Pentru cine bat clopotele in SUA - votul care ii intereseaza pe toti

Autor: Daniel Daianu , membru in CA al BNR
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 12:00
4615 citiri

Votul din 8 noiembrie intereseaza toata lumea, nu doar pentru ca presedintele SUA este seful Executivului celui mai puternic stat pe mapamond - ca forta militara, economica, tehnologica si proiectare a vectorilor de putere.

Acest vot are loc in circumstante exceptionale daca judecam cei doi protagonisti, situatia interna, contextul global.

Cum s-a ajuns cu cele doua candidaturi - Hillary Clinton si Donald Trump - merita o explicatie, pe care o incerc fie si succint.

Pe de o parte, exista o evolutie a lumii industrializate caracterizata de incetinire a cresterii economice (pe fondul crizei financiare fara egal dupa al doilea razboi mondial), erodarea clasei mijlocii, declinul unor comunitati, excese ale finantarii si pierderea "busolei morale" in cercuri largi de afaceri, distanta mare intre cetatean si alesul politic (apropos de democratia reprezentativa) etc.

Toate acestea explica nemultumirea multor cetateni, frustrare, respingerea elitelor politice. Intr-un text din Ziare.com am numit aceasta atitudine colectiva ca exprimand-o "Epoca anti".

Ascensiunea unor partide anti-establishment in Europa are corespondent in SUA in deruta din cele doua partide. Trump a bulversat partidul republican declansand un proces de revizitare a originilor doctrinare si spirituale, o "cautare a sufletului".

La democrati, Hillary Clinton este perceputa de catre multi ca fiind apropiata unor cercuri de afaceri, cu insuficienta empatie pentru segmente de baza ale electoratului acestui partid. Nu intamplator, Bernie Sanders a intrunit sufragii mari din partea tinerilor si, nota bene, din partea electoratului democrat feminin.

Vreau sa spun ca elementul "gender" nu prea a contat (desi este usor sesizabil dupa iesirile misogine revelante ale lui Trump).

America este profund divizata, nu numai pe aliniamente politice; fracturi exista in interiorul celor doua partide pe chestiuni majore. Exista controverse majore privind indatorarea publica, sistemul educational, nevoia de investitii in infrastructura, sistemul de impozitare.

Este de examinat in lupta politica rolul media in societatea moderna, modul in care poate fi influentata, manipulata, competitia politica de catre actori interni si "externi"; este de examinat si finantarea campaniilor electorale, conflicte de interese adesea flagrante.

Am evocat un context mai amplu, pentru a nota ca ceea ce se intampla in viata politica americana nu poate fi abstras dintr-o problematica ce defineste lumea industrializata, ce pune in discutie dinamici economice si sociale in ultimele decenii.

Sunt intrebari legitime legate de rolul finantei in societate, erodarea clasei mijlocii (care este osatura sociala si economica a democratiei), practici in lumea afacerilor ce sfideaza principii de morala si notiunea de echitate (fairness) etc.

Acesta este cadrul in care sunt de judecat efecte ale globalizarii neinfranate, cu a sa caricaturizare in formularea lui Thomas Friedman: "Lumea este plata".

Democratiile avansate se confrunta cu un manunchi de provocari economice si sociale intr-o perioada de multipolarizare a puterii in lume, de emergenta a Chinei drept rival economic (si nu numai) al lumii occidentale, cand Rusia isi flexeaza musculatura militara in diverse regiuni.

Trump a marsaluit spre pozitia de candidat al republicanilor pe fondul unei furii largi, al anxietatii pe care numeroase familii americane le au, nu de ieri de azi.

Clinton versus Trump - programe economice

Pentru ce ipostaziaza Trump se pot gasi figuri politice in Europa - personaje anti-establishment, populiste sau manifestand intoleranta, nationalism exacerbat. In programul sau economic el mizeaza pe dereglementare, reducere de impozite, apararea locurilor de munca prin protectionism masiv.

Doamna Clinton a ajuns candidat al democratilor dupa ce a fost in concurenta umar la umar cu principalul rival democrat. Adica si in randul democratilor starea de spirit este de insatisfactie fata de ce se intampla in societate.

In programul economic, Hillary Clinton are in vedere investitii sporite pentru infrastructura, eliminarea unor cai prin care se evita plata impozitelor si incurajarea investitiilor pe termen lung, mai multa echitate in societate, penalizarea mai dura a entitatilor financiare care incalca legea etc.

Trump a ravasit ceea ce parea firesc ca mod de a opera in viata politica. Ma refer la limbaj, la conduita, la tiparul de "corectitudine politica" (desi "asasinarea politica a adversarului"/character assassination face parte din recuzita luptei politice, adesea fara menajamente).

Nu aiurea, unii constata ca este ca si cum orice devine permis pentru castigarea puterii - adica scopul scuza mijloacele. Oare sa fi ajuns frustrarea, furia, atat de departe incat sunt date la o parte reguli scrise si nescrise in mod atat de dramatic? Acestea sunt intrebari ce tulbura, mai ales ca este vorba despre statul cel mai puternic al lumii si care, cum spunea Samuel Huntington, a impulsionat valuri de democratie in lume.

Intrebari privind alegerile in SUA privesc ansamblul relatiilor internationale, economice si geopolitice. Trebuie sa avem in vedere, intre altele:

- SUA sunt cheia de bolta in NATO. Nu poate fi conceput NATO fara SUA. Daca SUA slabesc sprijinul pentru NATO, Alianta intra pe un traseu de efatare, cu efecte incalculabile;

- SUA au insemnat colosal de mult pentru pacea in Europa si au sprijinit reconstructia economica dupa 1945 - nu numai prin Planul Marshall. Chiar si relatia cu Rusia din timpul Razboiului Rece a avut o anume logica.

