Hillary Clinton contesta legitimitatea scrutinului prezidential desfasurat in SUA in anul 2016 si cere constituirea unei comisii independente pentru evaluarea impactului pe care l-a avut amestecul Rusiei, numindu-l pe presedintele Donald Trump "naiv" si "marioneta" a Moscovei.
"Exista numeroase semne de intrebare privind legitimitatea" scrutinului prezidential din anul 2016 din cauza ingerintelor Rusiei si eforturilor de blocare sistematica a voturilor, afirma fostul candidat democrat Hillary Clinton intr-un interviu acordat revistei Mother Jones.
"Ingerintele Rusiei reprezinta unul dintre factorii care au influentat major rezultatul alegerilor. Rusii au utilizat informatii false ca arme, in cadrul unei campanii pentru dezinformare incununata de succes, prin care nu doar ca au fost influentate voturile, ci a fost determinat si rezultatul", afirma Hillary Clinton, invinsa de magnatul republican Donald Trump in scrutinul prezidential desfasurat in SUA in 2016.
Eforturile politicienilor republicani de ingreunare a participarii la vot - prin aplicarea unor noi masuri de identificare a alegatorilor, prin reducerea perioadelor de vot si prin inregistrarea votantilor - "au contribuit la rezultatul scrutinului", adauga Hillary Clinton.
Aceste manevre au beneficiat de mai putina atentie decat interferentele Rusiei, dar au avut efecte asupra rezultatelor scrutinului. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT), peste un milion de americani nu au putut vota in 2016 deoarece au intampinat probleme la sistemul de inregistrare sau la sectiile de vot. Hillary Clinton a pierdut alegerile la o diferenta totala de doar 78.000 de voturi in statele Michigan, Pennsylvania si Wisconsin.
"In cateva locuri, mai ales in Wisconsin, cred ca aceste probleme au avut un impact fundamental asupra rezultatului", a spus Hillary Clinton.
"Nu avem o metoda prin care sa contestam sistemul de vot. De aceea, eu pledez de mult timp pentru constituirea unei comisii independente care sa cerceteze in detaliu ce s-a intamplat", a subliniat Hillary Clinton.
Referindu-se la initiativa unor congresmeni democrati de a cere initierea procedurii pentru demiterea presedintelui Donald Trump, Hillary Clinton a subliniat ca deocamdata nu este necesar acest lucru. "Inca este prematur; mai intai trebuie sa continuam investigatiile", a explicat Hillary Clinton.
Intrebata daca apreciaza in continuare ca Donald Trump este "marioneta" Rusiei, Clinton a raspuns: "Da".
"Nu pot intelege cum presedintele SUA, pe fondul tuturor preocuparilor referitoare la integritatea alegerilor, se poate intalni cu Vladimir Putin si sa spuna: 'Ei bine, mi-a spus din nou ca nu au fost deloc ingerinte'. Nu pot crede ca este atat de naiv. Cred ca spera ori se asteapta ca noi ceilalti sa fim naivi sau ca macar oamenii care il sustin sa fie naivi. Dar acesta a fost un atac cibernetic grav impotriva SUA", a insistat Hillary Clinton.
Dupa intrevederea pe care a avut-o recent cu Vladimir Putin, Donald Trump a declarat ca are incredere atat in serviciile de informatii americane, cat si in presedintele Rusiei: "Daca sa cred sau nu (ca au avut fost ingerinte ruse - n.red.), eu sunt de partea serviciilor noastre secrete (...). Dar de fiecare data cand ma intalnesc cu el si imi spune 'nu am facut asa ceva', eu chiar il cred cand imi spune acest lucru".
Amintim ca serviciile secrete americane au concluzionat ca Vladimir Putin a ordonat campania de influentare a rezultatului scrutinului prezidential din SUA in scopul facilitarii victoriei lui Donald Trump si in ambitia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.
"Eforturile Rusiei de a influenta scrutinul prezidential american reprezinta cea mai recenta expresie a dorintei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratica occidentala promovata de Statele Unite; activitatile Rusiei demonstreaza o escaladare semnificativa din punctul de vedere al modului direct de actiune, al intensitatii si scopului eforturilor, comparativ cu operatiunile anterioare", se arata in versiunea declasificata a Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informatii din SUA.
"Principala concluzie este ca presedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influentare a scrutinului prezidential desfasurat in SUA in 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea increderii publice in procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacitatii sale de a fi aleasa si afectarea eventualului mandat prezidential.
Vladimir Putin si Administratia de la Moscova au dezvoltat o preferinta clara pentru republicanul Donald Trump", precizeaza raportul.
"Vladimir Putin si Administratia Rusiei au incercat sa creasca sansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton si prezentarea candidatei democrate in mod nefavorabil. Toate cele trei agentii de informatii americane sunt de acord cu aceasta concluzie. Agentia Centrala de Informatii (CIA) si Biroul Federal de Investigatii (FBI) au mare incredere in aceasta concluzie; Agentia pentru Siguranta Nationala (NSA) are o incredere moderata in aceasta concluzie", ae mai arata in raport.
Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei. Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si presupuse contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi, iar procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile.