As vota cu Hillary Clinton. Pentru intreaga lume

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 10:09
3983 citiri

Hillary Clinton sau Donald Trump? Partidul Democrat sau Partidul Republican? America isi alege presedintele. Miza depaseste cu mult granitele americane si afecteaza intreaga lume.

Nu e numai despre alegerea primului presedinte femeie, un presedinte controversat si prea putin placut, din istoria SUA, sau a unui outsider agresiv care a luat prin surprindere lumea politica.

Nu e vorba in primul rand despre faptul ca Hillary e considerata lipsita de onestitate si cu "schelete in dulap" la capitolul fundatiei de familie si e-mailurilor sterse, sau ca Donald Trump e vulgar, are practici de business cel putin controversate si declaratii rasiste, stramba adevarul mai mult decat orice candidat major din istoria recenta (de verificat site-ul Politifact) sau ca e acuzat de hartuire sexuala de un lung sir de femei.

E vorba despre doua orientari politice a doi politicieni cu totul diferiti din punct de vedere al cunostintelor, experientei, stilului. Este o alegere intre ceea ce, in linii (foarte) mari, este predictibilitatea lui Hillary Clinton si o mare doza de impredictibilitate la Donald Trump. Intre un om foarte experimentat si un incepator absolut.

Hillary Clinton, sotia fostului presedinte Bill Clinton, ex-senator de New York, ex-secretar de Stat (echivalentul pozitiei de ministru de Externe) in primul mandat de presedinte al lui Barack Obama, este candidatul Partidului Democrat, unul din cele doua partide majore din SUA.

Politica partidului este traditional de centru-stanga, adica mai orientata spre categoriile mai sarace din punct de vedere socio-economic si spre minoritati (etnice sau sexuale in primul rand) din punct de vedere cultural.

Aici ar trebui introdusa o nuanta. Partidul Democrat este foarte deschis fata de marile companii americane, ca si rivalul sau, Partidul Republican. De fapt, in mod normal, Partidul Republican este mai pro-Wall Street si marile afaceri sunt mai pro-Partidul Republican.

Doar ca Donald Trump a avut o platforma impotriva Wall Street si este atat de impredictibil incat companiile o sustin pe Hillary Clinton.

Revenind la ea, ca orientare este in mod clar centrista. E adevarat ca in timpul campaniei s-a mutat spre stanga din ratiuni strategice (in primul rand, opunandu-se tratatelor de liber schimb pe care anterior le sustinuse), dar ramane o centrista, o moderata.

Pe plan extern, domeniul cel mai important pentru Romania, Hillary Clinton este, in linii mari, o continuatoare a politicii previzibile, de sustinere fata de aliatii europeni, in special prin asigurarea tarilor est-europene.

Donald Trump este un candidat atipic. Si nu numai pentru ca e un miliardar cunoscut in primul rand pentru reality-show-uri. Este candidatul "schimbarii". Candidatul anti. Candidatul furiei, revoltei fata de "establishmentul" american - acea increngatura intre politica si mediul de afaceri care domina politica americana.

Paradoxal, Trump este parte a acelui establishment, fiind un miliardar cu puternice conexiuni politice si un om care a recunoscut ca a influentat politicieni de-a lungul timpului. Inclusiv pe Hillary Clinton, pentru care a donat sume consistente in trecut.

El se mandreste insa ca "nu poate fi cumparat", spre deosebire de Hillary Clinton, care a primit donatii generoase de la marile companii si a tinut discursuri pe milioane de dolari in fata liderilor de pe Wall Street.

Trump se mai mandreste si cu faptul ca nu e "corect politic". Termenul este de fapt un eufemism pentru afirmatii rasiste si xenofobe, jigniri la adresa unor femei (grasa, scroafa) si umilirea diferitelor persoane. Sunt totusi cateva puncte mult mai concrete in atitudinea asta: Trump e puternic anti-imigranti, promitand chiar sa construiasca un celebru zid pentru a impiedica imigrantii ilegali sa intre in SUA din Mexic. Mai mult, Trump promisese chiar sa blocheze (temporar) accesul TUTUROR musulmanilor in Statele Unite.

O mare parte (zdrobitoarea majoritate, de fapt) a presei occidentale considera ca Trump are derapaje anti-democratice, populiste si chiar atitudini care aduc aminte de comportamente fasciste.

Si pe plan economic Trump, candidatul Partidului Republican, este antiteza mai tuturor candidatilor republicani din ultima suta de ani. Este adversarul tratatelor de liber schimb, cu atitudini protectioniste si amenintari cel putin bizare de castigare a "razboaielor comerciale", cu promisiuni ca o sa "forteze" diverse tari. Cert e ca propunerile lui sunt neclare, periculoase ori chiar imposibil de pus in aplicare.

Zona care ar trebui sa ne ingrijoreze este atitudinea lui in politica externa si de securitate. Trump se poarta de parca ar putea sa se poarte cu alte tari asa cum se poarta fata de companii concurente sau cu parteneri mai mici pe care ii poate intimida.

Printre cele mai periculoase declaratii: "NATO e depasit si ar trebui inlocuit cu altceva", "nu vom veni automat in ajutorul unor aliati NATO atacati daca nu contribuie financiar mai mult", "sa lasam tarile europene sa conduca in regiuni amenintate de Rusia precum este Ucraina" sau "sa dam arme nucleare mai multor tari din Asia".

