FBI si alegerile din SUA: Intrebarea nu e cum au fost verificate 650.000 de mailuri in 8 zile, ci de ce a durat atat

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 14:58
14823 citiri
FBI si alegerile din SUA: Intrebarea nu e cum au fost verificate 650.000 de mailuri in 8 zile, ci de ce a durat atat
Foto: Facebook/Hillary Clinton

FBI a anuntat ca isi mentine decizia si nu recomanda urmarirea penala in cazul lui Hillary Clinton nici dupa ce a analizat cele 650.000 de mailuri noi. Anuntul Biroului Federal, facut cu mai putin de 48 de ore inainte de ziua alegerilor, a starnit un val de acuzatii din partea lui Donald Trump, care a vazut in anuntul FBI "dovada" ca Hillary Clinton "e protejata de un sistem corupt".

In opinia candidatului republican, Biroul Federal nu avea cum sa revizuiasca atat de multe mesaje in doar 8 zile. Insa chiar asa e? FBI nu are resursele necesare pentru a face astfel de verificari?

Intr-adevar, pare imposibil sa verifici "de mana" atat de multe emailuri in putin mai mult de o saptamana. Ar veni cam un mesaj pe secunda, dupa cum a calculat seful de campanie al lui Donald Trump.

Insa traim in era tehnologiei si cei de la FBI nu au de ce sa verifice mailurile "de mana", deoarece au la dispozitie mijloace mai rapide pentru a face asta.

Mai exact, ei pot folosi functii de cautare automata si unelte de filtrare dupa anumite cuvinte-cheie, potrivit expertilor consultati de Wired.

"Nu e ceva foarte complicat, din contra. Intr-o saptamana se poate face asa ceva, fara absolut nicio indoiala", a explicat Jonathan Zdziarski, expert in utilizarea testelor stiintifice pentru a rezolva crime, care a lucrat si ca administrator de retea.

Ba mai mult, un fost analist al FBI, care a vrut sa ramana anonim, a precizat ca el a procesat o cantitate si mai mare de informatii intr-un timp mult mai scurt. "Astfel de lucruri sunt la ordinea zilei la FBI. Uneori trebuie sa treci prin terabytes de date, dar in cateva minute afli tot ce e cu adevarat important, inainte sa pleci din casa suspectului", a explicat acesta.

Cazul mailurilor lui Hillary Clinton e unul facil

Iar in cazul noilor emailuri ale lui Hillary Clinton, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA, e si mai simplu de explicat: Mesajele descoperite la finalul lunii octombrie de FBI provin de pe laptopul detinut de Anthony Weiner si de sotia sa, Huma Abedin, apropiata a lui Hillary Clinton.

Asa ca e logic ca nu toate mailurile trimise de pe acel dispozitiv au legatura cu candidatul democratilor. In plus, foarte usor pot fi eliminate si mesajele care au fost deja verificate de FBI, in precedenta ancheta. Iar pentru sortare si analizare exista algoritmi foarte eficienti care fac acest lucru in locul oamenilor.

Ba mai mult, adevarata intrebare care ar trebui pusa este, in opinia consultantului in securitate cibernetica Rob Graham, de ce FBI nu a terminat ancheta noilor emailuri ale lui Hillary Clinton mai repede de-atat.

"Specialistii in IT au unelte care fac cautarea prin mailuri sa fie foarte usoara si eficienta. Avand in vedere ca exista deja o lista a cunoscutilor si asociatilor lui Clinton, dar si una cu cuvintele-cheie, mie mi-ar fi luat cateva ore sa reduc cantitatea de la 650.000 de mailuri la doar cateva sute, pe care o singura persoana le poate citi intr-o zi", a explicat Rob Graham.

Si Edward Snowden, cel care a dat in vileag interceptarile ilegale facute de NSA (Agentia Nationala de Securitate), si-a dat cu parerea despre acest subiect. El a aratat ca sortarea mesajelor poate fi facute repede, in decurs de cateva minute sau de cateva ore, in functie de capacitate de procesare laptopului.

FBI nu a raspuns la solicitarea Wired de a da detalii legate de modul in care s-a desfasurat analizarea noilor mailuri ale lui Hillary Clinton.

Efectul FBI in campania electorala

Dupa ce FBI a redeschis ancheta mailurilor lui Clinton, rivalul sau, Donald Trump, a inclinat balanta in sondaje in sase state. La nivel national, insa, fosta Prima Doamna si-a pastrat avansul, alegatorii vazand-o in continuare drept cel mai calificat candidat pentru a fi presedinte.

Cel mai recent sondaj, publicat duminica si comandat de NBC-Wall Street Journal arata ca fostul secretar de stat american are un avans de patru procente in fata candidatului republican.

Quarterly Report - Editia 4

WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp lucrează la o nouă funcție care va permite auto-resetarea notificărilor pentru mesajele necitite. Aceasta le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a elimina rapid notificările, fie...
Mașinile electrice, viitor incert? Anunțul crunt care descurajează cetățenii să mai cumpere astfel de vehicule
Mașinile electrice, viitor incert? Anunțul crunt care descurajează cetățenii să mai cumpere astfel de vehicule
Din ce în ce mai multe controverse referitoare la mașinile electrice apar în spațiul public. Acestea sunt abordate inclusiv la nivelul UE și al SUA. Viitorul acestor autoturisme este incert,...
#Hillary Clinton mailuri FBI, #emailuri Hillary Clinton FBI , #candidat prezidentiale SUA