Energeticienii picheteaza Guvernul, nemultumiti de desfiintarea Hidroelectrica

Joi, 18 Martie 2010, ora 18:49
1190 citiri
Energeticienii picheteaza Guvernul, nemultumiti de desfiintarea Hidroelectrica
Foto: Radio Omega

Aproape 100 de sindicalisti din Hidroelectrica si Nuclearelectrica picheteaza Guvernul, timp de doua ore incepand cu ora 18:00, nemultumiti de infiintarea Electra si Hidroenergetica in locul celor doua pentru ca aceste modificari ar putea atrage disponibilizari si reduceri de salarii.

"Protestam impotriva Hotararii de Guvern prin care se infiinteaza Electra si Hidroenergetica si practic Hidroelectrica se desfiinteaza. Consideram ca este o greseala de strategie, fiindca unii 'domni' spera ca prin desfiintarea Hidroelectrica vor acoperi gaurile negre care sunt la Compania Nationala a Huilei si la Termoelectrica", a declarat secretarul general al Hidrosind, Nicolae Aurariu.

Sindicalistii Hidrosind au adaugat ca sunt necesare investitii serioase in echipamente.

"Este posibil sa apara accidente la constructiile hidrotehnice si ne temem ca fondurile pentru dezvoltare vor fi dirijate spre partea nerentabila din termo si minerit", sustin sindicalistii de la Hidrosind.

Sindicalistii din Hidroelectrica si Nuclearelectrica considera ca decizia Guvernului Boc se inscrie in programul de adancire a crizei economice, protestatarii scandand "lumina electrica se va vinde la lumanare" in timp ce picheteaza Guvernul cu lumanari in maini.

Cei prezenti sustin ca este o pichetare cu lumanari, pentru ca la lumanare va ajunge fiecare gospodarie din Romania in scurt timp de la intrarea in functiune a celor doua companii energetice nationale.

"Prin desfiintarea Hidroelectrica si formarea celor doua companii populatia va plati mai mult la energia electrica", a precizat presedintele federatiei Hidrosind, Decebal Sulea, si a adaugat ca sindicalistii de la Hidrosind vor face la sfarsitul lunii martie o plangere la Guvern, iar, dupa 30 de zile, vor ataca in instanta Hotararea de Guvern 56/2010, cu privire la infiintarea celor doua companii.

Sindicalistii vor listarea Hidroelectrica la Bursa

Presedintele Hidrosind sustine ca "vor fi cu siguranta disponibilizari si reduceri de salarii" dupa desfiintarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica si infiintarea Electra si Hidroenergetica, dar nu a dorit sa faca estimari mai clare in acest sens. El a adaugat insa ca o delegatie va intra in aceasta seara la Guvern, unde va depune o petitie prin care va solicita si listarea la bursa a unui pachet de 25% din actiunile Hidroelectrica.

Totodata, sindicalistii din Hidrosind spuneau la inceputul lunii februarie ca, dupa infiintarea celor doua societati-gigant, statul roman ar putea vinde active din aceste doua companii.

Hotararea de Guvern prin care sectorul energetic din Romania se reorganizeaza si se comaseaza in doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, a fost publicata vineri, 5 februarie, in Monitorul Oficial si prevede ca personalul de la societatile care se desfiinteaza sa fie preluat de noile entitati.

In componenta Electra intra complexurile energetice Rovinari, CE Turceni si CE Craiova, SNLO (Societatea Nationala a Lignitului Oltenia), Nuclearelectrica, Hidroserv Ramnicu Valcea si sucursalele Hidroelectrica SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu.

Din compania Hidroenergetica fac parte societatile Hidroelectrica (SH Bistrita, SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina), Filiale pentru Reparatii si Servicii "Hidroserv" (Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina), Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si Electrocentrale Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.

Electra si Hidroenergetica, cele doua companii-gigant rezultate in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania, vor fi inregistrate la Registrul Comertului dupa obtinerea deciziei de autorizare a concentrarii economice, potrivit Hotararii de Guvern publicate vineri in Monitorul Oficial.

Electra va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice, exploatarea minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.

Hidroenergetica va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice si exploatarea minelor de huila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#energeticieni pichetare Guvern, #desfiintarea Hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica