Americanii si-au votat presedintele: Filmul unei zile nebune de marti terminata cu o surpriza uriasa

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 08:00
62996 citiri
Americanii si-au votat presedintele: Filmul unei zile nebune de marti terminata cu o surpriza uriasa
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Americanii si-au ales cel de-al 45-lea presedintele al SUA dintre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump.

S-au inchis si ultimele sectii de vot, la ora 8:00, miercuri dimineata (ora Romaniei). Rezultatele partiale anunta o victorie a lui Trump, ceea ce ar fi o surpriza uriasa si ar da peste cap toate sondajele.

Vezi aici, in timp real, cele mai noi rezultate partiale

Sistemul de vot al americanilor este unul indirect. Mai intai are loc votul popular, al cetatenilor, urmand ca pe 19 decembrie sa se desfasoare votul electorilor care sunt reprezentanti alesi in fiecare stat.

Ziare.com ti-a prezentat LIVE TEXT cele mai importante momente din scrutinul crucial pentru intreaga lume:

08:00 - Ultimele sectii de vot pentru alegerile prezidentiale s-au inchis in Statele Unite. Alaska a fost ultimul stat american care a votat.

06:33 - Nigel Farage, fostul sef UKIP si initiatorul Brexit, scrie bucuros pe Twitter ca 2016 este anul revolutiilor politice.

06:14 - The New York Times, care initial il credita pe Trump cu doar 20% sanse sa castige, considera in prezent ca Trump are peste 80% sanse sa devina cel de-al 45-lea presedinte al SUA.

06:05 - Iata cum s-au bucurat sustinatorii lui Donald Trump cand au auzit ca favoritul lor a castigat in Florida, stat-cheie cu un numar mare de electori.

06:00 - S-au inchis sectiile de vot din statele California, Hawaii, Oregon si Washington. Rezultatele din California sunt foarte importante, pentru ca este un stat-cheie, cu un cuvant greu de spus, avand 55 de electori.

05:15 - Presedintele SUA, democratul Barack Obama, le-a cerut americanilor sa ramana uniti, indiferent de rezultatul scrutinului prezidential de marti.

04:30 - La aceasta ora Hillary Clinton se bucura de sustinerea a 104 electori, iar Donald Trump de sustinerea a 136 de electori.

04:05 - Votul pentru alegerile prezidentiale din SUA s-a incheiat in inca 14 state, ce pun in joc 156 de mari electori.

03:15 - S-au inchis sectiile de vot din 16 state importante. Este vorba de Florida, Columbia, Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, North Dakota, Oklahoma, Rhode Island, Tennessee si Texas. In total, aceste state pun in joc 172 de electori.

02:45 - Pana la aceasta ora s-au inchis sectiile de vot in 7 state. Donald Trump conduce in cinci iar Hillary Clinton in doua.

02:20 - Sustinatorii lui Hillary Clinton si ai lui Donald Trump au inceput sa se stranga pentru petrecerile pe care le organizeaza cei doi candidati. In Centrul de Conventii Jacob K. Javits, inchiriat de Clinton, asteapta peste 2.000 de oameni. Mai multe femei au venit imbracate in pantaloni, pentru a-i aduce un omagiu lui Clinton.

Oamenii au inceput sa se stranga si la hotelul Hilton unde va organiza Donald Trump o petrecere. Candidatul republican a decorat sala cu zeci de steaguri americane.

01:40 - O persoana a murit si mai multe au fost ranite, printre care si politisti, in urma unui atac armat ce a avut loc in apropierea unei sectii de vot din California. Momentan nu se stie daca incidentul are legatura cu alegerile prezidentiale.

01:17 - Sustinatorii lui Trump din Moscova s-au strans intr-un bar pentru a urmari rezultatele alegerilor din SUA. Pe unul din peretii barului a fost pus un tablou imens in care apar Putin si Trump.

01:00 - La aceasta ora s-au inchis primele sectii de vot, in Kentucky si Indiana, state traditional republicane.

00:47 - Aproximativ 54% dintre alegatorii americani au o parere negativa despre Hillary Clinton, iar 61% au o parere negativa despre Donald Trump. Cel putin asa arata un exit-poll preliminar publicat de ABC News.

De asemenea, 53% dintre alegatori sunt de parere ca Hillary Clinton este calificata pentru a deveni presedinte, iar 37% au aceasta parere despre Trump.

00:30 - George W. Bush si sotia sa, Laura, au lasat buletinele de vot necompletate, a anuntat Emily Schultheis, purtator de cuvant al fostei familii prezidentiale.

Acest lucru inseamna ca niciun fost presedinte american in viata nu a votat pentru Donald Trump.

00:19 - CNN a anuntat primul exit-poll al acestei seri. Potrivit datelor prezentate de jurnalistii americani, aproximativ 62% dintre votanti au decis inainte de luna septembrie cu cine vor vota, ceea ce arata ca numarul de alegatori pe care Clinton si Trump au incercat sa-i atraga pe ultima suta de metri a fost destul de mic.

O alta intrebare la care au raspuns cei intervievati pentru exit-pollul CNN a fost legata de calitatile pe care le-au cautat in candidatul preferat.

38% dintre ei au spus ca vor un candidat care sa aduca schimbare - unul dintre mesajele cheie ale lui Donald Trump.

Pe de alta parte, 22% au ales un candidat cu experienta, iar alti 22% un candidat cu un mod corect de a gandi - doua dintre atributele pe care a mizat Hillary Clinton.

00:02 - Hillary Clinton si echipa ei vor urmari rezultatul alegerilor de la Peninsula, un hotel exclusivist din New York, aflat la doua minute de mers pe jos fata de Trump Tower, acolo unde se va afla candidatul republican, impreuna cu familia si echipa sa.

23:56 - Cei doi candidati se pregatesc complet diferit sa isi sarbatoreasca eventuala victorie in alegeri. Spre uimirea tuturor, Trump a planificat o petrecere relativ mica, fata de cea a rivalei sale democrate.

23:52 - Actiunile de pe Wall Street au incheiat tranzactiile de marti cu o crestere modesta, investitorii asteptand rezultatul alegerilor. Potrivit analistilor, evolutia pietei din ultimele doua sedinte bursiere sugereaza ca investitorii anticipeaza in mare masura o victorie a democratei Hillary Clinton.

23:18 - Pe parcursul zilei au avut loc mai multe incidente indreptate impotriva unor votanti musulmani. De exemplu, in orasul East Lansing din Michigan, un barbat le-a cerut unor femei care purtau hijab sa iasa din coada in care asteptau sa le vina randul sa voteze, le-a legitimat si apoi a incercat sa le impiedice sa isi exercite dreptul constitutional. Autoritatile au intervenit si au aplanat conflictul.

Una dintre femei le-a declarat ulterior jurnalistilor ca de obicei a votat cu republicanii, insa anul acesta nu are de gand sa faca asta.

Discursul anti-imigratie si anti-musulmani a fost promovat intens de Trump pe parcursul campaniei electorale.

22:57 - Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a comentat si el alegerile din SUA, punctand ca a fost facut mult rau in campania electorala care a fost construita pe teme care au accentuat diviziunile intre americani.

"Atat germanii, cat si multi americani sunt fericiti ca aceasta campanie electorala speciala se incheie", a adaugat Steinmeier.

22:45 - Ambasadele SUA din intreaga lume au organizat festivitati in aceasta zi cruciala pentru americani. In Romania, ambasadorul Hans Klemm le-a spus celor prezenti ca acest scrutin este unul dintre cele mai controversate, dar si cele mai importante din istorie, informeaza News.ro.

22:40 - Un tribunal din Nevada a respins contestatia facuta de avocatii lui Donald Trump a votului anticipat din Nevada. Amintim ca Trump ceruse ca buletinele de vot anticipat sa nu fie amestecate cu buletinele celorlalti alegatori.

22:00 - Cinci state cheie au inregistrat o prezenta ridicata la vot, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea in sectiile de vot. Este vorba de Colorado, Virginia, Georgia, Ohio si Wisconsin, informeaza CNN.

21:35 - Socialistul Bernie Sanders a anuntat ca a votat impreuna cu sotia sa pentru fosta rivala democrata, Hillary Clinton. De asemenea, senatorul si-a indemnat sustinatorii sa voteze cu democrata, intrucat viitorul lumii este in joc in aceste alegeri prezidentiale, relateaza CNN.

