intentia de reziliere a contractelor "la primul termen posibil", inaintea expirarii lor in 2018, informeaza Adevarul.

Ministrul Economiei considera, insa, ca aceste contracte pot deveni benefice pentru Hidroelectrica, explicand ca rezilierea lor unilaterala este extrem de dificila din cauza penalitatilor uriase pe care ar trebui sa le plateasca compania de stat a energiei.

Ariton explica faptul ca justitia va trebui sa intervina pentru a lamuri lucrurile, pentru ca unele companii vor sa renunte la contracte, altele nu, iar clauzele contractuale sunt foarte ridicate.

In privinta preturilor la energie electrica, Ariton militeaza pentru un echilibru al preturilor din contracte si cele reglementate.

Ministrul s-a referit la negocierile care au loc in aceasta perioada pentru pretul din 2012.

"Daca sunt contracte bine facute, pe care nu ai cum sa le ataci, penalitatile ar fi mult mai costisitoare decat ce se intampla. Si atunci trebuie sa vedem ce putem face. Daca am rezilia contractul ar fi un cost, dar daca ajungem la un dialog cu dansii, adica partenerii sa discute, sa creasca pretul si sa scada cantitatile... Deci mai sunt modalitati de a solutiona problema, nu neaparat ca aceste contracte sa fie inchise sau reziliate, daca la un moment dat, pentru mine, Hidroelectrica, contractul respectiv este un contract benefic", a opinat Ariton.

Guvernul Romaniei s-a angajat in fata FMI si a Comisiei Europene sa anuleze toate contractele bilaterale ale Hidroelectrica, pentru care tranzactiile nu au fost intermediate de bursa de energie OPCOM.

Angajamentul, facut in aceasta toamna in ultimele negocieri cu FMI si CE, a fost inclus ca o masura distincta in memorandumul tehnic aferent scrisorii de intentie, fara sa faca referire la procedura concreta de anulare a contractelor.

In documentul guvernamental se prevede ca, in cazul Hidroelectrica sa se trimita "preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale care nu au fost tranzactionate la OPCOM, pana la sfarsitul lunii decembrie 2011".

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Hidroelectrica foloseste sursele regenerabile si a acoperit anul trecut 36% din productia de energie electrica a tarii, realizand o productie record de 19,5 TWh.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ion Ariton Ministerul Economiei, #Hidroelectrica contracte baietii destepti, #pret energie Hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica