Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor trebui sa livreze pana la 65% din productie pe piata reglementata, cu un profit de 5%

Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 21:08
3681 citiri
Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor trebui sa livreze pana la 65% din productie pe piata reglementata, cu un profit de 5%
Foto: Facebook/Hidroelectrica

Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor trebui sa livreze pe piata reglementata pana la 65% din productie, la preturi care sa le permita obtinerea unui profit de 5%, potrivit unui proiect de ordin postat pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Obligatiile de vanzare a unor cantitati ferme de energie electrica pe baza de contracte reglementate sunt stabilite de ANRE in ordinea ascendenta a preturilor determinate pe baza prezentei metodologii: pentru producatorii care detin/exploateaza comercial unitati/grupuri nuclearelectrice si/sau hidroelectrice dispecerizabile; pentru producatorii care detin/exploateaza comercial unitati/grupuri dispecerizabile in cogenerare, care beneficiaza de schema de sprijin de tip bonus; pentru producatorii care detin/exploateaza comercial unitati/grupuri dispecerizabile termoelectrice, altele decat cele care se incadreaza in prevederile lit. b)", se arata in proiect.

In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica, este vorba despre maximum 65% din productie.

Practic, ANRE va directiona in primul rand productia acestor centrale catre populatie si, daca mai este nevoie, va solicita acest lucru si altor producatori, in ordinea ascendenta a preturilor.

Producatorii care livreaza energie populatiei o vor putea face la preturi care le permit obtinerea unui profit reglementat de 5% din suma costurilor justificate, aferente activitatii de producere a energiei electrice si, dupa caz, termice.

Costurile inregistrate suplimentar in perioada anterioara pot fi recunoscute daca au fost diferente mai mari de 10% si daca nivelul hidraulicitatii a fost mai mic cu 15% decat cel prognozat.

"ANRE stabileste nivelul justificat al pretului mediu de achizitie a combustibilului pentru perioada contractuala, pe baza analizei comparativ detaliate a pretului mediu de achizitie a combustibilului realizat in perioada contractuala anterioara si a valorilor previzionate pentru perioada contractuala", se mai arata in documentul mentionat.

Potrivit notei de fundamentare, aceasta reglementare va oferi predictibilitate, atat pentru producatori, cat si pentru furnizorii de ultima instanta, in ceea ce priveste cantitatile vandute/cumparate si veniturile/costurile aferente.

Totodata, "pentru clientii casnici din portofoliul furnizorilor de ultima instanta se asigura achizitia cantitatilor de energie electrica necesare, la pret reglementat, si se asigura stabilitatea preturilor la clientii casnici".

Guvernul a aprobat, pe 21 decembrie, OUG 114/2018, care prevede ca, "pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, pentru clientii casnici, furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate, de catre ANRE".

România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
Vremea friguroasă din ziua de miercuri a avut un impact semnificativ asupra pieței energetice din România și din întreaga Europă, determinând o creștere a consumului intern și, implicit, a...
În fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
În fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
Europa se află într-un moment critic al evoluției sale economice și sociale. Antreprenorul Mihai Răzvan Moraru, face o soluție a situației actuale și a soluțiilor pe care ar trebui să le...
#Hidroelectrica Nuclearelectrica ANRE, #Hidroelectrica Nuclearelectrica productie , #stiri Hidroelectrica
  1. România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
  2. În fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  3. Cum a eșuat proiectul unui parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Se vinde la mai puțin din jumătate din preț
  4. Honor Magic7 Pro debutează oficial în România. Performanță de top și fotografii asistate de AI
  5. Galaxy S25 Slim, surpriza așteptată de utilizatori, va fi disponibil abia peste câteva luni. Când se lansează restul smartphone-urilor din serie
  6. Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
  7. Imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Arma cheie a lui Trump împotriva Rusiei
  8. S-a dat drept Brad Pitt și i-a furat unei femei peste 800.000 de euro. Cum s-a folosit de Inteligența Artificială
  9. Ministrul Finanțelor îi îndeamnă pe români să investească în titlurile de stat: ”Sunt cele mai rentabile și accesibile pentru toată lumea”
  10. Meta, acuzată de utilizarea conținutului piratat de pe torrente pentru antrenarea inteligenței artificiale