21:37 - Mai multe vedete o sustin pe Hillary Clinton. Printre ele se numara cantareata Miley Cyrus si actrita Julia Louis-Dreyfus. Cele doua au postat pe retelele de socializare mesaje de sustinere pentru candidata democrata.

21:20 - INFO: Congresul Statelor Unite a stabilit, in anul 1845, ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare in prima marti dupa prima zi de luni in noiembrie, cu alte cuvinte, in intervalul 2 - 8 noiembrie intr-un an bisect. Anul acesta alegerile se desfasoara pe 8 noiembrie, care este prima zi de marti din luna a 11-a a anului dupa prima zi de luni - 7 noiembrie.

21:10 - Prima Doamna a Statelor Unite, Michelle Obama, a declarat ca votul anticipat pare sa fie in favoarea candidatei democrate Hillary Clinton, datorita numarului mare de hispanici care s-au prezentat la urne inainte de 8 noiembrie.

20:43 - Avocatii lui Donald Trump au mers in fata unei instante statale pentru a contesta votul anticipat din statul american Nevada, scrie CNN. Ei sustin ca Joe P. Gloria, responsabil cu inregistrarea alegatorilor in comitatul Clark din Nevada, a cerut ca sectiile pentru votul anticipat sa ramana deschise cu doua ore peste programul stabilit in zonele locuite in special de minoritatile din apropiere de metropola Las Vegas.

Avocatii republicani cer un ordin judecatoresc pentru ca buletinele de vot anticipat sa nu fie amestecate cu buletinele celorlalti alegatori.

20:33 - Eric Trump, fiul lui Donald Trump, si-a postat buletinul de vot completat pe Twitter. Patru ore mai tarziu, dupa ce a fost informat de autoritatile electorale ca a incalcat legea, el a sters postarea.

20.04: Daca in 2012 se astepta in medie 14 minute ca sa se voteze, acum se asteapta in medie 45 de minute.

20.00: Toate statele au secttiile de vot deschise in acest moment.

19.39: Republicanul Mike Pence, potential vicepresedinte al SUA, a votat in Indianapolis.

19.35: Un sondaj realizat marti dimineata de Morning Consult/Politico arata ca, mai mult decat in alti ani, alegatorii isi doresc "un lider puternic". 36% dintre cei intervievati au spus ca isi doresc un lider puternic, in timp ce 29% au declarat ca vor un lider "cu viziune pentru viitor".

In centrul campaniei lui Trump se afla chiar aceasta sintagma, "lider puternic", arata Politico.

19.23: O imagine surprinsa in momentul in care Donald si Melania Trump voteaza face valuri pe Internet. Dupa cum se vede mai jos, Trump a tras cu ochiul sa vada cu cine voteaza sotia sa.

19.19: Si starurile stau la coada pentru a vota. Taylor Swift isi indeamna pe Instagram fanii sa iasa din casa: "Azi e ziua. Iesiti afara si votati!".

Today is the day. Go out and VOTE 🇺🇸

A photo posted by Taylor Swift (@taylorswift) on

19.14: Un primar din Georgia face glume pe contul sau de Twitter la adresa democratilor: "Republicani, veniti la vot marti, 8 noiembrie. Democrati, votati miercuri, 9 noiembrie".

19.04: Au fost primite nenumarate plangeri referitoare la intimidarea alegatorilor, sectii de votare care s-au deschis tarziu si oameni confuzi, care nu stiu unde trebuie sa voteze.

Cele mai multe plangeri vin din Florida, dar si din Carolina de Nord, arata The Guardian.

In Hollywood, un grup de indivizi se comporta agresiv in fata unei sectii de votare, iar multi dintre cei care vin sa-si exercite dreptul fac stanga-mprejur, fara sa mai voteze.

18.59: Hillary Clinton apare cu Jon Bon Jovi intr-un materiat video in care ii indeamna pe oameni sa iasa la vot.

18.45: Iata momentul in care Trump a mers sa voteze. Dupa cum se vede, el nu a fost intampinat doar de simpatizanti, fiind si numerosi oameni care l-au huiduit.

18.20: La iesirea de la urne, Trump a fost intrebat in gluma cu cine a votat: "A fost o decizie grea!", a raspuns in acelasi spirit candidatul republican.

18.14: Donald Trump s-a prezentat la urne impreuna cu sotia sa, Melania. El a fost intrebat ce date are echipa sa in legatura cu statele unde votul se anunta unul strans.