- Dezangajarea SUA de pe fronturi majore poate avea consecinte foarte mari din punct de vedere geopolitic, geostrategic. Sa ne gandim la situatia haotica din mare parte din lumea araba, la tensiuni in Asia, la tensiuni geopolitice in Europa etc.

- Modul in care se va structura in continuare relatia intre Wahington si Moscova conteaza enorm pentru europeni. Aici trebuie sa judecam si rolul Brexit-ului pentru Uniunea Europeana, care se confrunta cu o suita de crize majore.

- Amenintarile ne-conventionale (inclusiv atacuri cibernetice) reclama riposte pe masura;

- Soarta tratatelor de liberalizare a comertului in aria Pacificului si in spatiul euroatlantic sunt puse in discutie;

- SUA au fost garantul unui sistem economic international ce a incurajat comert liber, piete libere. Daca SUA devin introvertite (partial se intampla deja ca efect al globalizarii neingradire), acest regim international se va fractura; fragmentare se observa si in interiorul Uniunii Europene;

- Nevoia de acorduri, de colaborare pentru a asigura bunuri publice la nivel global. Ma gandesc in primul rand la combaterea schimbarii de clima;

- Pe plan global se duce o lupta ideologica si nu numai intre capitalismul liberal (de sorginte occidentala) si capitalismul bazat pe structuri autoritariste. Si este un fapt ca, in vremuri de restriste, sindromul "Kriegswirtschaft" (economie de razboi) castiga teren - chiar noile masuri si instrumemte de supraveghere (menite sa ajute lupta contra terorismului, dusmanilor in general) intra in aceasta tipologie. Cum sa conciliezi norme fundamentale ale democratiei cu noi instrumente de aparare si mobilizare de resurse este o mare provocare.

Cine va castiga alegerile din SUA va trebui sa gaseasca raspunsuri la chestiuni ca cele mentionate mai sus. SUA, mai mult sau mai putin introvertite, au de ce sa isi scruteze modelul de evolutie economica, reprezentativitatea politicului articulat in capitala federala si capitalele statale.

Washingtonul trebuie sa fie mai aproape de catateni, mai cu grija fata de clasa mijlocie si principiile de echitate (fairness), intransigent fata de practici rele in lumea afacerilor, sa reexamineze finantarea politicului etc.

Si credibilitatea celor doi candidati intra in ecuatia votului. Asemenea deziderate au sens pentru o agenda publica ce doreste sa respecte principii de baza ale democratiei. Mai mult, asemenea deziderate au sens pentru ca SUA sa fie garant in continuare a principalei aliante de securitate a tarilor democratice, cu o prezenta solida in Europa.

Votul din SUA ne intereseaza pe toti, pentru ca aceasta tara conteaza cel mai mult pentru coeziunea si forta spatiului euroatlantic. Nu in cele din urma, pentru ca peste Ocean se manifesta un sindrom intalnit si in Europa.

America este intr-un moment complicat in istoria sa, tot cum UE are de infruntat provocari de ordin existential. Ar trebui ca resorturi interne sa ajute SUA sa iasa din incurcatura politica.

Am in minte imaginea, dintr-un film gen cine verite, a lui Hank Paulson, la acel moment secretar al Trezoreriei, ingenunchiat in fata lui Nancy Pelosi, lider de vaza al democratilor. El pleda cauza unei pozitii bipartizane pentru evitarea prabusirii sistemului financiar - cu ajutorul programului TARP (toxic assets resolution program).

Acea pozitie comuna s-a realizat in pofida rivalitatii dintre republicani si democrati. Sa speram ca votul din 8 noiembrie va fi alegerea mai buna, in conditiile date, pentru SUA si lumea intreaga.

O cursa foarte stransa, o societate polarizata, o competitie mai dura ca niciodata, o campanie inversunata, cu multe rasturnari de situatie - asa a aratat cursa electorala din acest an pentru presedintia SUA.

Pe 8 noiembrie vom afla pe cine au ales americanii sa fie cel mai puternic om al planetei.

Ramai pe Ziare.com in noaptea alegerilor, pentru a urmari cele mai importante evenimente, rezultatul alegerilor, dar si reactiile de dupa aflarea castigatorului, care se anunta la fel de explozive ca intreaga campanie.

Pana atunci, insa, Invitatii Ziare.com au acceptat o provocare: pe cine si de ce ar vota, daca ar fi alegator american? Citeste si ofera-ti un moment de reflectie: Clinton sau Trump? Esti sigur?

Daniel Daianu este membru in consiliul de administratie al BNR, fost prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si fost ministru al Finantelor.Citeste si:
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Cîțu despre USR PLUS. ”Nu îi roagă nimeni să vină la guvernare. Nu pot să stau și să oprim România pentru un partid mic care își ia jucăriile când nu îi convine ceva”
Cîțu despre USR PLUS. ”Nu îi roagă nimeni să vină la guvernare. Nu pot să stau și să oprim România pentru un partid mic care își ia jucăriile când nu îi convine ceva”
Premierul Florin Cîţu critică din nou USR PLUS despre care susţine că este ”un partid mic care îşi ia jucăriile şi pleacă de fiecare dată când nu îi convine ceva şi apoi pune tot...
Sursa: Ziare.com