Hillary Clinton, motiv de scandal: Associated Press da in judecata Guvernul SUA

Joi, 12 Martie 2015, ora 17:17
1931 citiri
Hillary Clinton, motiv de scandal: Associated Press da in judecata Guvernul SUA
Foto: Hepta.ro

Agentia Associated Press a transmis, miercuri, ca a dat in judecata Departamentul de Stat american, pentru a forta publicarea documentelor guvernamentale si email-urilor lui Hillary Clinton din perioada in care era secretar de stat.

Actiunea institutiei de presa vine la o zi dupa ce fosta Prima Doamna a Americii s-a aparat in fata acuzatiilor ca a folosit contul personal de email pentru a-si desfasura activitatea oficiala in calitate de sef al diplomatiei SUA si dupa sase incercari oficiale ale agentiei de a obtine inregistrarile respective, relateaza USA Today.

"Dupa deliberari atente si epuizarea celorlalte optiuni, Associated Press ia masurile legale necesare pentru a obtine acces la aceste documente importante, care vor aduce sub lupa actiunile departamentului de stat si ale fostului secretar Clinton, un posibil candidat la alegerile prezidentiale din 2016, din timpul unora dintre cele mai semnificative chestiuni ale vremurilor noastre", a spus avocatul AP Karen Kaiser.

Toate tunurile pe Hillary Clinton: A incalcat legile federale?

Aceasta a subliniat ca agentia de presa "va continua cautarea informatiilor vitale care sunt in interesul publicului prin aceasta actiune".

La o conferinta de presa sustinuta dupa un discurs la o intrunire a ONU pe tema statutului economic al femeilor, de marti, Clinton a explicat faptul ca si-a folosit contul personal de email, subliniind ca a facut acest lucru din comoditate.

In plus, fostul secretar de stat american a precizat ca folosirea contului personal a fost permisa in timpul mandatului sau, cat timp a pastrat inregistrarile, si nu a discutat informatii clasificate pe email-ul personal.

"Privind inapoi, ar fi fost mai bine pentru mine sa folosesc doua telefoane mobile separate si doua conturi de email separate. Am crezut ca folosirea unui singur dispozitiv mobil ar fi mai simpla. In mod evident, nu a functionat", a mai spus Hillary Clinton.

Nu in ultimul rand, aceasta a precizat ca a primit 62.320 de email-uri cand era in fruntea Departamentului de Stat, stergand 31.830, pe care le-a considerat personale. Restul de 30.490 de email-uri au fost predate Departamentului de Stat, toamna trecuta, asa cum i s-a cerut, iar mai mult de 27.500 dintre ele au implicat adrese de email oficiale guvernamentale.

Hillary Clinton a mai spus ca "a ales sa nu pastreze" email-urile personale, precum cele despre nunta fiicei sale Chelsea, din 2010, si inmormantarea mamei sale, Dorothy Rodham, care a murit in 2011: "Nimeni nu vrea ca email-urile lor personale sa fie facute publice si cred ca cei mai multi oameni inteleg asta si respecta intimitatea".

Fostul secretar american de stat a folosit doar email-ul personal, in perioada in care s-a aflat in aceasta functie, ceea ce ar reprezenta o incalcare a legilor federale. Contul de email a fost descoperit de comisia din Camera Reprezentantilor, care investigheaza atacurile din 2012 asupra consulatului american din Benghazi, Libia.

Hillary Clinton nu a avut un email oficial al guvernului american, in perioada mandatului sau in fruntea Departamentului de Stat al SUA, din perioada 2009-2013. In plus, consilierii sai nu au intreprins nicio actiune sa-i pastreze email-urile oficiale pe serverele guvernamentale, asa cum prevede legea federala.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Hillary Clinton emailuri, #Associated Press judecata Departament Stat, #scandal Clinton emailuri , #secretar de stat