"Foarte bune! Totul este foarte bine, in general", a spus Trump.

17.28: Sunt oameni care asteapta si de doua ore, la coada, sa voteze.

17.20: O companie aeriana din Iordania profita de context pentru a-si face publicitate intr-un mod inedit. "In cazul in care castiga el... Zboara cu noi in SUA cat ti se mai permite" - asa suna sloganul updatat.

16.57: A votat si vicepresedintele Joe Biden. Donald Trump inca este asteptat sa-si exercite dreptul.

16.56: Intr-un interviu recent, cantaretul Stevie Wonder, nevazator din nastere, a declarat ca "A-i cere lui Donald Trump sa devina presedinte e ca si cum mi-ai cere mie sa sofez", arata The Guardian.

16.51: Indemnul cotidianului New York Post: "Voteaza pentru cel pe care il displaci mai putin!".

16.48: Sustinatoarele lui Hillary Clinton au venit la vot purtand costum format din sacou si pantaloni, asa cum democrata este vazuta adesea, informeaza CNN.

This #nastywoman voted! #HillYes #ImWithHer #election2016 #pantsuitnation #imnotamorningperson

A photo posted by Thalia M (@thalianation) on

16.45: Intr-o sectie de votare din Massachusetts s-a organizat o vanzare de prajituri de casa. Cei care au votat acolo au ramas placut impresionati de idee, mai ales ca, spun ei, asa pot da o mana de ajutor comunitatii locale.

16.38: In Durham County, statul Carolina de Nord, sunt probleme cu calculatoarele in toate cele 57 de circumscriptii, inca de la deschiderea sectiilor de vot.

Personalul de la sectiile de votare este nevoit sa se foloseasca de hartie si pix. "Vom folosi hartie toata ziua... vom face lucrurile asa cum se faceau odata", declara un presedinte de sectie. S-a ajuns la concluzia ca aceasta e cea mai buna metoda, a mai spus acesta, conform Washington Post.

16.31: Un preot din Amarillo, Texas, a adus in biserica un fetus, pentru a-i convinge pe alegatori sa voteze pentru Trump. Inregistrarea a fost postata de preot si pe pagina sa de Facebook, arata RawStory.

"Va arat azi un copil care a fost ucis prin avort", a spus preotul Frank Pavone. "Vi-l arat pentru ca la aceste alegeri trebuie sa decidem daca permitem in continuare uciderea copiilor sau nu. Hillary Clinton si platforma democrata spun 'da', sa continue uciderea copiilor (pentru care voi platiti). Donald Trump si platforma republicana spun 'nu', copiii ar trebui protejati".

16.21: Doua femei au protestat topless fata de Trump, intr-o sectie de votare din New York. Este chiar sectia unde Trump este asteptat sa voteze. Ambele se afla in prezent in custodia politiei.

16.01: Simpatizantii lui Donald Trump sunt chemati, marti, intr-un local din Bucuresti, pentru "a sarbatori impreuna o victorie istorica pentru bunul mers al intregii lumi".

Evenimentul, care va avea loc in Lulu's Social Bistro, se anunta unul animat. "Avem pancarte, baloane, burgeri, bere si trasmitem live alegerile ce vor schimba planeta", se mai arata in anuntul evenimentului de pe Facebook.

15.43: Ce face Barack Obama in ziua alegerilor? E la sala, joaca baschet cu prietenii, anunta un comunicat al Casei Albe, citat de Washington Post.

Asa a procedat Barack Obama si in 2012, in ziua in care el insusi candida la prezidentiale.

15.35: Donald Trump va vota la Scoala Publica 59 din Manhattan, la cateva strazi distanta de Trump Tower.

15.32: In Florida, stat important pentru rezultatul alegerilor, 50% dintre cetateni, adica 6,4 milioane de oameni, au votat deja. Aici, alegatorii s-au prezentat cel mai devreme la urne.

Pana la aceasta ora au votat 36% dintre toti hispanicii care si-au exercitat dreptul constitutional in urma cu patru ani.

15.22: Americanii sunt chemati marti la urne pentru a-si alege presedintele, dar si noii membri ai Camerei Reprezentantilor si o treime din Senat.

