Hillary Clinton, scandal cu informatii clasificate, inainte de nominalizare: Nu am trimis si nu am primit

Duminica, 26 Iulie 2015, ora 06:57
4303 citiri
Hillary Clinton, scandal cu informatii clasificate, inainte de nominalizare: Nu am trimis si nu am primit
Foto: Hillary Clinton/Facebook

Hillary Clinton, candidata la alegerile prezidentiale din Statele Unite, a declarat, sambata, ca nu a trimis si nici nu a primit informatii clasificate intr-un cont de email privat in timp ce era secretar de stat, ca raspuns la scrisoarea unui inspector guvernamental in aceasta saptamana, relateaza agentia Reuters.

"Nu am trimis si nu am primit nimic clasificat la acea vreme", a afirmat dna Clinton in fata reporterilor la un eveniment de campanie in Iowa (nordul SUA).

Clinton, vazuta drept cea mai probabila nominalizare democrata pentru 2016, a fost criticata pentru utilizarea unui cont de email privat in anii cand era sefa diplomatiei americane, iar aceasta controversa a alimentat ingrijorarile ca ea a incercat sa se eschiveze de la transparenta si obligatiile prin lege de a tine evidenta.

Cel putin patru emailuri din contul privat de mesagerie electronica folosit de Clinton in timp ce era secretar de stat contineau informatii clasificate, a declarat inspectorul general Charles McCullough, care supravegheaza agentiile de informatii din Statele Unite, membrilor Congresului intr-o scrisoare joi.

Clinton a afirmat sambata ca nu are "nicio idee" despre emailurile mentionate in scrisoare.

In scrisoarea sa, McCullough afirma ca in 40 de emailuri examinate din aproximativ 30.000 trimise sau primite de dna Clinton s-au gasit cel putin patru care contineau informatii clasificate de guvern ca secrete.

Informatia era clasificata in momentul in care emailurile au fost trimise, noteaza McCullough.

Scandalul legat de utilizarea contului privat de email, legat la un server pentru serviciu in locuinta ei din New York, a izbucnit in martie, urmand un val de critici din partea adversarilor politici.

Republicanii au acuzat-o pe Clinton de incercare de a evita legile asupra informarii prin utilizarea sistemelor ei private.

Favorita pentru a reprezenta Partidul Democrat in alegerile din noiembrie 2016, Clinton a declarat in mod repetat ca nu a incalcat nicio lege sau regula evitand un cont de email standard guvernamental.

In timp ce Clinton se confrunta cu o concurenta redusa pentru nominalizarea Partidului Democrat, mai multe sondaje recente arata ca o majoritate din alegatori o considera nedemna de incredere, o perceptie potential exacerbata de controversa asupra emailurilor ei, noteaza Reuters.

Citește și:
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Preşedintele Klaus Iohannis începe vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis....
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Hitllery Clinton, scandal cu informatii clasificate...