Eventuala extradare a lui Necolaiciuc trebuie aprobata de Hillary Clinton

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 23:38
1704 citiri
Eventuala extradare a lui Necolaiciuc trebuie aprobata de Hillary Clinton
Foto: Arhiva

Procedura americana de extradare, care nu i se aplica deocamdata lui Mihai Necolaiciuc, retinut pentru incalcarea legii imigratiei, este extrem de complicata si necesita inclusiv acordul secretarului de stat, Hillary Clinton.

Potrivit procedurii americane in materie de extradari internationale, solicitarile straine pentru extradarea fugarilor aflati in SUA sunt, de regula, transmise prin ambasada tarii care face cererea (in cazul acesta Romania) catre Departamentul de Stat, care, la randul sau, le analizeaza si le inainteaza Diviziei Penale a Oficiului pentru Afaceri Internationale.

Cererile de extradare pot fi de doua tipuri: cereri formale sustinute de toate documentele prevazute de tratatul aplicabil si cererea pentru arest preventiv.

Cererea de extradare a lui Mihai Necolaiciuc transmisa in baza procedurii de mai sus de autoritatile romane catre cele americane continea unele greseli, iar autoritatile americane ar fi solicitat un nou set de documente.

Chiar daca decizia luata la audierea in vederea extradarii nu poate fi adusa in apel, nici de catre fugar si nici de guvernul solicitant, fugarul poate face o petitie in baza habeas corpus de indata ce ordinul este emis. Decizia curtii districtuale poate fi adusa in apel, iar extradarea poate fi blocata, in cazul in care Curtea decide astfel.

Aceasta procedura nu i se aplica insa, cel putin deocamdata, lui Mihai Necolaiciuc. Fostul director CFR, cautat prin Interpol din 2004 pentru delapidarea a peste 111 milioane de dolari, a fost retinut miercuri in Florida pentru incalcarea legii privitoare la imigratie. Necolaiciuc locuia intr-un apartament din West Palm Beach de ani de zile.

Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului american pentru Securitate Interna, Brandon Alvarez-Montgomery, Necolaiciuc a fost arestat pentru sedere ilegala in SUA si risca sa fie expulzat din aceasta tara, dar mai intai cazul sau va fi prezentat in fata unui judecator.

Biroul National Interpol a informat, in cursul zilei de joi, Ministerul Justitiei si Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, cu privire la faptul ca Mihai Necolaiciuc a fost arestat miercuri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Necolaiciuc extradat, #Necolaiciuc Hillary Clinton, #Necolaiciuc arestat SUA , #secretar de stat