In plus, noua state isi vor exprima optiunea si in legatura cu liberalizarea legislatiei privind marijuana, iar locuitorii din California vor vota o propunere privind obligativitatea folosirii prezervativelor si a "altor masuri de protectie" in timpul realizarii filmelor pentru adulti.

Locuitorii din California isi vor putea exprima totodata opinia legat cu abolirea pedepsei cu moartea.

Locuitorii din Districtul Columbia vor vota si daca vor ca acesta sa devina cel de-al 51-lea stat american, scrie Reuters, citata de Agerpres.

15.12: Sotii Clinton au votat intr-o sectie din Chappaqua, New York. Hillary Clinton i-a salutat pe cei prezenti la sectia de votare. Unora dintre acestia chiar le-a strans mana, arata The Guardian.

"Este cel mai coplesitor sentiment. Stiu cata responsabilitate vine cu asta. Foarte multi oameni depind de rezultatul acestor alegeri si de ce va insemna pentru tara noastra. Voi face tot ce imi sta in putere daca voi fi suficient de norocoasa sa castig azi", a spus candidatul democrat.

15.06: Nigel Farage, politician britanic ultranationalist, a declarat ca ar accepta bucuros functia de ambasador al lui Trump in UE, informeaza The Independent.

Acesta a afirmat ca nu stie care va fi rezultatul alegerilor, dar ca ce se intampla acum in SUA e asemeni Brexitului din Marea Britanie: "Nu stiu ce se va intampla. Tot ce pot sa spun legat de aceste alegeri e ca se aseamana cu Brexitul. Vrei o schimbare sau vrei sa ramai asa cum esti? Despre asta este vorba".

14.53: Presa din SUA descrie in detaliu ce presupune "intimidarea" unui alegator, sfatuindu-i pe cei care se afla in asemenea situatii sa se adreseze imediat autoritatilor. In statul Pennsylvania, de exemplu, amenda este de 5.000 de dolari pentru intimidarea unui alegator, putand ajunge pana la doi ani de inchisoare.

14:46: Doua publicatii importante, New York Times si Washington Post, au dat liber la citit continutul online in 7-9 noiembrie.

14.40: In urma cu circa 30 de minute s-au deschis si sectiile de vot din statele Florida, Delaware, Georgia, Illinois, Louisiana, Massachusetts, Maryland, Michigan, Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, Carolina de Sud si parte din Tennessee.

In total, locuitorii din 17 state pot vota in prezent.

14.37: Donald Trump a declarat ca a cheltuit 100 de milioane de dolari din fonduri proprii in timpul campaniei electorale.

Acesta a mai spus ca daca nu va castiga, va considera totul "o pierdere de timp, energie si bani", arata The Guardian.

14.33: Americanii sunt avertizati in mass-media ca nu pot vota prin SMS. Chiar si asa, exista in mediul online indemnuri catre suporterii lui Clinton, de genul: "Economiseste timp. Scapa de cozi. Voteaza de acasa".

14.01: Oamenii stau incolonati la cozi imense, pentru a vota. Cel mai probabil, au ales sa-si exercite votul la prima ora, urmand ca ulterior sa mearga la serviciu sau cursuri.

13.49: Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat, marti, la Timisoara, ca dupa alegerile prezidentiale din SUA nu stie cum vor evolua relatiile dintre cele doua state, dar ca "politica externa americana este bazata pe aliante si parteneriate", iar Romania este "un partener puternic", arata Mediafax.

13.31: La primele ore ale diminetii, in bezna, 80 de alegatori stau la coada pentru a vota in Manhattan, la sectia unde este asteptat sa-si exercite votul si Donald Trump.

13.23: Democratul Tim Kaine, potential vicepresedinte al SUA, a votat in Richmond, Virginia, imediat dupa deschiderea sectiei de vot. Acesta si-a exercitat dreptul al doilea, dupa Minerva Turpin, o femeie de 99 de ani.

13.00: S-au deschis sectiile de vot in noua state de pe Coasta de Est. Alegatorii au inceput sa isi exprime optiunile in statele Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont si Virginia.

Sectiile de vot se vor deschide progresiv si in celelalte state.

Tot marti, americanii voteaza pentru Congres si pentru diferite referendumuri locale.

12.50: Actiunile sunt in crestere usoara la nivel mondial, in contextul alegerilor din SUA, investitorii fiind de un optimism moderat ca victoria va reveni democratei Hillary Clinton, transmite Reuters, citata de News.ro.

