Hillary Clinton, ingrijorata de disputele dintre Romania si R. Moldova

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 11:40
7647 citiri
Hillary Clinton, ingrijorata de disputele dintre Romania si R. Moldova

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat intr-un interviu acordat vineri pentru Voice of America (VOA), ca disputele dintre Republica Moldova si Romania in privinta frontierei reprezinta o sursa de ingrijorare.

O alta sursa de ingrijorare pentru Clinton in privinta R. Moldova o reprezinta si mentinerea prezentei trupelor ruse pe teritoriul fostei republici sovietice.

Ea a apreciat ca Chisinaul face eforturi pentru consolidarea democratiei si imbunatatirea economiei si intruneste conditiile pentru a fi inclusa in programul Provocarile Mileniului, deoarece este inca o tara saraca ce are nevoie de un ajutor sustinut.

Secretarul de stat american a adaugat ca Washingtonul doreste sa ajute Republica Moldova, pentru a imbunatati viata cetatenilor acestei tari , exprimandu-si speranta ca, in timp, problemele cu care se confrunta pot fi rezolvate.

Aflat saptamana trecuta in vizita la Washington, premierul Vlad Filat a semnat impreuna cu secretarul de stat Hillary Clinton acordul din cadrul Provocarile Mileniului, prin care Republica Moldova primeste un ajutor nerambursabil de 262 de milioane de dolari din partea Statelor Unite. Hillary Clinton a laudat atunci schimbarile democratice de la Chisinau si a spus ca SUA vor ca R. Moldova "sa fie parte a aliantei euroatlantice".

Pe parcursul ultimilor ani, in pofida cererilor repetate ale Chisinaului, autoritatile din Romania si R. Moldova nu au reusit sa semneze cadrul juridic bilateral, pe marginea celor doua documente esentiale - Tratatul politic de baza si Acordul privind frontierele de stat -iscandu-se nenumarate controverse.

Tratatul politic de baza si Tratatul de frontiera au fost considerate, de-a lungul anilor, foarte importante de guvernarea comunista de la Chisinau, dar semnarea lor a trenat din cauza unor retincente ale partilor care tin de anumite nuante, incepand de la denumirea limbii in care se va spune ca sunt redactate si pana la denumirea propriu-zisa a documentelor. Chisinaul este deosebit de atent, urmarind sa obtina garantii maxime in privinta statalitatii sale.

Romania. acuzata

Fosta guvernare comunista a acuzat in repetate randuri Romania ca, prin faptul ca nu semneaza cadrul juridic, mentine o relatie de "ambiguitate" in ceea ce priveste suveranitatea si independenta R. Moldova. In plus, autoritatile moldovene au acuzat ca Romania blocheaza semnarea documentelor din "interese subterane" obscure.

O sensibilitate a Tratatului privind fronteierele de stat a fost ca partea moldoveana a solicitat, in 2007, introducerea in acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre Romania si Uniunea Sovietica ca granita dintre Romania si URSS este granita care a fost convenita intre Romania si URSS in 1940.

"Pentru toata lumea este insa clar ca in 1940 si pana in 1947 Romania nu a incheiat niciun fel de acord cu URSS in legatura cu o asemenea granita. Deci, e un fals istoric si, daca atunci a fost acceptat, este pentru ca Romania era un stat invins si ocupat si fara posibilitatea de a-si apara interesele sale suverane", a argumentat, in 2007, fostul ambasador al Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu.

"Este evident ca in anul 2007 acceptarea aceluiasi fals istoric care s-a facut in 1947 ar fi cu totul de neconceput", adaugase reprezentantul diplomatic al Romaniei la Chisinau. Ministrul roman de externe de atunci, Adrian Cioroianu, a precizat ulterior ca Romania respecta toate tratatele si acordurile la care este parte, inclusiv Tratatul de la Paris din 1947.

Astfel, din cauza a nenumarate controverse, autoritatile celor doua tari nu au reusit sa semneze cadrul juridic bilateral.

Cu toate acestea, in noiembrie anul trecut, ministrul interimar de externe Catalin Predoiu si omologul sau moldovean Iurie Leanca declarau, dupa o intrevedere bilaterala la Bucuresti, ca au decis sa relanseze lucrarile la nivel de experti privind Tratatul politic de baza, un document ce trebuie semnat "cat mai grabnic cu putinta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Clinton ingrijorarea Romania Moldova, #Clinton tensiuni Romania Moldova , #secretar de stat