Alegeri prezidentiale in SUA: cum stau candidatii in ultimul sondaj

Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 23:30
10305 citiri
Alegeri prezidentiale in SUA: cum stau candidatii in ultimul sondaj
Foto: Facebook Hillary Clinton

Candidata democrata Hillary Clinton isi mentine avansul in cursa pentru castigarea Colegiului Electoral si a presedintiei SUA, potrivit celor mai noi rezultate ale proiectului Statele Natiunii, al Reuters/Ipsos si difuzat sambata.

Pe parcursul acestei saptamani, nu s-au inregistrat modificari. Clinton conduce in majoritatea statelor de care ar avea nevoie Donald Trump ca sa aiba o sansa pentru a obtine un minimum de 270 de voturi necesare pentru a castiga. Potrivit proiectului, Clinton ar avea 95% sanse sa castige, daca alegerile ar avea loc saptamana aceasta. Cel mai probabil rezultat ar fi 326 de voturi pentru Clinton si 212 pentru Trump.

Trump a avut miercuri cea mai buna dezbatere a sa din aceasta campanie, insa majoritatea sondajelor o indica pe Hillary Clinton drept castigatoare a ultimei dezbateri televizate intre cei doi candidati. Trump nu este de acord cu aceste constatari.

In timp ce unele sondaje nationale au indicat o usoara apropiere intre cei doi candidati pe parcursul acestei saptamani, altele o mentin pe Clinton in pozitia de lider de necontestat. Insa proiectul ilustreaza ca imaginea de ansamblu ramane sumbra pentru Trump, cu 17 zile inaintea alegerilor din 8 noiembrie.

Trump a castigat ceva teren in Carolina de Sud, unde avansul sau usor a crescut saptamana trecuta la 7 puncte. Din nefericire pentru el, candidatul republican a pierdut teren in Arizona, unde diferenta dintre el si Clinton este acum prea mica pentru a putea fi stabilit castigatorul.

In plus, Trump se confrunta cu o provocare din partea fostului agent CIA, Evan McMullin, din Utah. Candidatul independent "fura" din voturile lui Trump intr-un stat traditional republican. In unele sondaje, McMullin conduce. Insa Reuters precizeaza ca proiectul Statele Natiunii nu l-a luat in calcul si pe McMullin.

Clinton si-a mentinut avantajul in Florida si Pennsylvania, care au impreuna 49 de voturi in Colegiul Electoral. In Ohio lupta este prea stransa pentru a putea fi stabilit deja un invingator.

Potrivit proiectului, o prezenta scazuta la vot il avantajeaza in general pe Trump, dar cea mai buna sansa pentru ca Trump sa castige ar veni dintr-o participare puternica a republicanilor la urne, dublata de o prezenta scazuta a alegatorilor democrati.

Quarterly Report - Editia 4

USR dă în judecată RA-APPS pentru refuzul de a da date despre procurorul-șef al DNA. ”Marius Voineag are o adevărată saga imobiliară”
USR dă în judecată RA-APPS pentru refuzul de a da date despre procurorul-șef al DNA. ”Marius Voineag are o adevărată saga imobiliară”
USR anunţă marţi, 21 mai, că dă în judecată Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) după ce instituţia a refuzat să spună dacă procurorul-şef al...
Momentul în care Florin Roman este agresat de Dan Vîlceanu. Imagini de pe camerele de supraveghere din Parlament VIDEO
Momentul în care Florin Roman este agresat de Dan Vîlceanu. Imagini de pe camerele de supraveghere din Parlament VIDEO
Momentul în care deputatul PNL Florin Roman a fost agresat de deputatul neafiliat Dan Vîlceanu a fost surprins de camerele de supraveghere din Parlament. Pe imagini se vede cum Dan Vîlceanu...
#sondaj presedinte SUA, #sondaj Clinton Trump , #candidat prezidentiale SUA