Dolarul si randamentele obligatiunilor scad usor, iar aurul are o tendinta usor ascendenta.

La nivel global, actiunile au avut luni cea mai buna evolutie din ultimele patru luni, iar cele de pe Wall Street cea mai buna dupa luna martie.

12.40: Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), al carei rol este in special de a asigura buna desfasurare a alegerilor in tarile membre, a anuntat marti ca a trimis 300 de observatori provenind din 43 de tari membre la scrutinul prezidential american.

Numarul observatorilor OSCE, care au fost de doar 57 la alegerile prezidentiale precedente, in 2012, a fost majorat de mai mult de cinci ori pe fondul "interesului foarte mare" suscitat de scrutin printre tarile membre.

12.13: Ca intotdeauna cand se desfasoara alegeri importante, tot felul de "ghicitori", mai ales din lumea animalelor, devin vedete. Pestele Chanakya, din India, a decis sa inoate in directia fotografiei cu Trump, ceea ce inseamna ca acesta va castiga alegerile.

In Scotia, pe de alta parte, capra Boots a ales-o drept victorioasa pe Clinton. Potrivit stapanului sau, Boots nu s-a inselat pana acum in situatii similare.

11.47: In America, optiunile politice sunt fatise.

Foto: Hepta.ro

11.35: Dintr-un lung text postat pe premierul italian Matteo Renzi pe Facebook, atrage atentia o propozitie-simbol, legata de rezultatul alegerilor din SUA: "Sa speram ca va fi fata".

11.12: Spre deosebire de Clinton, Trump si echipa sa, care s-au intors de asemeni din campania electorala cu avionul, au ales sa nu pozeze.

Mai mult, avionul lui Trump a aterizat pe un alt aeroport decat cel in care calatorea presa, care l-a insotit in ultima oprire din campanie.

11.05: Shane Kimbrough, un astronaut NASA care se afla la bordul Statiei Spatiale Internationale, a votat, a anuntat Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu.

10.43: Avionul de campanie al lui Hillary Clinton s-a intors pe aeroportul Westchester County, in New York, dupa o ultima vizita in Raleigh, Carolina de Nord. Candidata democrata a coborat din avion avandu-l in dreapta pe Bill Clinton.

Imbracata in rosu din cap pana in picioare, purtand inclusiv manusi, a fost intampinata de o multime entuziasta, care agita pancarte.

Clinton nu a vorbit cu reporterii, insa Jon Bon Jovi, care se afla in avion cu ea, a raspuns mai multor intrebari, arata CNN.

10.24: Cel mai mare motor de cautare de pe Internet va afisa rezultatul alegerilor din SUA, in cadrul unei sectiuni speciale de pe site, in peste 30 de limbi (Google nu a anuntat care sunt acestea), imediat ce urnele se vor inchide, transmite Android Authority.

In plus, datele se vor actualiza in timp real, odata cu numaratoarea voturilor.

Google transmite ca americanii au fost foarte interesati de aceste alegeri. Fata de acum 4 ani, numarul cautarilor dupa termenul "cum pot vota" a crescut cu 233%.

10.06: La casele de pariuri din Romania, Clinton este marea favorita si are o cota de 1.30. Donald Trump are o cota de 3.50.

09.45: Donald Trump conduce la numarul de sufragii in primele trei orase care au votat in alegerile prezidentiale din Statele Unite, relateaza Associated Press.

Pana acum, Trump a obtinut 32 din primele voturi, in timp ce Clinton 25.

09.22: Un mesaj postat pe retelele sociale, in care Trump este comparat cu Hitler, unul dintre motive fiind acela ca uraste minoritatile, a devenit viral la cateva ore de la postarea online. A dat tonul multor mesaje asemanatoare, in care candidatul republican este comparat cu fostul dictator, arata BBC.

09.06: Un studiu recent arata ca 15% dintre mesajele de pe Twitter pe tema alegerilor prezidentiale din SUA, in ultimele zile, nu apartin oamenilor, ci unor "bots". Unii sunt "de partea" lui Trump, altii "de partea" lui Clinton.

09.02: Un joc este foarte popular marti printre internauti: prezicerea presedintelui.

