Compania energetica de stat, o "nebunie" de 8 mld. euro

Luni, 07 Aprilie 2008, ora 12:20
2196 citiri
Compania energetica de stat, o "nebunie" de 8 mld. euro

Toate activele ale Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie de stat, cele mai mari complexuri energetice, Turceni si Rovinari, plus tot ce a mai ramas neprivatizat din Electrica vor forma viitoarea companie energetica de stat, informeaza Ziarul Financiar.

Valoarea companiei va fi de aproximativ 8 miliarde de euro, tinand cont de calculele aparute in Topul Cele Mai Valoroase 100 de companii din Romania.

Masura este privita cu ochi buni doar de actuala guvernare, care vede in aceasta noua companie de stat o posibilitate de a transforma Romania intr-un campion regional. Banca Mondiala, Comisia Europeana, toti investitorii veniti in Romania, analisti si fosti ministri sunt de partea cealalta a baricadei.

Actualul vicepresedinte al PD-L, Radu Berceanu, fost ministru al Industriilor in perioada 1998-2000, sustine ca refacerea unui mic CONEL este o nebunie si ca niciodata UE nu va lasa ca un astfel de plan sa mearga mai departe. Berceanu a fost omul care a spart fostul colos energetic integrat de stat CONEL.

Decizia desfiintarii CONEL a dus la aparitia a patru mari jucatori Transelectrica, Hidroelectrica, Termoelectrica si Electrica. Electrica s-a impartit in opt filiale, iar din Termoelectrica au fost rupte cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova.

Toate aceste masuri au fost luate in vederea realizarii unor procese de privatizare, dar mai ales pentru formarea unei competitii pe acest domeniu care ar fi putut avea ca efect si reducerea preturilor la energie. Practic, ceea ce incearca Guvernul sa faca acum este inversarea acestui proces derulat pe o perioada de opt ani.

Jean Constantinescu, fost presedintele al ANRE, sustine ca o astfel de masura ar acoperi inactivitatea in domeniul energiei de pana acum, iar tranzactiile pe bursa de energie vor deveni nesemnificative, pentru ca energia va circula netransparent de la stat la stat. Se rateaza astfel sansa de a forma o bursa de energie regionala in Romania, investitiile vor stagna, iar fondurile Hidroelectrica vor fi folosite doar pentru a acoperi alte gauri din companie.

Desi intentia statului roman este de a forma un campion regional similar grupului CEZ, Constantinescu spune ca deja este mult prea tarziu.

In UE sunt prezente foarte multe grupuri energetice care inca nu se inscriu in logica promovata, cea a separarii activitatilor de distributie de cele de productie a energiei.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#compania nationala, #energie , #stiri Hidroelectrica