Desigur, admiratia lui fatisa pentru Vladimir Putin si deschiderea pentru o intelegere cu Rusia nu ne pot da prea mari sperante in contextul geopolitic in care ne aflam.

Presedintele Trump poate fi o veste proasta pentru Romania

Sigur ca Trump ar putea sa nu fie atat de rau pe cat pare in politica externa. Sigur ca probabil ar ajuta aliatii atacati. Dar, pe plan extern (mult mai mult decat in chestiuni interne), Trump este nu numai ingrijorator de ignorant (de departe cel mai ignorant candidat major din ultimele decenii), ci si imprevizibil.

Sigur ca sistemul politic american este echilibrat astfel incat cu greu cineva ar putea aduce o catastrofa. Dar intre "bine" si "catastrofa" mai sunt multe niveluri. N-am vrea sa vedem cat se poate "intinde" Trump.

Aici nu suntem la roata norocului. Ti-a iesit cum vrei, bine, ai ratat, mergi mai departe. Aici vorbim de securitate internationala. Nu e un domeniu in care sa vrem experimente.

Concluzie: Ambii candidati la presedintia SUA sunt controversati, bagati in chestiuni dubioase, cameleonici si lipsiti de credibilitatea si postura pe care am astepta-o.

Dar intre ei sunt diferente uriase. Hillary, cu toate defectele si legaturile ei, este un om care stie foarte bine ce inseamna politica, ce inseamna sa conduci cu adevarat. Isi cunoaste meseria si stim la ce sa ne asteptam de la ea, cel putin prin comparatie cu Trump. Fara elucubratii de politica externa, in primul rand.

De aceea, Hillary Clinton este varianta mai sigura pentru Romania si pentru lume. Nu stim daca ar fi un presedinte bun. Dar putem presupune, bazandu-ne pe tot ce am vazut, ca ar fi un presedinte mai bun decat Donald Trump.

O cursa foarte stransa, o societate polarizata, o competitie mai dura ca niciodata, o campanie inversunata, cu multe rasturnari de situatie - asa a aratat cursa electorala din acest an pentru presedintia SUA.

Pe 8 noiembrie vom afla pe cine au ales americanii sa fie cel mai puternic om al planetei.

Ramai pe Ziare.com in noaptea alegerilor, pentru a urmari cele mai importante evenimente, rezultatul alegerilor, dar si reactiile de dupa aflarea castigatorului, care se anunta la fel de explozive ca intreaga campanie.

Pana atunci, insa, Invitatii Ziare.com au acceptat o provocare: pe cine si de ce ar vota, daca ar fi alegator american? Citeste si ofera-ti un moment de reflectie: Clinton sau Trump? Esti sigur?

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Uitați de sondaje. Ce arată piața bursieră, cel mai precis predictor al alegerilor prezidențiale americane
Uitați de sondaje. Ce arată piața bursieră, cel mai precis predictor al alegerilor prezidențiale americane
În urma celei mai recente dezbateri prezidențiale dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump, sondajele electorale sunt în centrul atenției. Harris are acum...
Ce l-a făcut pe Joe Biden să-și pună o șapcă "Trump 2024". Gestul ciudat al președintelui SUA în timpul campaniei electorale VIDEO
Ce l-a făcut pe Joe Biden să-și pună o șapcă "Trump 2024". Gestul ciudat al președintelui SUA în timpul campaniei electorale VIDEO
Preşedintele american Joe Biden a purtat miercuri, 11 septembrie, o şapcă roşie cu inscripţia „Trump 2024”, într-un gest pe care republicanii l-au exploatat imediat, susținând că și...
#alegeri prezidentiale SUA, #Hillary Clinton presedinte SUA, #Donald Trump presedinte SUA , #Donald Trump
Comentarii
  1. Ajutoare de urgență pentru persoanele afectate de inundații. Măsurile anunțate de Guvern
  2. Țara europeană care își deschide granițele pentru muncitorii din Africa. Numărul uriaș de locuri de muncă disponibile
  3. Carduri educaționale 2024. Cine poate primi 500 de lei de la stat
  4. Fenomenul periculos care a provocat inundațiile din România. „Ar fi trebuit să se întâmple doar o dată la o sută de ani”. Explicațiile ministrului Mediului
  5. Cum ar putea răspunde Putin după ce Occidentul a permis Ucrainei lovituri cu rază lungă de acţiune. „Testele nucleare ar fi ceva nou”
  6. „Evitați deplasările în zonele inundate”. Recomandările autorităților pentru șoferi
  7. Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
  8. Imaginile dezastrului. Zeci de militari intervin în zonele inundate. Localnică, către premierul Ciolacu: „Ajutați-ne!” FOTO
  9. Ministrul de Finanțe al Ungariei: „Boicotul UE ne face mai puternici". Reacție după refuzul omologilor de a participa la reuniunea de la Budapesta
  10. Mircea Geoană: „Trebuie să luăm la mână toate soluțiile pentru managementul albiilor. De data asta, poate facem lucrurile profesionist și cu cap”