Alegeri in SUA: O va afecta pe Hillary Clinton noua ancheta a FBI?

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 19:36
6617 citiri
Alegeri in SUA: O va afecta pe Hillary Clinton noua ancheta a FBI?
Foto: Facebook/Hillary Clinton

Cu doar cateva zile inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, FBI a redeschis ancheta privind e-mail-urile lui Hillary Clinton, o masura catalogata de candidata democrata ca fiind "ciudata" si "fara precendent".

Desi va mai dura cateva zile pana cand noile sondaje de opinie vor arata mai exact ce impact are actiunea FBI asupra sanselor lui Clinton la Casa Alba, cert este faptul ca, marti dimineata, candidata democrata avea un avans de doar 1% fata de rivalul sau republican Donald Trump (46%-45%), iar un nou sondaj venit pe seara deja inversase procentele.

CNN comenteaza ca pentru Hillary Clinton oricum este problemtic faptul ca FBI a decis sa redeschida ancheta in plina campanie electorala, miscare ce aduce in atentia publicului o poveste care a facut-o pe democrata sa para o persoana care nu este demna de incredere, cea mai mare vulnerabilitate politica a fostului secretar de stat.

Iar consilierii de campanie ai lui Clinton isi varsa frustrarea pe directorul FBI, James Comey, care, intr-o scrisoare adresata Congresului, a anuntat ca au fost gasite noi e-mail-uri ce justifica redeschiderea dosarului inchis de catre Departamentul Justitiei in luna iulie.

"Ar fi putut face un prim pas prin a se uita efectiv la e-mail-uri, inainte sa faca asta in mijlocul campaniei prezidentiale, atat de aproape de vot", a declarat seful de campanie John Podesta.

Insasi Clinton a comentat decizia lui Comey de a actiona atat de aproape de alegerile din 13 noiembrie: "Este destul de ciudat ca se publica asa ceva, cu atat de putine informatii, chiar inaintea unor alegeri. De fapt, nu este doar ciudat, ci si fara precedent si profund ingrijorator, pentru ca alegatorii merita sa vada faptele in ansamblu. Prin urmare, i-am cerut directorului Comey sa explice imediat totul, sa puna totul pe masa".

Intre timp, Donald Trump a facut o gluma pe seama situatiei in care se afla adversara sa: "Nu ne-am gandit niciodata ca ii vom multumi lui Anthony Weiner".

De ce a fost reluata ancheta

Anthony Weiner este persoana care a dus la deschiderea noii anchete. Weiner este fostul sot al Humei Abedin, vicepresedintele campaniei electorale a lui Hillary Clinton, fiind cercetat pentru ca ar fi trimis mesaje cu implicatii sexuale unei fete in varsta de 15 ani.

Noile e-mail-uri private ale candidatei democrate au fost descoperite in momentul in care FBI-ul a confiscat dispozitive electronice ce apartineau Humei Abedin si lui Anthony Weiner.

Ulterior, FBI a redeschis ancheta privind e-mail-urile lui Clinton si a obtinut un mandat de perchezitie pentru documentele electronice gasite pe laptopul lui Abedin.

A fost necesar acest nou mandat, pentru ca autorizatia precedenta detinuta de FBI de perchezitie a calculatorului acoperea doar investigatia lui Anthony Weiner.

Inainte de obtinerea noului mandat, liderul Senatului din SUA, Harry Reid, a avertizat ca ancheta FBI ar putea incalca legea si l-a acuzat pe directorul Comey ca ar sprijini Partidul Republican.

Totodata, redeschiderea investigatiei ar incalca un articol al Constitutiei, care interzice autoritatilor oficiale sa influenteze alegerile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Hillary Clinton ancheta FBI, #Hillary Clinton scadere sondaje , #candidat prezidentiale SUA