Hillary Clinton, posibila cutie cu surprize a politicii americane

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 08:23
3606 citiri
Hillary Clinton, posibila cutie cu surprize a politicii americane

In timp ce Hillary Clinton se pregateste sa se retraga oficial din inalta sa functie, mass-media nu se sfieste sa faca speculatii, lansand scenariul candidaturii sale la presedintia SUA in 2016, dupa incheierea mandatului lui Barack Obama.

Opinia publica nu trebuie sa-si justifice totdeauna optiunile, chiar daca o problema de sanatate intervenita in decembrie trecut ar motiva argumentat o retragere din stresanta viata politica.

Asemenea probleme de sanatate le rezolva adesea medicii cu succes si rareori s-a vazut un demnitar care, in culmea carierei sale fulminante, sa se retraga dintr-o data, pentru a duce un trai tihnit in mijlocul naturii.

Alaturi de cele mai proeminente figuri

Daca ar fi avut asemenea ganduri, poate ca doamna Clinton ar fi facut-o pana acuma, dar pare a se simti mai in largul ei pe baricade decat la umbra.

Cert este ca in cei patru ani, cat a condus diplomatia americana, a fost fara indoiala una dintre cele mai emblematice personalitati ale lumii contemporane.

In timpul mandatului ei, s-au estompat cu tact doua neplacute episoade razboinice, au fost reimprospatate toate aliantele Americii cu alte state, iar tinerele femei din intreaga lume au primit incurajari, spre a se emancipa in mediul universitar, cel politic si in lumea afacerilor, dupa cum comenteaza Project Syndicate.

Nu putini experti o situeaza pe Hillary Clinton alaturi de cele mai proeminente figuri ale politicii externe americane: Dean Acheson, Henry Kissinger si James Baker.

Insusi modul ferm cum a stiut sa treaca din pozitia de prima doamna a Americii la cea de senator, sa-si incerce sansele in alegerile primare pentru prezindentiale, acceptand ulterior demnitatea de secretar de Stat in administratia candidatului castigator, sunt dovezi ale faptului ca doamna Clinton nu stie nici sa se descurajeze, nici sa abandoneze.

Activa peste tot

Omniprezenta mai ales in zone fierbinti ale globului, Hillary Clinton a demonstrat ca succesul nu consta in a te impune, ci in a te face inteles si n-a evitat sa apese pe butonul menit sa stinga pojarul slabelor democratii din Afganistan sau Irak, fara sa irite ambitiile zonale ale puternicei Chine.

Asia, fiind cel mai mare continent al globlui, a fost neincetat un obiectiv major al politicii sale. In timpul mandatului, Hillary Clinton s-a deplasat personal in Orientul infierbantat, in Bengalul din vestul Indiei, dar si la New Delhi, de unde a avertizat dur Pakistaul ca nu va permite ca aceasta tara sa serveasca drept rampa de lansare pentru gruparile teroriste.

In acelasi timp, a refacut aliantele traditionale americane, uneori deterioate, cu Europa, Orientul Mijlociu si unele tari emergente, a reinnoit legaturile cu vechii parteneri - Turcia, Japonia si Coreea de Sud - si a stabilit relatii noi cu India si Indonezia, al caror aport nu este neglijabil, in cazul nevoii de a combate vreo agresiune.

Presa mentioneaza ca, in timpul mandatului sau, Hillary Clinton a vizitat 112 state.

Analistii retin insa ca marea calitate a secretarului de Stat american a fost mai curand de a atrage increderea partenerilor decat de a o impune prin forta amenintarii militare.

Provocarea in politica

Acest fel de a face politica a atras atat simpatia opiniei publice americane, cat si increderea altor parteneri, indeosebi cei mici, care desi nu reprezinta o forta sunt numerosi, iar cuvantul lor se face auzit.

Poate nimeni altcineva din conducatorii politicii externe americane n-a demonstat mai bine efectul pasilor marunti, pentru ca asemenea fel de a merge inainte sa nu-i sperie pe cei nepregatiti in a suporta socuri.

Insasi doamna Clinton si-a autocaracterizat stilul astfel: "in politica, adevarata provocare este arta de a face sa fie posibil ceea ce initial parea imposibil".

Cariera omului politic Hillary Clinton demonstreaza ca a incercat totdeauna sa demonstreze ca este posibil ceea ce la inceput parea exclus. De aceea, retragerea anuntata recent nu pare un abandon, ci mai curand un plan.

Care este acel plan nu stie nimeni, dar, daca va candida la functia suprema in stat, succesele ei diplomatice, alaturi de reusitele politice si de charismatica sa figura, i-ar putea acorda doamnei Hillary Clinton destule sanse sa reuseasca in 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Hillary Clinton presedinte SUA, #Hillary Clinton candidat prezidentiale, #Hillary Clinton cariera, #Hillary Clinton diplomatie , #secretar de stat