Hillary Clinton isi joaca ultima carte marti, in Pennsylvania

Duminica, 20 Aprilie 2008, ora 12:03
1342 citiri
Hillary Clinton isi joaca ultima carte marti, in Pennsylvania

Candidata la investitura democrata pentru Casa Alba Hillary Clinton mizeaza totul pe alegerile primare de marti din Pennsylvania, unde nu trebuie doar sa castige, ci si cu un scor foarte bun, transmite AFP.

Senatoarea de New York este devansata de rivalul sau Barack Obama, care a castigat in mai multe state, are mai multi delegati si a obtinut mai multe voturi decat ea.

In consecinta, pentru Clinton este imperativa o victorie cu un scor cat mai bun posibil, daca vrea sa ramana in cursa. Cu cat isi va reduce dezavantajul, cu atat va avea mai multe sanse sa recupereze in ceea ce priveste numarul de delegati.

Delegatii sunt atribuiti in mod proportional si, pentru a-l ajunge din urma pe rivalul sau, Clinton are nevoie de cel putin 65% din voturi in urmatoarele zece etape ale primarelor. Ea nu a obtinut acest scor decat o data, in Arkansas, in cursul celor 40 de consultari de pana in prezent.

O victorie rasunatoare in Pennsylvania ar ajuta-o mai ales sa convinga "superdelegatii" - personalitati ale partidului - ca are mai multe sanse sa il invinga pe republicanul John McCain la scrutinul din noiembrie. in numar de 800, acestia au libertatea sa voteze oricare dintre candidati, voturile lor fiind decisive pentru obtinerea investiturii.

Clinton si Obama au incercat sa convinga muncitorii, pentru a castiga in Pennsylvania

Cei doi rivali democrati, Hillary Clinton si Barack Obama, au avut cel putin un obiectiv comun in campania fara mila pentru alegerile primare din Pennsylvania din marti - sa ii convinga pe muncitori.

Pennsylvania a fost grav afectata de recesiune si muncitorii au fost principala victima a declinului industrial. Obama a vorbit despre frustarea lor economica, ce ii determina sa se "agate" de armele de foc sau religie, atragandu-si acuzatii de "elitism" din partea celorlalti doi candidati la Casa Alba.

Totusi, nici Obama, nici Clinton, nu s-au temut sa afiseze un anume populism. Cei doi rivali nu s-au multumit sa promita revizuirea acordurile de liber-schimb incheiate in ultimii ani, considerate responsabile pentru dezindustrializarea fostului centru al siderurgiei americane. Clinton a fost vazuta band o bere intr-un bar muncitoresc, iar Obama si-a testat talentul la bowling, modalitate favorita de petrecere a timpului liber pentru clasa medie din oraselele din acest stat.

Clinton convinge in general electoratul alb din clasa muncitoreasca, oamenii cu studii putine si resurse modeste, pensionarii si femeile. Ea spera un numar maxim de voturi in orasele ca Altoona sau Johnstown, cu populatie mare de pensionari, sindicalisti si catolici.

Obama, votat de persoane de culoare, cu studii superioare si venituri mari, a reusit sa adune circa 35.000 de persoane vineri seara la Philadelphia. Multi analisti considera ca el va avea rezultate bune in orase precum Philadelphia.

Toate sondajele arata ca situatia economica este principala preocupare a alegatorilor din Pennsylvania, cu mult inaintea razboiului din Irak.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Hillary, #Clinton, #barack, #Obama, #Pennsylvania , #Barack Obama