Hillary Clinton a castigat alegerile primare din Pennsylvania

Miercuri, 23 Aprilie 2008, ora 07:01
1515 citiri
Hillary Clinton a castigat alegerile primare din Pennsylvania

Hillary Clinton a marcat un punct important marti, in lunga lupta cu Barack Obama pentru investitura democrata, castigand in Pennsylvania inainte de bataliile din mai din Indiana si Carolina de Nord, relateaza AFP.

"Astazi v-ati facut auzita vocea", a spus senatoarea in varsta de 60 de ani. Potrivit rezultatelor dupa numararea a 99% dn voturi, Clinton este creditata cu 55%, fata de Obama, care are 45%.

Expertii spun ca Hillary avea nevoie de cel putin zece puncte avans fata de Obama pentru a-si prinde din urma rivalul.

"Ne confruntam cu un adversar formidabil care a cheltuit de trei ori mai multi bani decat noi, care a cheltuit in acest stat mai mult decat oricine altcineva vreodata in speranta ca ne va scoate din cursa, dar oamenii din Pennsylvania nu au avut aceeasi parere", a spus Clinton.

In fata sustinatorilor sai, Obama a salutat victoria lui Hillary, dar a subliniat diferentele dintre ei. "Putem fi partidul care spune ca nu exista probleme si care accepta banii de la bobby-urile din Washington, lobby-uri ale companiilor petroliere, farmaceutice, de asigurari. Nu ne putem pretinde a fi aparatorii muncitorilor, daca suntem finantati de membri ai acestor grupuri, care ne acopera vocile", a spus el.

"Putem fi un partid care crede ca singurul mod de a parea puternic pe chestiuni de securitate nationala este de a vorbi, actiona si vota ca George W. Bush si John McCain", candidatul republican, a spus Obama.

"Putem folosi teama ca tactica si amenintarea terorista pentru a recupera voturi", a adaugat el, aluzie la recentul clip al lui Hillary in care apare figura lui ben Laden. "Putem fi un partid care spune sau face totul pentru a cistiga aceste alegeri sau putem fi partidul care sa nu se focalizeze pe victorie, ci pe motivul unei victorii", a subliniat Obama.

Pentru fosta prima doamna, alegerile din Pennsylvania s-au rezumat la formula "totul sau nmic", ea fiind obligata sa castige primarele pentru a avea sanse la investitura. Pana in prezent, Obama a castigat in mai multe state decat rivala sa (28 fata de 17 luand in calcul Michigan si Florida), are un numar mai mare de delegati (1.650 fata de 1.508) si a obtinut mai multe voturi (13,3 milioane fata de 12,3 milioane).

Insa echipa lui Hillary Clinton subliniaza ca senatoarea a castigat in "marile" state, cum sunt New York sau California, si in mai multe state-cheie unde victoria este absolut necesara pentru ca un democrat sa obtina Casa Alba la scrutinul din noiembrie, cum sunt Ohio sau Florida.

Circa 158 delegati au fost atribuiti pe baza proportionala in Pennsylvania. Dupa acest stat urmeaza inca noua confruntari, pana la 3 iunie. Urmatoarele vor avea loc la 6 mai in Indiana si Carolina de Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Hillary Clinton, #castigat, #alegerile primare, #Pennsylvania , #Barack Obama