08.58: Pana la deschiderea urnelor de pe Coasta de Est, mai trebuie sa voteze doua sate din New Hampshire.

08.40: La ora locala 6:00 (13:00, ora Romaniei) vor incepe sa se deschida sectiile de vot pe Coasta de Est si majoritatea americanilor vor putea vota. Apoi, se vor deschide treptat sectiile din toate cele 50 de state americane si Washington D.C, intre 6:00 si 7:00, ora locala.

Primele sectii de vot se inchid la 2:00, ora Romaniei, cand incep sa fie publicate primele proiectii.

08.30: Barack Obama i-a predat luni noapte stafeta lui Hillary Clinton (desi mandatul sau dureaza pana in 20 ianuarie), intr-un apel emotionant catre electorat sa o voteze la Casa Alba, la un miting electoral la care au luat parte zeci de mii de oameni, ce a avut loc la Philadelphia, locul unde s-a nascut democratia americana, relateaza Associated Press.

Sotii Obama si Clinton s-au imbratisat pe scena; primul presedinte de culoare si femeia care, marti, ar putea distruge inca o bariera istorica.

08.15: Cu numai cateva ore inainte de deschiderea urnelor in SUA, democrata Hillary Clinton avea 90% sanse sa il infranga pe republicanul Donald Trump, conform ultimului sondaj Reuters/Ipsos publicat inainte de alegeri.

Fostul secretar de stat se bucura de 45% din intentiile de vot, in timp ce omul de afaceri new-yorkez este sustinut de 42% dintre alegatori la nivel national.

In ceea ce priveste estimarile privind numarul de mari electori, Clinton ar urma sa obtina 303 voturi, iar Trump 235.

08.05: Locuitorii din Dixville Notch, din New Hampshire, au votat deja. Conform traditiei, cei cu drept de vot s-au strans in fata sectiei de votare la miezul noptii. Presa straina scrie ca deja Hillary Clinton a obtinut o prima mica victorie, rezultatele fiind anuntate in decurs de cateva minute de la vot.

Anul acesta au fost inregistrate opt persoane sa voteze, cu una mai multe decat de obicei. O persoana s-a inregistrat cu numai cateva minute inainte de deschiderea urnelor.

****************

Votul pentru alegerea presedintelui SUA este un vot indirect. Mai intai are loc votul popular, al cetatenilor, dupa care electorii desemnati in fiecare stat voteaza presedintele SUA.

Anul acesta, exprimarea votului popular se incheie pe 8 noiembrie. Majoritatea optiunilor de vot ale cetatenilor determina castigatorul intr-un stat, iar electorii alesi din fiecare stat vor vota, in principiu, asa cum au decis majoritatea cetatenilor din acel stat.

Fiecare stat are un numar diferit de electori, egal cu numarul de reprezentanti ai statului respectiv in Senat si Camera Reprezentantilor. In total sunt 538 de electori (care formeaza Colegiul Elector), iar candidatul care castiga majoritatea absoluta a voturilor electorilor, 270 de voturi, este desemnat presedintele SUA.

Votul electorilor va avea loc in acest an in 19 decembrie. Desi, in principiu, votul electorilor ar trebui sa coincida cu votul popular majoritar stabilit pentru fiecare stat in parte (majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi electorii care isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv), au existat trei cazuri in istoria SUA in care electorii au decis sa voteze altfel.

La inceputul lunii ianuarie, presedintele Senatului va deschide rezultatul votului Colegiului Elector si il va citi in plenul sedintei comune a Camerei Reprezentantilor si a Senatului. Candidatul care reuseste sa stranga 270 de voturi de la electori va deveni presedintele presedintele SUA.

In cazul in care niciun candidat nu obtine minimul necesar de 270 de voturi, atunci Camera Rerezentantilor decide prin vot cine va fi presedintele SUA.

Citeste mai multe despre sistemul de vot din SUA si de ce unele state sunt considerate-cheie.

Ramai pe Ziare.com in noaptea alegerilor, pentru a urmari cele mai importante evenimente, rezultatul alegerilor, dar si reactiile de dupa aflarea castigatorului, care se anunta la fel de explozive ca intreaga campanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#alegeri SUA, #inceput vot alegeri presedinte SUA, #alegeri prezidentiale America, #voturi Hillary Clinton, #voturi Donald Trump , #Donald Trump