Hillary Clinton - un candidat cu probleme, dar si cu mult noroc

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 12:58
6426 citiri
Hillary Clinton - un candidat cu probleme, dar si cu mult noroc

Hillary Clinton are multe puncte slabe. Dar se poate spune despre ea ca a avut noroc.

Nu cred ca ar fi supravietuit intr-o confruntare cu republicanul John McCain, purtand in spate povara crizei din Benghazi, Libia, (ambasadorul american a fost ucis de teroristi) si scandalul mailurilor neprotejate care au disparut (e vorba de 30.000 de mesaje oficiale din timpul in care era sefa Departamentului de Stat).

Hillary Clinton e o femeie ambitioasa, un politician de cariera, fost senator al statului New York, care, in acest moment, are cele mai multe sanse sa ajunga la Casa Alba.

Si asta mai mult datorita degringoladei in care se afla Partidul Republican si nu pentru merite personale exceptionale.

Hillary Clinton a avut noroc si la alegerile primare din cadrul Partidului Democrat. A reusit sa treaca de Bernie Sanders doar pentru ca acesta avea un program politic socant de socialist pentru marea masa a membrilor partidului.

Astfel, Sanders a reusit sa-si creeze un bloc de sustinatori care isi doreau o reforma profunda a sistemului economic al SUA, dar nu a reusit sa castige sustinatori noi pe parcursul alegerilor primare din statele federale.

Criza din Partidul Republican l-a propulsat pe Donald Trump in pozitia de castigator al alegerilor primare din interiorul formatiunii politice de centru-dreapta.

Intregul sau parcurs politic e contorsionat de declaratii radicale, atacuri si retrageri din fata revoltei opiniei publice, din fata revoltei din interiorul partidului. Totusi, datorita discursului violent, pragmatic si direct, a reusit sa se bucure de sustinerea majoritatii votantilor republicani.

Eu cred ca Trump este simbolul crizei politice profunde a partidului care l-a propulsat. Doctrina republicana nu reuseste sa se adapteze la realitate. Partidul e prins intr-o menghina formata din noua structura demografica in care votantii hispanici si cei de culoare au devenit decisivi in castigarea alegerilor prezidentiale si incapacitatea formatiunii de a-si modela mesajul pentru "noua America".

Frica de a nu-i pierde pe albii din clasa de mijloc, care sunt impotriva acordarii de noi drepturi minoritatilor, sunt impotriva maririi taxelor, impotriva asigurarilor de sanatate generale (Obamacare) si impotriva cresterii cheltuielilor bugetare pentru crearea de locuri de munca, a dus de fapt la situatia in care republicanii se bucura de sustinerea acestora, dar i-au pierdut pe toti ceilalti, care sunt mai multi.

Donald Trump este candidatul cu cea mai mica sustinere din partea femeilor de cand acestea au inceput sa voteze, conform unui studiu statistic publicat de Fivethirtyeight, acesta fiind efectul casetei difuzate de Washington Post in care candidatul republican folosea cuvinte vulgare la adresa femeilor.

In opinia mea, Hillary Clinton a avut noroc cu un inamic care s-a sinucis politic. E neobisnuit sa vezi ca propaganda lui Vladimir Putin a ajuns sa sustina un republican pentru Casa Alba la o distanta de trei decenii de cand tot un republican, Ronald Reagan, a decis sa castige Razboiul Rece si sa prabuseasca URSS.

Daca vreti, aici e drama inadecvarii. Dreapta americana a renuntat la scopuri importante, cum ar fi crearea de locuri de munca, impunerea si consolidarea democratiei in lume, pentru a se irosi in razboaie mici - minoritati, avort sau portul de arme. Obiectivele mici atrag oameni galagiosi. Asa a aparut Donald Trump.

Astazi, in SUA, o persoana echilibrata, informata si responsabila va vota cu Hillary Clinton, chiar daca increderea in ea a fost zdruncinata de probleme cu adevarat importante - modul cum si-a facut treaba la Departamentul de Stat sau modul in care se raporteaza la marile corporatii etc.

In acest moment, Hillary Clinton are 86,9% sanse de a castiga alegerile din noiembrie, conform Fivethirtyeight. Trebuie facuta precizarea ca un candidat care atinge 90% sanse nu mai are practic cum sa piarda. In cazul votului popular, Hillary Clinton conduce cu 49,4% la 42,7%, iar la electori - 343 la 195.

In SUA, in functie de populatie, fiecare stat federal are un numar de electori. Castigatorul alegerilor din acel stat primeste sustinerea tuturor electorilor desemnati. De exemplu, California are 55 de electori, iar Arizona, 11. In total sunt 538 de electori, iar pentru a castiga alegerile, un candidat la presedintie trebuie sa obtina votul a cel putin 270 de electori.

In acest moment, Hillary Clinton pare a fi urmatorul presedinte al SUA, prima femeie ajunsa in aceasta pozitie. Incepe un nou sezon din House of Cards cu o confruntare cu Rusia in Siria.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Hillary Clinton candidat alegeri prezidentiale SUA, #Trump alegeri prezidentiale SUA , #candidat prezidentiale SUA